Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slavoncu prijeti 5000 kn kazne zbog pjevanja bećarca, prijavljen zbog spornog stiha

Čolakovića je prijavila djelatnica policije koja je osiguravala skup, a prijavu je ''zaradio'' spornim stihom bećarca
28. rujna 2015. u 11:35 266 komentara 128167 prikaza
Branimir Čolaković
Foto: Facebook

Pjevanje bećarca na manifestaciji Ljeto Valpovačko u lipnju ove godine moglo bi 24-godišnjeg Slavonca Branimira Čolakovića stajati čak 5000 kuna. Čolaković, koji je član HKUD-a Valpovo 1905., dobio je prekršajnu prijavu, a sumnjiči ga se da je počinio prekršaj sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, piše Glas Slavonije.

Čolakovića je prijavila djelatnica policije koja je osiguravala skup, a prijavu je ''zaradio'' spornim stihom bećarca. – Kao i uvijek, zajedno s članovima HKUD-a Valpovo 1905. kretao sam se u povorci folklornih skupina, šokačkih zaprega i jahača na Ljetu valpovačkom. Tradicionalno, u povorci su se pjevali bećarci, a ja sam zapjevao: ''Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se naguzi...'' Što je u pjesmi, to se pjevati smije, lud bi bio tko bi zamjerio – rekao je Čolaković i dodao da ga je u bećarcu pratio ostatak HKUD-a.

Kada mu je na kućnu adresu stigla prijava šokirao se, a kaže, ni na kraju pameti mu nije bilo da će riječi bećarca nekoga povrijediti. Ističe kako je njegov slučaj optužnog prijedloga možda i jedini takav jer se bećarci pjevaju od pamtivijeka te da nikada nije čuo da su riječi nekoga naljutile. Podsjetio je i da je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na popis.

– Sve skupa sam odlučio podijeliti s javnošću stoga što ne želim da se ikada ikomu takvo što dogodi te da to bude prvi i zadnji slučaj jer mislim da ovo nema smisla – zaključuje 24-godišnji Čolaković koji iščekuje ishod sudskog postupka.

>> Hrvatska nema menuet, ali ima bećarac

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

 • pp:

  Ode lepo znate kam s "ravnopravnošću spolova". Jel vi znate za zezanciju il je sve neki "izam"...majko mila koje blesače od djelatnice...

 • abendblatt:

  Stvarno glupe li "predstavnice Spolova", ta je sigurno iz SDP-a.

 • Avatar Matija22
  Matija22:

  haha to je bećar