Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beljak: Mi dugoročnog partnera vidimo u SDP-u

HSU se nudi SDP-u, a i šef HSS-a zaziva bivšeg suradnika. Je li izborni neuspjeh kraj amsterdamske koalicije?
05. lipnja 2019. u 13:55 12 komentara 496 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako su prešli prag i osvojili jedan mandat u Bruxellesu, Amsterdamska koalicija ipak je jedno od razočaranja europskih izbora. Koalicija od čak sedam stranaka od centra do ljevice osvojila je svega 5,19 posto glasova, odnosno 55.829 glasova, što je daleko manje od predviđanja koja su se iz stožera koalicije čula za vrijeme izborne kampanje.

POTUŽILI SE DIP-U Amsterdamska: Nije moguće da nismo dobili ni jedan glas, glasovao je naš Radoš

Tada su bili uvjereni u sinergijski učinak i kako mogu dobiti i do 100 tisuća glasova, odnosno držali su da HSS može donijeti najviše, oko 40 tisuća, Glas oko 20 tisuća, IDS oko 25 tisuća, a sve ostale manje stranke koje čine tu koaliciju preostalih 15-ak tisuća glasova. Međutim, na kraju se pokazalo da je jedino IDS to ispunio jer jedino IDS i ima jaku stranačku infrastrukturu. Amsterdamska koalicija nije dobro prošla niti u kategoriji mjerenja “lidera”. Šefica Glasa Anka Mrak Taritaš donijela je listi 5680 glasova, a šef HSS-a Krešo Beljak 5614.

Hrelja “najavio”osipanje

Ima li Amsterdamska koalicija smisla ili joj nakon izbora ipak slijedi “mrvljenje”, a u najgorem slučaju i raspad, logično je pitanje nakon svega, a o kojem će vjerojatno “sedmorka” razgovarati i na prvom zajedničkom sastanku koji, doznajemo, imaju sutra u Istri.

Scenarij koji vodi prema osipanju već je praktički i “najavio” šef HSU-a Silvano Hrelja koji je zadnjih dana prvo podsjetio kako sa SDP-om imaju otprije potpisan Sporazum o suradnji za Dobro društvo, koji je kazao kako niti jedna koalicija nije “uklesana u kamen” te kako već ima dogovor s Bernardićem da sjednu i vide što i kako dalje.

AnkaMrak Taritaš IZBORI ZA EUROPARLAMENT Preferencijskim glasom i s dna liste u Bruxelles

Puno navoda o velikoj koaliciji

Razgovore s Bernardićem najavljuje i šef HSS-a Krešo Beljak koji kaže kako svi oni u Amsterdamskoj koaliciji SDP gledaju kao dugoročnog partnera s kojim će u sljedećem periodu razgovarati, prvo o predsjedničkim izborima, a potom i o parlamentarnim na koje mogu ići i u velikoj koaliciji, svi zajedno pod jednim “kišobranom” ili u dva, možda i tri bloka.

– Sve su opcije moguće. Jedino s kim sigurno nećemo je HDZ – kaže Beljak. Ne slaže se s ocjenama da su izbori pokazali da Amsterdamska nema smisla.

– Mi smo cilj ispunili, a cilj je bio prelazak praga i osvajanje mandata, čime se pokazalo da imamo potencijala. A parlamentarni izbori su nešto sasvim drugo, deset izbornih jedinica, deset nositelja lista i to je neka sasvim druga igra – optimističan je Beljak.

Politički analitičar Žarko Puhovski ne vidi veliku perspektivu Amsterdamske koalicije nakon političkog neuspjeha koji su, kaže, doživjele.

AMSTERDAMSKA KOALICIJA 'Žalosno je da se Plenkovićeva vlada ponaša kao vlada njegova EPP prijatelja Orbana'

– Ispada da je čitava priča oko koalicije inscenirana kako bi jedan političar došao u Bruxelles. Nisu uspjeli djelovati jedinstveno, nije bilo sinergije ni u svjetonazorskom ni u moralnom smislu i ne vidi se kako bi ta koalicija mogla ići dalje. IDS će vjerojatno izgubiti interes, a s druge strane neki će biti ispostavljeni sirenskom zovu SDP-a – kaže Puhovski. No to im je, dodaje, i vrlo riskantna igra jer puno je elemenata koji navode priču na veliku koaliciju pa je pitanje koliko će Bernardić moći i htjeti biti “darežljiv”.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • mikulan:

    Beljak, peta kolona u HSS-u.

  • beki1:

    Svaki komentar na ovoga lika je suvišan.

  • okolo:

    na prvom zavoju, eto kreše da evocira bratstvo i jedinstvo...kakva vjera, kakva seljačka sloga..jelte