Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEDRAN KRAMARIĆ

Vinogradarski smo kraj poznat po kvalitetnim vinima

Baranja
Foto: Nenad Milić
1/7
27.11.2017.
u 17:00

Etnoselo Karanac i stari Beljski podrum privlače najviše turista

U općini Kneževi Vinogradi žive stanovnici različitih narodnosti i vjeroispovijesti, no to im nije nikakva prepreka da zajedničkim radom i projektima razvijaju gospodarstvo i podižu kvalitetu životnog standarda. Tu posebnost je zapravo i prednost, kaže načelnik općine Vedran Kramarić.

Na kojim temeljima razvijate gospodarstvo?

Osnova gospodarskog razvoja su poljoprivreda i turizam. Bogat smo i vinogradarski kraj, poznati po kvalitetnim vinima. Značajna sredstva ulažemo u izgradnju komunalne i turističke infrastrukture, primjerice vinskih cesta, na kojima sve češće netko otvori novu malu vinariju i kušaonicu. Uložili smo i u izgradnju i opremanje poslovne zone u kojoj danas radi stotinjak osoba. Razvilo se i voćarstvo, pa imamo jedne od većih nasada jabuka u Europi. Općina pomaže gospodarstvenike i kroz svoje programe Potpore poljoprivredi, odnosno Poticanja poduzetništva i turizma.

Zbog stanja u Belju, ima li općina problema?

Općina raspolaže s nešto više od 14.000 hektara. Belje na našem području obrađuje 6500 hektara. Sukladno tomu, trebali bismo imati i najveći prihod od korištenja istog, međutim, nemamo. Općinski proračun gubi oko dva milijuna kuna godišnje, zbog dodijeljene prioritetne koncesije, s puno nižom naknadom od tržišne, a ugovori su sklopljeni na dvadesetak i više godina. Ne smatramo da je tu krivac Belje, oni shvaćaju naš problem, te nam izlaze u susret i pomažu naša ulaganja kroz drugi vid potpora.

U kojim granama turizma prepoznajete Kneževe Vinograde?

U eno-gastro, etno, sportskom, lovnom i ribolovnom turizmu. Etno selo Karanac, stari Beljski podrum, vidikovac na Beljskoj vinskoj cesti te vinske ceste Suze i Zmajevca samo su neke od atrakcija koje turisti posjećuju. Imamo i mnoge zapažene manifestacije, a Advent je najnovija turistička atrakcija. Obilježavaju ga brojni izlagači autohtonih proizvoda, razni prigodni programi na otvorenom, a posebna atrakcija će biti koncert Mie Dimšić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije