Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Van der Bellen:

'Beč je spreman za posredovanje u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije'

Foto: Snježana Herek
1/4
18.07.2017.
u 21:10

Austrija ima veliki interes, da sporna pitanja između Slovenije i Hrvatske, koja se tiču Sredozemlja, budu dobro riješena, rekao je Van Der Bellen

„Učinit ćemo sve, da se taj problem riješi“, rekao je predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen u utorak austrijskim novinarima, nakon trilateralnog susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović i slovenskim kolegom Borutom Pahorom u Salzburgu, ponudivši posredovanje službenog Beča u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, nakon odluke Arbitražnog suda.

„Beč je dobro mjesto za konferencije“, dodao je, napomenuvši da Austrija po tom pitanju zauzima „tipično austrijsku neutralnu poziciju“, jer je u izvrsnim odnosima s obje države.

Austrijske je novinare također zanimalo što dalje, nakon što su u trilateralnim razgovorima, te potom na konferenciji za novinare i Grabar – Kitarović i Pahor potvrdili da njihova stajališta o graničnom sporu nakon odluke Arbitražnog suda , ostaju nepromijenjena.

„Obje države trebaju zajedno sjesti i vidjeti, što je stvarni problem“, rekao je šef austrijske države, ponovivši kako Austrija ima veliki interes, da sporna pitanja između Slovenije i Hrvatske, koja se tiču Sredozemlja, budu dobro riješena.

„Rješenje tog pitanja, još se ne nadzire“, ustvrdio je Van der Bellen. Napomenuo je kako je sada najvažnije da obje strane „smire emocije“.  „Dobrim znakom“, austrijski je predsjednik ocijenio da oboje njegovih kolega sjede za zajedničkim stolom i raspravljaju i o takvim pitanjima, za što je trilateralni susret, bio dobra prigoda za raspravu o tom „bilateralnom pitanju“.  Bio je, kako je novinarima rekao Van der Bellen, i dobra prigoda za ponovno davanje potpore europskoj perspektivi država jugoistočne Europe,  koju su dobile od sva tri državna čelnika. 

Austrijski  je predsjednik ocijenio kako bi  šest država u regiji morale „razumjeti i vjerovati, da je politika Europske unije takva, da bi prije ili kasnije mogle  postati njene članice“. Hrvatska predsjednica pritom je posebno istakla značaj približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. Napomenula je kako Hrvatska podupire BiH na njenom putu u EU i NATO.

Austrijski mediji u svojim večernjim izdanjima i internetskim portalima pišu kako je austrijsko – hrvatsko – slovensku  trilateralu u Salzburgu obilježila arbitraža i vatrena stihija u Splitu. Napominju kako je Austrija spremna Hrvatskoj pružiti „svaku moguću pomoć“ u borbi s vatrenom stihijom. Također prenose zahvalu Grabar – Kitarović austrijskom i slovenskom kolegi na ponuđenoj pomoći za borbu protiv požara na području Splita, te zahvalu svima u Hrvatskoj koji su sudjelovali u gašenju požara, vatrogascima, vojnicima i građanima, uz napomenu kako je hrvatska predsjednica odmah nakon konferencije za novinare otputovala u Split. 

Komentara 40

AL
Alkana
22:29 18.07.2017.

Pravi problem je u tome što Slovenija pošto poto želi proširiti svoje mora na račun Hrvatske. Zna da na to nema pravo, ali ipak u tom zahtjevu ustraje. Radi se o krađi koju je arbitražnna komisija blagoslovila. E, nećete, razbojnici.... Ni pedalj hrvatske zemlje ni mora vam ne smije nitko dati!. A iz sv. Gere se iselite odmah! budući da priznajete arbitražnu odluku.

Avatar Idler 3
Idler 3
21:40 18.07.2017.

Sredite nam koridor do Avstrije, a mi im za uzvrat damo koridor do otvorenog mora (al jednake širine) i to je to !!!

PL
@ploto@
22:00 18.07.2017.

Austrija je već dala nekorektnu izjavui na tragu Njemačke.Bolje da šute i ne guraju nos gdje mu nije mjesto.Opet bi oni AU carstvo kad bi mogli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije