Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Preferencijskim glasom i s dna liste u Bruxelles

Osim kandidacijske listi birači će ovu nedjelju moći zaokružiti i jednog kandidata kojem daju prednost
23. svibnja 2019. u 23:30 8 komentara 572 prikaza
AnkaMrak Taritaš
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Na euroizborima u nedjelju birači će, uz kandidacijske liste, imati prigodu zaokružiti i jednog kandidata s liste kojem daju prednost pred ostalima.

APEL MOST: 'Predlažemo i tražit ćemo uvođenje elektroničkog glasovanja na svim izborima'

Zbog toga se u okviru lista s više jakih kandidata od samog početka vodi žestoka borba za preferencijske glasove. S druge strane, liste koje vode javnosti neprepoznatljive osobe svoju su kampanju koncipirale kao stranačke i vrlo je malo “iskakanja” pojedinaca koji bi se, unatoč neizglednim mjestima koja zauzimaju na listi, na temelju preferencija pokušali probiti u Europski parlament.

Gotovo bez ikakvih preferencijskih pokušaja tako je prošla HDZ-ova kampanja. Lista je birače mamila gotovo isključivo porukama o uspjesima HDZ-ove vlasti na nacionalnoj razini pa se može očekivati da će se preferencijski glasovi usmjeriti na vodeće kandidate, prije svega na Karla Resslera, koji nosi listu.

Naznake preferencijske kampanje pokazuje jedino šibenski župan Goran Pauk, na čijem se Facebook-profilu posljednjih nekoliko dana može pročitati da je riječ o kandidatu koji je nekad igrao za Hajduk i Šibenik ili da je “samo jedan kandidat rušio ‘obadva, oba su pala’”.

Središnji predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament Tomislav Krasnec Igra u Ciboni: smjestiti HDZ na zdravu stranu razdiobe između domoljuba i nacionalista u EU

Regionalni sentiment

Analitičar Ivica Relković kaže, međutim, da je pitanje radi li to Pauk kako bi sa sedmog mjesta na listi preskočio one na boljim pozicijama ili je riječ o dogovoru sa strankom.

– Očito je Pauk malo zaigrao na regionalni sentiment, na Dalmaciju, no to ne mora biti soliranje. Moguće je da je riječ o pokušaju da se odbiju nasrtaji zdesna na HDZ-ovo biračko tijelo. Obranu od desnice mogli smo vidjeti i na posljednjim HDZ-ovim skupovima, a Pauk je jedini s liste koji može dodatno motivirati taj dio HDZ-ovih birača. Čak da pritom i preskoči nekoga, njegova preferencijska kampanja može biti u interesu stranke i jedino je pitanje nije li malo zakašnjela – kaže Relković.

Za razliku od HDZ-ove, SDP-ova lista puna je stranačkih “teškaša”, a preferencijskog rekordera s prošlih izbora Tonina Piculu ovoga bi puta mogla preskočiti Biljana Borzan, koja je pažnju birača privukla angažmanom oko jednake kvalitete proizvoda za sve potrošače. Sa zadnjeg mjesta na listi preferencije će loviti Ranko Ostojić. Preferencijski potencijal ima i Mirela Holy, no mnogi sumnjaju u njezin uspjeh zbog činjenice da je svojedobno napustila SDP i osnovala vlastitu stranku. Oko preferencijske kampanje trećega na listi Predraga Matića, koji je za ove izbore promijenio i ime u Fred kako bi bio što prepoznatljiviji, navodno se snažno angažirala i stranačka logistika, kako ga ne bi preskočili niže rangirani kandidati. A među njima najvidljiviju personaliziranu kampanju, ponekad na rubu ekscesa, vodi Gordan Maras, no pitanje je može li on na listi s toliko snažnih imena doista i prijeći preferencijski prag.

Uzmite novac strankama DIP poručuje: Potpisi za referendum se mogu prikupljati, ali uz poštivanje izborne šutnje

Tko će u utrku bez iznenađenja

Preferencijski favoriti na listi Amsterdamske koalicije šefovi su GLAS-a i HSS-a Anka Mrak Taritaš i Krešo Beljak, koji su zauzeli posljednja dva mjesta, što sugerira da su tu samo da bi poduprli koaliciju i da nemaju namjeru ići u Bruxelles. No ni jedno ni drugo to nisu izrijekom potvrdili pa ostaje vidjeti hoće li nakon izbora funkciju prepustiti prvom na listi, IDS-ovu Valteru Flegi, naravno pod uvjetom da ga preferencijski preskoče.

Preferencijske kampanje vode svi kandidati Živog zida, no to ne odskače od uobičajene prakse stranke i kada nisu izbori. Favoriti su Branimir Bunjac i Ivan Vilibor Sinčić, koji listu također podupire s posljednjeg mjesta.

Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković, dan državnosti Kalendar praznika Ovaj put ozbiljno misle: Plenković vraća Dan državnosti 30. svibnja

Pojedinačni izbor Mostovih birača vjerojatno će se podijeliti između predsjednika stranke Bože Petrova koji vodi listu i posljednjeg na listi Mire Bulja. Iako stranka u prvi plan gura Sonju Čikotić, nitko zapravo ne vjeruje u njezin preferencijski uspjeh pokraj dvojice daleko prepoznatljivijih zastupnika.

Na listama koje vode Marijana Petir, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković, Ruža Tomašić pa čak i Bruna Esih preferencijska iznenađenja ne treba očekivati.

Na vojnu vježbu stigli i vojnici iz Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Slovenije

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?