Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SABORA

Prihvaćeno izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, podržalo ga 76 zastupnika

Zlata Hrvoj Šipek podnosi izvješće o radu državnih odvjetništava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.02.2023.
u 12:46

Peđa Grbin naveo je da DORH nije samo glavna državna odvjetnica, tamo radi niz ljudi. "Siguran sam da među njima ima onih koji bi mogli zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek, ali neće jer vladajući žele da ona ostane. Zašto? Jer svoj posao radi onako kako odgovara AP-u. Kada se njegovi inicijali pojave u predmetu, on završi u ladici", kazao je Grbin.

U nastavku 15. sjednice Hrvatskoga sabora zastupnici su glasovali o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021., odnosno o povjerenju samoj državnoj odvjetnici. Njezin odlazak tražila je oporba koja ju je prozivala da "predmete drži u ladicama“ i da iznosi neistine, dok je premijer Andrej Plenković uzvraćao da ga nije impresionirao taj zahtjev i da oporba radi enorman pritisak na DORH.

Također, tajnim glasovanjem Sabor će izabrati novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa budući da sadašnjem uskoro istječe petogodišnji mandat. Biraju se četiri člana i predsjednica, a kao izgledna za to mjesto spominje se Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva.

12:43 – Uslijedilo je glasovanje o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek. Podržalo ga je 76 zastupnika, a 56 bilo je protiv. 

Nekoliko trenutaka nakon glasovanja, sabornicom su odjeknuli pljesak i smijeh koji su pretežito dolazili sa strane oporbe. Naime, netko od zastupnika HDZ-a glasovao je suprotno od svojih stranačkih kolega, odnosno protiv izvješća glave državne odvjetnice. Trenutak možete pogledati OVDJE.

Prijedlog zaključka kluba zastupnika Mosta o podnošenju prijedloga za razrješenje glavne državne odvjetnice nije prihvaćen. Podržalo ga je 55 zastupnika, a 75 je bilo protiv. Drugi zaključak također nije donesen te ga je podržalo 53 zastupnika, a 77 je bilo protiv. 


12:37 –  Krunoslav Katičić (HDZ) istaknuo je da izvješće za 2021. nema veze s dnevno-političkim temama i da paušalne ocjene oporbe govore kako se treba suditi na temelju indicija zanemarujući presumpciju nevinosti. Nikola Grmoja pozvao je potom Katičića da se izuzme od glasovanja. 

"Vi ste u sukobu interesa i ne možete ni govoriti ni glasovati o ovom izvješću", rekao je Grmoja. Zvonimir Troskot također ističe kako Katičić ne bi trebao glasovati. 

Sandra Benčić obratila se HDZ-u: "Vi branite glavnu državnu odvjetnicu, a ona je dva puta lagala saboru da bi branila vas. Ona ne može imati više povjerenje. 


12:30 – "Tko više vjeruje DORH-u na čelu s duboko kompromitiranom osobom”, upitao je Domagoj Hajduković.

"A istovremeno premijer 'el-hefe' se pretvara u 'el-bahatija' pa hoće još uvesti lex AP da ne cure informacije iz DORH-a i ne prokazuju koruptivne djelatnosti HDZ-a”, kazao je.

Peđa Grbin naveo je da DORH nije samo glavna državna odvjetnica, tamo radi niz ljudi. 

"Siguran sam da među njima ima onih koji bi mogli zamijeniti Zlatu Hrvoj Šipek, ali neće jer vladajući žele da ona ostane. Zašto? Jer svoj posao radi onako kako odgovara AP-u. Kada se njegovi inicijali pojave u predmetu, on završi u ladici", kazao je pa je Hrvoje Zekanović odgovorio: "Koliko ja znam, jedini predmet u ladici Zlate Hrvoj Šipek je predmet GP, a ne AP".

Marija Selak Raspudić kaže da mediji preuzimaju ulogu institucija umjesto da one rade svoj posao. 

"Nije pitanje hoće li nego kada će, ako ne naše onda europske institucije pokucati na vrata AP, a tko će onda od vas iz HDZ-a tada reći moj HDZ nije Plenkovićev HDZ”, upitala je.

Željko Sačić ustvrdio je da je porazna pomisao da glavna državna odvjetnica daje određene privilegije izvršnoj vlasti te to treba spriječiti. 


12:25 – Sabor je izglasao novi Zakon o obnovi. Za njega je bilo 99 zastupnika, 15 ih je protiv, a 16 suzdržano. 

Novi Zakon o obnovi trebao bi pojednostaviti i ubrzati obnovu potresom pogođenih područja. Novi zakon donosi centralizaciju triju tijela – Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, ujednačivanje procedura,  jedinstvenu javnu nabavu i ukidanje nepotrebnih dokumenata, a sve bi to trebalo značajno ubrzati procedure, naveo je ranije tijekom saborske rasprave ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

 

12:08 – Uoči glasovanja o konačnom Prijedlogu Zakona o obnovi Sandra Benčić istaknula je kako nema nikoga tko bi mogao reći da je zadovoljan dosadašnjim tijekom obnove. 

"Potpuno je jasno da do sada nije postojala politička volja da se obnova dogodi. To nije bio politički prioritet Andreja Plenkovića, znanog kao AP", kazala je. 

Miro Bulj kazao je kako su stari, nemoćni i djeca već tri zime u kontejnerima. Anka Mrak Taritaš kaže da potresi nisu novina te kako će se područje tresti i dalje. 

"Četiri ministra, četiri zakona, a ljudi su najmanje važni", navodi Mrak Taritaš. 

Komentara 22

Avatar kvasac60
kvasac60
12:59 17.02.2023.

U petak se banda skupi.

BU
Bubalamala
13:19 17.02.2023.

Ovo bi se moglo razumjeti ruganje narodu. Institucije ne rade svoj posao ali imaju podršku vladajućih.

PO
poluprovokator
13:02 17.02.2023.

Znači AP je naredio da je ona super:-/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije