Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Belgijski turisti prijavili zlostavljanje psa, policija i inspekcija nisu utvrdili ni prekršaj ni kazneno djelo

Muška osoba na cesti je psa tukla, davila i vukla ga nazad do boksa, volonterima je vlasnik rekao da mu je pas pobjegao pa se uplašio da ga ne pogazi automobil
11. kolovoza 2020. u 11:00 3 komentara 2302 prikaza
Ilustracija
Foto: shutterstock

Belgijski turisti iz Hrvatske će kao jedno od sjećanja na ljetovanje ponijeti i svjedočanstvo nasilju nad psom. Prijavili su to i policiji, jer njima takvo ponašanje sigurno nije uobičajeno i normalno, te prepoznali čovjeka koji je na ulici u umaškom naselju Valici tukao psa. Pomogli su im volonteri Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč, a sve su prijavili i veterinarskoj inspekciji.

– Riječ je o 65-godišnjaku koji u Valici ima kokice koje obilazi i hrani, no doznajemo da o psu baš i ne vodi brigu. Pas je u boksu, uglavnom na suncu, rijetko mu daje vodu i hranu, a još rjeđe čisti boks. Kad je pobjegao iz boksa, vlasnik ga je pretukao lajnom, stisnuo na pod, davio i vukao po cesti do boksa – kažu volonteri.

Iz PU istarske potvrdili su nam da temeljem prijave belgijskih državljana o zlostavljanju psa provode kriminalističko istraživanje, da su utvrdili identitet i nastavljaju prikupljati obavijesti kako bi utvrdili sve okolnosti događaja. A da su utvrđene okolnosti drukčije od onih koje su vidjeli turisti doznajemo iz odgovora veterinarske inspekcije.

– Temeljem zaprimljene prijave veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji koju spominjete u svome upitu. Nadzorom je utvrđeno kako osoba posjeduje lovačkog psa, engleskog setera, kojeg drži u metalnom kavezu unutar kojega je drvena kućica. Pas je klinički pregledan i nisu utvrđene promjene na životinji, niti strah od vlasnika, koji bi ukazivali na zlostavljanje. Na temelju inspekcijskog nadzora te obavljenih razgovora sa susjedima i obavijesti PP Umag, nije nedvojbeno utvrđeno da vlasnik teško zlostavlja svog psa, nanosi mu bol, odnosno izlaže ga tegobnom stanju bez dovoljno hrane i vode. Postupanjem ove inspekcije i policije nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela – stoji u odgovoru.

Što se događa sa psom nakon prijave provjeravali su i volonteri. Vlasnik je bio susretljiv, vidjeli su psa, a mogu i ponovno doći ako žele. Priznao je da je pas izletio na cestu, ali je dodao kako se uplašio da ga ne zgazi auto. Boks je bio čist, u hladu i s dosta vode, pas nije imao vidljivih ozljeda, a vlasnik je rekao da ga dvaput dnevno vodi u šetnju. Volonteri kažu, u obilazak će ponovno, jer turisti su im vrlo slikovito, pokretima, pokazali kao je psa udarao, davio i vukao. I bili su zgroženi viđenim. Možda je njihovo svjedočanstvo ipak pomoglo psu.

mućenje životinja Protiv vlasnika koji je pse držao na livadi u Babindubu pokrenut upravni postupak Put pravde Zbog mučenja životinje Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv vlasnika

 

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • alexije:

    Dobar si barba za komentar.👍 Ali ne treba nikog tuci pa ni pse.😎

  • Avatar barba_barba
    barba_barba:

    "Prijavili su to i policiji, jer njima takvo ponašanje sigurno nije uobičajeno i normalno", ali im je normalno zlostavljanje djece i pedofilija koju susjedstvo godinama ne prijavi policiji- a kad se slucajno otkrije (zahvaljujuci kanadskoj ili njemackoj policiji) onda su ... prikaži još! svi nesto sumnjali i znali ali znas ono bez dokaza ....