Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2008. Hoće li John McCain doći na debatu

Barack Obama jedini sudionik sučeljavanja?

bus-1.jpg
import
26.09.2008.
u 20:56

Nakon političkog kaosa koji u četvrtak zavladao Kongresom i Bijelom kućom, Barack Obama je objavio da će na zakazano predsjedničko sučeljavanje sigurno doći bez obzira na to hoće li tamo biti i njegov protivnik John McCain, koji je prije dva dana teatralno najavio da prekida kampanju kako bi u Washingtonu mogao sudjelovati u spašavanju američkog gospodarstva, pozvavši Obamu da učini isto.

Unatoč njegovim najavama da želi odgodu prvoga TV sučeljavanja, i to do trenutka kada se postigne dogovor o financijskom paketu za spašavanje Wall Streeta, danas je McCainov stožer najavio da će njihov kandidat ipak doći na sučeljavanje.

Ključna prevaga
A upravo ovo prvo sučeljavanje moglo bi donijeti ključnu prevagu. Obama je u prednosti jer je glavna tema vanjska politika, koja je u međuvremenu postala njegov vrlo jak adut.

No on nikako neće moći izbjeći raspravu o gospodarskoj i financijskoj krizi i posljedicama onoga što se u četvrtak događalo u Washingtonu, kada je stotinjak republikanskih kongresnika u ponor gurnulo već gotovo dogovoreni plan za spas gospodarstva, iza čega je stajao i sam McCain, kojega mnogi komentatori optužuju da je iskoristio tešku nacionalnu krizu da bi pokrenuo svoju kampanju i poništio prednost koju je Obama stekao otkako se Wall Street počeo urušavati.

Nije pročitao plan
No Obama je i te kako spreman na raspravu o krizi pa je američkoj javnosti poručio da je teatralno prekidanje kampanje trik i da građani 40 dana prije izbora zaslužuju da izravno od njega i McCaina čuju kako svaki od njih kani voditi zemlju u doba krize.

Vremena su preozbiljna da bi se kampanja stavljala na čekanje ili da bi se ignorirali svi oni problemi s kojima će se budući predsjednik morati suočiti"  kazao je Obama. Usto, ljudi iz njegov kampanje već su počeli podastirati dokaze da McCain, kada je prekidao kampanju kako bi pomogao u spašavanju gospodarstva, uopće nije pročitao plan o kojem je Kongres već raspravljao.

McCain će Obamu sigurno napasti zato što nije slijedio njegov primjer, no stručnjaci za predsjedničke debate tvrde da Obama mora samo biti prirodan i ležerno pokazati da bez velike teatralnosti može suvereno vladati situacijom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije