Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Konačnim padom Mosula ISIL-ov kalifat u Iraku nestaje

Sličan scenarij očekuje se i u Siriji jer je Raka pred padom
19. lipnja 2017. u 08:50 8 komentara 3365 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Iračke snage, po svemu sudeći, nastoje potpuno osloboditi grad Mosul od pripadnika terorističke organizacije Islamske države prije nadolazećega ramazanskog Bajrama 27. lipnja, kako je Iračanima i obećao njihov premijer Haider Al-Abadi.

Borac ISIL-a POVJERLJIVI DOKUMENTI Ekskluzivni podaci: Borci Islamske države iz BiH, Srbije i Kosova koji su još u Siriji

Borba za svaku ulicu

Naime, iračke snage pokrenule su u nedjelju ujutro završni napad na džihadističku skupinu Islamsku državu koja još drži stari grad u Mosulu. Žestoki zračni udari počeli su poslije ponoći, a kopnene operacije na dijelove starog grada u zoru.

Zauzimanje tog dijela, u kojem je prema podacima UN-a opkoljeno oko 100.000 civila, ključno je za preuzimanje cijelog grada od terorističke organizacije Islamske države, njihova posljednjeg urbanog uporišta u Iraku.

– Unatoč tome što su teroristi opkoljeni, jasno je da će se boriti do smrti – kazao je viši narednik Latif Omran ističući da će borba biti teška jer se velika većina džihadista, mahom stranaca, sklonila u stari grad koji iračke oružane snage pokušavaju okružiti posljednjih mjeseci. Također je napomenuo da stari grad, smješten na zapadnoj obali Tigrisa, čine gusto naseljene uličice što otežava napredovanje oklopnih vozila i upotrebu teškog naoružanja. Iračke su snage krajem siječnja zauzele istočni dio i pokušavaju od tada osvojiti zapadni dio grada, u kojem se nalazi stari grad, teško osvojivo područje.

Pri tome su pretrpjele teške gubitke – postotak poginulih i ranjenih u elitnim snagama čak je 40 posto.

KATASTROFA Djeca u kampovima oko Mosula u mukama umiru od gladi i žeđi

Pad Mosula bit će težak udarac za terorističku organizaciju Islamske države jer to joj je jedino preostalo uporište u Iraku čijim će padom potpuno teritorijalno nestati kalifat u Iraku. Također, isti scenarij očekuje se uskoro i u Siriji s obzirom na to da je grad Raka, glavni grad kalifata, pred padom, a grad Der Ez Zor uokruženju. U međuvremenu sirijska je vojska sa saveznicima, borcima Hezbollaha i iranskom revolucionarnom gardom, probila koridor do granice s Irakom, svega nekoliko kilometara od mjesta Al Tanf u kojem su stacionirane snage američke vojske i njihovih saveznika, sirijske opozicije, unatoč žestokom protivljenju Donalda Trumpa da se kopnom Irak spoji sa Sirijom.

Zbog toga su američke snage zadnjih desetak dana čak dva puta gađale položaje sirijske vojske tvrdeći da se osjećaju ugroženo zbog njihova približavanja bazi u Al Tanfu. Granični prijelaz Al Walid je u blizini Al Tanfa, strateški važnog graničnog prijelaza između Sirije i Iraka na autocesti Bagdad – Damask, gdje su snage SAD-a pružale pomoć sirijskim pobunjenicima da preuzmu teritorij od terorističke organizacije Islamske države.

Povezivanje šijitske osovine

Američke snage nalaze se u bazi Al Tanf od prošle godine otkad pokušavaju spriječiti spajanje Iraka sa Sirijom jer bi tako, kako tvrde Amerikanci, šijitska osovina bila kompaktno povezana od Irana sve do Libanona i postala bi potencijalna prijetnja za nacionalnu sigurnost izraelske države.

Poznato je da je gotovo sve naoružanje koje je iz Irana stizalo libanonskom pokretu Hezbollah išlo preko Bagdada i Damaska. Isto tako, Amerikanci strahuju da bi snage i militantne skupine koje podržava Iran, a koje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, tada mogle dobiti teško naoružanje od Irana koristeći glavnu autocestu između Iraka i Sirije.

Ajatolah Ali Hamnei: 'Tko je stvorio Islamsku državu? Amerika... Njihova tvrdnja o borbi protiv ISIL-a je laž' Analiza Bez promjena – i
 dalje nam najveća ugroza prijeti iz BiH smrt terorista Rusi Suhojima smaknuli šefa Islamske države Al-Baghdadija
Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Agramer77
  Agramer77:

  udri bagru

 • Avatar maxist
  maxist:

  spasit će ameri svoje čedo-isil.......niko nebu njihovog tukel.......

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Velika je tuga u Tel Avivu, Londonu, Wahingtonu, Parizu i Rijadu. Propao im plinovod preko Sirije pa sada kaznjavaju bivse pajdase iz Katara kako bi sve svalili na njih.