Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Policajka na sudu poručila 'bećaru': Vi ste svoje otpjevali

Branimir Čolaković i policajka Marija Ilčić suočili su se zbog bećarca
27. studenoga 2018. u 20:30 370 komentara 40375 prikaza
Branimir Čolaković
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Nisam Vama pjevao taj bećarac, a nije istina ni da sam pjevao “skini gaće”, nego “priđi bliže”. Možete li se Vi uopće pogledati u ogledalo ili stati pred svoga oca i reći “Ja sam u pravu”? – zapitao je Branimir Čolaković policajku Mariju Iličić.

Branimir Čolaković Reagirala policajka Slavoncu prijeti 5000 kn kazne zbog pjevanja bećarca, prijavljen zbog spornog stiha

– Moj otac nema veze s ovim slučajem. Uvjerena sam da ste bećarac pjevali izričito meni – nije se ona dala smesti.

Stajali su jedno nasuprot drugome usred sudnice valpovačkog Prekršajnog suda i gledali se ravno u oči kako bi se otvoreno suočili. Točno na datum kada je, prije sedam godina, bećarac uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine, Branimir Čolaković iz Valpova danas je ponovno sjeo na optuženičku klupu jer je pred policajkom Iličić zapjevao, kako ga se tereti, “A joj mala, ti u plavoj bluzi, skini gaće pa mi se nag...”. Sporni je bećarac otpjevao na manifestaciji “Ljeto valpovačko” u lipnju 2015., gdje je policajka Iličić osiguravala folklornu povorku. Mladić je završio na sudu s optužbom da se ogriješio o ravnopravnost spolova i vrijeđao policijsku službenicu. Oslobođen je u studenome iste godine, no na to se žalio PP Belišće, a Visoki je prekršajni sud taj dosad neviđen sudski proces nedavno vratio na početak. Prijeti mu, tako, 30 dana zatvora.

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić SLUČAJ BEĆARAC Policajka: Branimir je sam pjevao, i to 'skini gaće pa mi se nag…', a ne 'priđi bliže'

“Nisam je ni zamijetio u masi”

– Nisam joj se uopće obraćao, nisam je ni zamijetio u masi niti sam imao namjeru ikoga vrijeđati. Unaprijed smo dogovorili što ćemo pjevati, u povorci su bile i članice KUD-a Bocanjevci u plavim bluzama, taj je bećarac bio namijenjen njima – ponovio je 27-godišnji Čolaković danas na suđenju koje je i započelo i okončano u svega tri sata. Istaknuo je i da toga dana nije nosio dioptrijske naočale “jer nisu dio narodne nošnje”.

Branimir Čolaković i policajka Marija Iličić | Autor : Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell Policajka Marija Iličić

Policajka Iličić, pak, i dalje tvrdi da je ciljao upravo na nju, zbog čega se osjećala “uvrijeđeno i zaprepašteno”. – Sigurna sam da je to bilo meni upućeno jer me prvo pogledao, a onda zapjevao. Upitala sam ga je: “Je l’ ti to meni?”, a onda je nastavio: “Što j’ u pjesmi to se pjevat smije, lud bi bio ‘ko bi zamjerio” – izjavila je ona u prvom iskazu, pri kojemu je ostala. Usto, policajka tvrdi i da bećarac nije glasio “A joj, mala, ti u plavoj bluzi, priđi bliže pa mi se nag...”, nego “skini gaće pa mi se nag...”. Sutkinja Dunja Bertok pozvala je glavne “aktere” da se suoče jer im se iskazi drastično razlikuju.

Kićo Slabinac i Vera Svodoba Čolaković odahnuo Reakcije poznatih na presudu: 'Bećarci su poput viceva', 'Kazna bi mu bila ženidba', 'Slavonci su džentlmeni"

– Otpjevali ste taj bećarac sami, nitko vas iz skupine nije pratio – inzistirala je policajka.

Svi smo pjevali! Bili ste u KUD-u, znate li kako se bećarac pjeva? Ako hoćete, mogu Vam i sada zapjevati – nadovezao se okrivljenik.

Branimir Čolaković
1 / 12
Branimir Čolaković

– Vi ste svoje otpjevali – odgovorila mu je.

I folklorašice u plavim bluzama

Tužitelj Nikola Pepić, pomoćnik načelnika PP-a Belišće, tražio je, pak, da se Čolakoviću pročita njegov iskaz iz policije. – U tom prvom iskazu rekli ste da ste uočili policajku i upravo njoj to otpjevali, samo u humoru, bez namjere da ikoga povrijedite, dok u obrani tvrdite da je niste ni vidjeli. Možete li to objasniti? – upitala je sutkinja.

policijska snimka SUZANA LEPAN Štefančić Zakon je zakon, ali i brutalnost je brutalnost

– U postaji je to bilo tendenciozno, policajac koji me ispitivao ponavljao je: “Vi ste to napravili”. Bile su mi tada 24 godine, nisam nikada ranije dobio nikakvu kaznu, jedino sam pismeno upozoren što sam jednom vozio 10 kilometara brže. Srce mi je tuklo od straha. Rekao sam to pod prisilom. Nisam bio ni upoznat sa svojim pravima – odgovorio je Branimir Čolaković. Suočio se potom s policajcem Sinišom Turkom koji ga je tada ispitivao, no ovaj je zanijekao sve prozivke.

– Da mogu pet puta nešto reći pa da to netko i učini, bavio bih se hipnozom, ne bih bio policajac – “ispucao” je Turk.

Svjedočili su i članovi KUD-a Valpovo, koji su redom izjavili da su svi pjevali isti, sporni bećarac, nakon što ga je Čolaković otpočeo. Usto, ustvrdili su i da su folklorašice iz Bocanjevaca nosile plave bluze. Policajka je ustvrdila i da je za povorke uz nju stajao poznanik Zoran Piškorjanac te je “i on čuo da je Čolaković pjevao upravo njoj”.

– Zoran je na njegov bećarac kazao: “Vidjet ćeš ti u prometu” – izjavila je.

– Zaista nemam komentara na to, razišli smo se prije tog bećarca – negirao je Piškorjanac. Ostala je, tako, njezina riječ protiv njihovih. Presuda je u petak.

 

Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
 • Alkana:

  Kakva glupost! Policajka je očito du8boko iskompleksirana. Trebala se je nasmijati i ići dalje. Bećarac je pun takvih i sličnih poruka i još nikom nije palo na pamet da to shvati osobno i da pjevača tuži. O jadna policajka ako ... prikaži još! joj je to najveći problem u životu kojeg će, eto, rješavati na sudu. Sramota!

 • Avatar SimonTemplar
  SimonTemplar:

  To je ozbiljna sramota i za MUP i za Sud da je to u opće došlo u obzir za proces. Ozbiljna sramota. Čak što više jer se to desilo u folklornoj povorci gdje su se pjevali bećarci, a dotična kokoška ... prikaži još! se našla uvrijeđena. Sram je bilo. To je ko ona američka sranja s holivudskim producentima....

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  danas se svaki ku... osjeća uvrijeđenim