Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Batarelo: Ustavni sud sramota hrvatske države te nazadna i opasna institucija

Građanska inicijativa u nastajanju još nema ime, ali već razmatraju sve pravne mogućnosti koje postoje unutar Hrvatskog sabora u odnosu na Ustavni sud, druge sudove i ministarstva te u odnosu na djelovanje unutar kaznenog prava.
15. veljače 2020. u 13:10 52 komentara 2307 prikaza
Nova građanska inicijativa
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Predsjednica udruge "U ime obitelji" Željka Markić najavila je u subotu osnivanje građanske inicijative okupljene oko neslaganja s odlukom Ustavnog suda da se svima pod istim uvjetima treba omogućiti udomljavanje jer im je neprihvatljivo da Sud na taj način odlučuje o pitanju odnosa društva i države prema djeci.

Ustavni sud 'protupravna odluka' Udruga Vigilare: Ustavni sud je prešao svoje ovlasti

"Nama je potpuno neprihvatljivo da Ustavni sud na ovaj način odlučuje o tako važnom pitanju odnosa društva i države prema djeci koja su povjerena na skrb cijelom društvu i cijeloj državi", rekla je Markić na konferenciji za novinare.  

Ustvrdila je kako im se od prošlog tjedna javljaju ljudi koji su, kako je rekla, zgroženi nedemokratskim postupanjem Ustavnog suda, pa čak i oni koji se možda slažu sa sadržajem te odluke. "Neprihvatljivo im je da Sud na silu nameće takvo rješenje i nalaže upravnim tijelima i sudovima da zakon tumače suprotno onome što u njemu stoji", rekla je Markić.

Markić: Ustavni sud uzeo si je zakonodavne ovlasti i ignorira referendum u braku

Ocijenila je da je Ustavni sud sebi uzeo zakonodavne ovlasti i time ignorirao volju građana izrečenu na referendumu o braku, odluke predstavnika građana u Saboru koji su dva zakona vezana za posvajanje djece i udomiteljstvo izglasali na načine gdje se homoseksualnim parovima ne dopušta posvajanje djece, te da je propustio mogućnost da otvori javnu raspravu u kojoj će sudjelovati stručnjaci i izreći svoje mišljenje.

Životni partneri podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu Ivan Hrstić Ruši li Ustavni sud i ustavnu definiciju braka?

"To je suprotno interesima djece koja su povjerena državi i to je suprotno načelima demokracije", smatra Markić. 

Građanska inicijativa u nastajanju još nema ime, ali već razmatraju sve pravne mogućnosti koje postoje unutar Hrvatskog sabora u odnosu na Ustavni sud, druge sudove i ministarstva te u odnosu na djelovanje unutar kaznenog prava.

"Poduzet ćemo ono što kao građani možemo poduzeti da zaštitimo naša demokratska prava i da napravimo što god možemo u interesu zaštite djece", najavila je Markić. 

Peternel: SDP i HDZ kriju se iza Ustavnog suda 

Politički analitičar Igor Peternel također smatra da je odluka Ustavnog suda pogrešna.

"Ustavni sud je ušao u domenu dnevne svjetonazorske politike provodeći dobro nam znanu briselsku politiku koju Vlada, a vjerojatno i SDP i HDZ žele provoditi, ali za nju nemaju snage pa se kriju iza Utatvng suda", ocijenio je.

Miroslav Šeparović Nino Raspudić Tko tebe Ustavnim sudom, ti njega referendumom

Drži da su kod udomljavanja prava djeteta ključna, da ne mogu biti ničim umanjena te se ne mogu se dovoditi u kontekst bilo čijeg ostvarenja ljudskih prava na obitelj. Smatra i da Ustavni sud kod donošenja odluka mora imati u vidu i svoju percepciju u javnosti.

Čelnik udruge Vigilare Vice Batarelo pak je poručio da je Ustavni sud "sramota hrvatske države" te "nazadna i opasna institucija".

Batarelo: Umjesto u obitelji s mamom i tatom, djeca su postala socijalni eksperimenti 

"Od djece koja bi inače trebala imati našu najveću brigu kao društvo, stvorili smo pokusne kuniće. Umjesto da imaju toplinu, obitelj s mamom i tatom, mi s njima radimo socijalne eksperimente", rekao je ocijenivši da je to opasno, kao i to što je ovom odlukom Ustavni sud "uzurpirao" vlast Sabora. 

Vice John Batarelo ZANIMLJIVA USPOREDBA Batarelo o rezultatima: 'A sad ovaj Mordor na Pantovčaku... i Saruman u Banskim dvorima'

Istaknuo je i da Ustavni sud gazi hrvatsku kulturu i identitet te poručio da "mora slušati što narod želi, a ne što oni žele, njih devetorica koji su odlučili".

Odvjetnik Krešimir Grebenar rekao je da je odluka problematična s aspekta vladavine prava te da se može govoriti o udaru na ustavni poredak, odnosno na trodiobu vlasti, jer odluka, kako kaže, sadržava svjetonazorska stajališta, ignorira volju većine naroda te "zakonodavnim aktivizmom" ulazi u zakonodavnu sferu.

Željka Markić Kažnjena s 15.000 kuna Željka Markić mora platiti kaznu zbog zida kojim je ogradila javni put

S obzirom na to da je Ustavni sud odlučio da je Zakon o udomiteljstvu sukladan s Ustavom, smatra da Centar za socijalnu skrb može i mora i dalje primijeniti zakon onakav kakav je napisan.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  Ustavni sud ne čini profesionalni pravnici s zavidnom karijerom, već trećerazredni politički poslušnici koji za svoje odluke prvo kontaktiraju svoje bivše šefove stranke koji su im namjestili tu važnu poziciju. Gdje može biti normalno da političke stranke SVA radna mjesta ... prikaži još! popunjavaju. Ustavni sud je ogledni primjerka suradnje velike koalicije SDP-a i HDZ-a. Izborom sudaca na takav sramotan način, uništava nadležnost i nepristranost ustavnog suda, te ruši njegov objektivni nastup.

 • Tackrla:

  Ustavni sud, je nakupina osrednjih ili loših pravnika koji su na tu poziciju došli kao otpadci svojih stranaka, SDP-a i HDZ-a. Nakupina političkih promašaja kojima je netko vraćao uslugu i uhljebio ga na dobroj poziciji. To je ono što je ... prikaži još! žalosno, štofrustrira i što ljude ubija u pojam. Umjesto da u ustavnom sudu imamo trust mozgova i ponajboljih pravnika, imamo nakupinu uhljeba i niškoristi koji se okreću kako im oni koji su ih postavili na to mjesto, narede.

 • pax5:

  Srećom da nijedna vlast nije zavjeka...pa tako ni ovi suci hdzsdp žetončići!