Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grlić Radman u Beču: 'Europska unija se može osloniti na Hrvatsku'

Obzirom na to da Austrija i Hrvatska, kao punopravne članice EU zajednički surađuju na mnogim poljima, ministri Grlić Radman i Schallenberg razgovarali su i o brojnim aktualnim europskim temama, financijskom okviru i Strateškom programu EU-a za predstojeće razdoblje, politici proširenja, migracijskoj politici te Brexitu.
13. rujna 2019. u 18:27 8 komentara 758 prikaza
Gordan Grlić Radman i Alexander Schallenberg
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se je u petak u Beču s austrijskim ministrom za Europu, integracije i vanjske poslove Alexanderom Schallenbergom u prijelaznoj austrijskoj tehnokratskoj vladi. Šef austrijske diplomacije je u zajedničkoj izjavi nakon susreta s hrvatskim kolegom Grlić Radmanom novinarima rekao da su središnje teme susreta bile daljnje unapređenje bilateralnih odnosa dviju država, posebno gospodarskih i hrvatsko predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

EU PAKT Conte kod Von der Leyen: Tko ne primi izbjeglice neće dobiti novce

„Hrvatsku čeka velika odgovornost“, istakao je dodavši kako Austrija „puna nade i pouzdanja“ gleda na hrvatsko predsjedanje EU-om.

„Radujemo se toj suradnji i imate punu podršku Austrije“, napomenuo je. Govoreći o međusobnim odnosima ministri su se složili da dvije zemlje imaju mnogo toga što ih povezuje. Ministar Schallenberg je posebno izdvojio razvijene gospodarske odnose i povećanje broja austrijskih turista kojih čak 1,3 milijuna godišnje dolazi u Hrvatsku, zbog čega je, kako je rekao, Hrvatska ljeti „poput desete savezne austrijske pokrajine“. Istakao je kako je Austrija najveći strani ulagač u Hrvatskoj s oko 650 poduzeća koja nude 35.000 radnih mjesta.

Obzirom na to da Austrija i Hrvatska, kao punopravne članice EU zajednički surađuju na mnogim poljima, ministri Grlić Radman i Schallenberg razgovarali su i o brojnim aktualnim europskim temama, financijskom okviru i Strateškom programu EU-a za predstojeće razdoblje, politici proširenja, migracijskoj politici te Brexitu. 

Erdogan BERNARD KARAKAŠ Otvori li Erdoğan vrata, stiže imigrantski tsunami

Ministri su razgovarali i o zajedničkom interesu Hrvatske i Austrije u stabilizaciji država u susjedstvu odnosno potpori europskim integracijskim procesima zemljama Zapadnog Balkana. U razgovorima je istaknuta obostrana snažna potpora zemljama Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu.

Ministar Grlić Radman je rekao da su Hrvatska i Austrija „ tradicionalni strateški prijatelji i partneri“, odnosno da je Hrvatska „kulturno susjedstvo“ Austrije, kako je to jednom rekla bivša šefica austrijske diplomacije Ferrero-Waldner.
Govoreći i predstojećem predsjedanju Vijećem EU, hrvatski je ministar posebno naglasio kako je ono za Hrvatsku, najmlađu članicu EU, u koju je ušla prije šest godina, „povijesni trenutak“.

Gordan Grlić Radman i Alexander Schallenberg | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

„Prije 30 godina nismo mogli ne samo zamisliti da ćemo biti slobodni, nego ni da ćemo predsjedavati jednom takvom organizacijom“, ustvrdio je dodavši:

„ Hrvatska je ponosna članica Europske unije koja želi još dublju integraciju, naime ulazak u Schengenski prostor, euro zonu i članstvo OECD-a“.

Migranti 'Imamo pouzdane dokaze' U BiH ponovo tvrde da hrvatska policija nezakonito vraća ilegalne migrante

Napomenuo je kako je s austrijskim kolegom razmijenio stavove o prioritetima i izazovima skorašnjeg hrvatskog predsjedanja.
Budući da je daljnje proširenje EU jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministar Grlić Radman je rekao da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja u fokus staviti europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, te za njih organizirati u Zagrebu sastanak na vrhu. Istakao je da je Hrvatska spremna svoja znanja i iskustva stečena u procesu približavanja Uniji, podijeliti s tim zemljama. 

„U interesu je i Hrvatske i Austrije i mira i stabilnosti u Europi da tih šest zemalja Zapadnog Balkana, ispune potrebne kriterije i ostvare svoju europsku perspektivu“, podvukao je šef hrvatske diplomacije.

Oba ministra su se složila o važnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u listopadu ove godine, koje će prema Schallenbergu biti „test vjerodostojnosti EU“ obzirom na obećanu europsku perspektivu zemljama Zapadnog Balkana.Hrvatski ministar je istakao kako je tema razgovora bila i budućnost Bosne i Hercegovine, gdje je Austrija snažno angažirana. Naglasio je kako se mora postići funkcionalna konstitutivnost i jednakopravnost svih triju naroda, te pravo svakog naroda na izbor svog političkog predstavnika, zajamčeni Daytonskim sporazumom.

Ursula von der Leyen NOVI SAZIV EK Dubravka Šuica treba dati poticaj demokraciji i demografiji u EU

Kako je istaknuto, ministri su razgovarali i o važnosti zadržavanja strateškog i integriranog europskog pristupa globalnom izazovu migracija.

„Hrvatska i Austrija dijele mišljenje o izazovima migracija, te se slažu oko potrebe sveobuhvatnog odgovora koji uključuje zaštitu vanjskih granica EU“, rekao je Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman i Alexander Schallenberg | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

Na pitanje novinarke austrijskog radija i televizije ORF o kritikama hrvatskoj policiji zbog postupanja prema izbjeglicama na granici s Bosnom i Hercegovinom šef hrvatske diplomacije je odgovorio:

„Naša sigurnosna i migracijska politika izuzetno je hvaljena, mi štitimo naše nacionalne granice i granice Europske unije“ Dodao je kako se Europska unija po tom pitanju „može osloniti“ na Hrvatsku.

Zagreb: Reportaža o preuređenju NSK koja postaje središte presjedanja Hrvatske EU Trnje predsjeda Unijom Stiže Europa, znači li to da nećemo moći van kao kad su bili Erdoğan i Biden?

Ministar Schallenberg je potom dodao kako je „Austrija zahvalna Hrvatskoj na zaštiti vanjskih granica Europske unije“. Tijekom svog boravka u Beču, ministar Grlić Radman se je sastao i s austrijskom saveznom kancelarkom Brigitte Bierlein. Nakon toga i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za EU austrijskog Parlamenta, pučaninom (ÖVP) Reinholdom Lopatkom, te u austrijskoj Gospodarskoj komori s njezinim potpredsjednikom dr. Richardom Schenzom. Potom je otputovao u Gradišće, gdje se je u Željeznom sastao s biskupom Željezanske biskupije mons. dr. Egidijem Živkovićem.

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i dvostruko skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • lipica:

    Mi opet cuvamo granice austro ugarske!?

  • boris:

    jer čuje se posvuda kako migranti nedopušteno šetaju Hrvatskom

  • CroZrakomlatNo1:

    Mi mozemo i hocemo uz pomoc Boga drzat cilu EU da ne padne! Ali EU mora postivat Boga i njegov izabrani narod i vjerovat u Hrvatsku i oslonit se na nas u vjeri i ljubavi bozji! Mi mozemo i hocemo!