Naslovnica Vijesti Svijet

Barbari IS-a drže još samo nekoliko ulica, Irak se priprema za proslavu oslobođenja

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.
03. srpnja 2017. u 16:48 13 komentara 1648 prikaza
Mosul
Foto: REUTERS/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Borci IS-a bore se u ponedjeljak za zadnjih nekoliko ulica pod svojom kontrolom u starome dijelu Mosula i čini se da je riječ o zadnjim trenucima njihova višegodišnjeg uporišta, dok se Irak priprema za proslavu oslobođenja tog drugog po veličini iračkog grada.

Mosul BITKA ZA MOSUL Iračke snage porazile ISIL: 'Njihova izmišljena država je pala'

U žestokim sukobima iračke vojne snage prisilile su pobunjenike na povlačenje, stjeravši ih na područje blizu rijeke Tigris veličine 300 sa 500 metara, izvijestili su vojni izvori.

Nad dijelovima Staroga grada nadvija se dim, a tijekom jutra čula se snažna topnička pucnjava, prenose agencije. 

Broj džihadista IS-a koji se bore u Mosulu pao je s nekoliko tisuća, koliko ih je bilo na početku ofenzive vladinih snaga, na nekoliko stotina, tvrdi iračka vojska. 

Mosul
1 / 10
Mosul

Prodor do Tigrisa iračkim bi snagama omogućio potpunu kontrolu nad gradom, što se i očekuje do kraja tjedna.

Očekuje se i da premijer Haider al-Abadi posjeti Mosul kako bi službeno proglasio pobjedu nad IS-om, a diljem zemlje planira se veliko slavlje. 

Mosul je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Ondje su pripadnici IS-a prije tri godine utemeljili svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata. Naime, grupa još uvijek pod kontrolom ima teritorije zapadno i južno od Mosula, u kojima žive deseci tisuća civila.

IRAK Iračke snage zauzele povijesnu džamiju u Mosulu u kojoj je IS proglasio kalifat OPTUŽILI SAD Takozvana Islamska država raznijela povijesnu džamiju al-Nuri u Mosulu BITKA ZA STARI GRAD Konačnim padom Mosula ISIL-ov kalifat u Iraku nestaje
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • robertbruckner:

  ha ha ha sad su barbari a prije ih je taj isti vecernji nazivao borcima protiv Asada hihihhihihiihhi

 • hromcan:

  Pišite istinu da ie taj isti IS stvoro SAD i naravno naoružao ih jer su se digli i borili protiv Assada, a sad su prisiljeni boriti se protiv njih jer su vidjeli da Rusi preuzimaju incijativu... Tako su stvorili talibane i Alkaidu..

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Bojim se, da će se rat prenijeti u još većem obimu nego do sada u Europu u obliku terorizma.