Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijava

Belgijski turisti prijavili zlostavljanje psa, policija i inspekcija nisu utvrdili ni prekršaj ni kazneno djelo

Ilustracija
Foto: shutterstock
11.08.2020.
u 11:00

Muška osoba na cesti je psa tukla, davila i vukla ga nazad do boksa, volonterima je vlasnik rekao da mu je pas pobjegao pa se uplašio da ga ne pogazi automobil

Belgijski turisti iz Hrvatske će kao jedno od sjećanja na ljetovanje ponijeti i svjedočanstvo nasilju nad psom. Prijavili su to i policiji, jer njima takvo ponašanje sigurno nije uobičajeno i normalno, te prepoznali čovjeka koji je na ulici u umaškom naselju Valici tukao psa. Pomogli su im volonteri Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč, a sve su prijavili i veterinarskoj inspekciji.

– Riječ je o 65-godišnjaku koji u Valici ima kokice koje obilazi i hrani, no doznajemo da o psu baš i ne vodi brigu. Pas je u boksu, uglavnom na suncu, rijetko mu daje vodu i hranu, a još rjeđe čisti boks. Kad je pobjegao iz boksa, vlasnik ga je pretukao lajnom, stisnuo na pod, davio i vukao po cesti do boksa – kažu volonteri.

Iz PU istarske potvrdili su nam da temeljem prijave belgijskih državljana o zlostavljanju psa provode kriminalističko istraživanje, da su utvrdili identitet i nastavljaju prikupljati obavijesti kako bi utvrdili sve okolnosti događaja. A da su utvrđene okolnosti drukčije od onih koje su vidjeli turisti doznajemo iz odgovora veterinarske inspekcije.

– Temeljem zaprimljene prijave veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji koju spominjete u svome upitu. Nadzorom je utvrđeno kako osoba posjeduje lovačkog psa, engleskog setera, kojeg drži u metalnom kavezu unutar kojega je drvena kućica. Pas je klinički pregledan i nisu utvrđene promjene na životinji, niti strah od vlasnika, koji bi ukazivali na zlostavljanje. Na temelju inspekcijskog nadzora te obavljenih razgovora sa susjedima i obavijesti PP Umag, nije nedvojbeno utvrđeno da vlasnik teško zlostavlja svog psa, nanosi mu bol, odnosno izlaže ga tegobnom stanju bez dovoljno hrane i vode. Postupanjem ove inspekcije i policije nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela – stoji u odgovoru.

Što se događa sa psom nakon prijave provjeravali su i volonteri. Vlasnik je bio susretljiv, vidjeli su psa, a mogu i ponovno doći ako žele. Priznao je da je pas izletio na cestu, ali je dodao kako se uplašio da ga ne zgazi auto. Boks je bio čist, u hladu i s dosta vode, pas nije imao vidljivih ozljeda, a vlasnik je rekao da ga dvaput dnevno vodi u šetnju. Volonteri kažu, u obilazak će ponovno, jer turisti su im vrlo slikovito, pokretima, pokazali kao je psa udarao, davio i vukao. I bili su zgroženi viđenim. Možda je njihovo svjedočanstvo ipak pomoglo psu.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar barba_barba
barba_barba
13:54 11.08.2020.

"Prijavili su to i policiji, jer njima takvo ponašanje sigurno nije uobičajeno i normalno", ali im je normalno zlostavljanje djece i pedofilija koju susjedstvo godinama ne prijavi policiji- a kad se slucajno otkrije (zahvaljujuci kanadskoj ili njemackoj policiji) onda su svi nesto sumnjali i znali ali znas ono bez dokaza ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije