Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKRENUT POSTUPAK

Banožić si dodijelio stan, Marić nije bio u sukobu interesa

Zagreb: Ministar Banožić o uređenju rezidencije i državnog stana
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
04.03.2022.
u 23:47

Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li ministar zloporabio posebna prava koja uživa kao državni dužnosnik

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv ministra obrane Marija Banožića zbog državnog stana od 92 četvorna metra koji je ministar dodijelio sam sebi još dok je bio na čelu Ministarstva državne imovine. Na temelju očitovanja tvrtke Državne nekretnine izvjestiteljica Tatjana Vučetić navela je kako je spornu dodjelu stana, u čiju je adaptaciju uloženo 165.000 kuna, iniciralo Ministarstvo državne imovine nakon što je zaključeno da je stan od 33 četvornih metara u Vladinoj zgradi u Ilici 81, kojim se Banožić koristio po dolasku na ministarsku dužnost, neadekvatan.

Adekvatan prostor pronađen je u Gundulićevoj ulici, no odluku da se ti stanovi mogu dodijeliti dužnosnicima trebalo je donijeti povjerenstvo koje je za to zaduženo. Umjesto njega, to je za tri stana učinio Banožić. Istoga dana jedan od tih stanova dodijelio je sebi, što Zakon o sprječavanju sukoba interesa izričito zabranjuje.

S obzirom na dodatnu kvadraturu koju je Banožić dobio na račun izjave da bi kod njega povremeno trebali boraviti supruga i djeca, Povjerenstvo će u postupku utvrditi je li ministar zloporabio posebna prava koja uživa kao državni dužnosnik. Naime, utvrđeno je da je prebivalište Banožićeve supruge i njihove maloljetne djece nepromijenjeno na adresi u Vinkovcima, a u trenutku kad je Banožić sebi dodjeljivao sporni stan, obitelj mu nije imala ni boravište u Zagrebu.

Povjerenstvo je odbilo pokretanje postupka protiv ministra financija Zdravka Marića zbog ljetovanja na jahti poduzetnika Blaža Pavičića jer je utvrđeno da ministarstvo kojemu je na čelu ni na koji način nije poslovalo s Pavičićevim tvrtkama.

Video: Milanović: 'Srbija je kao na žeravici, ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira'

Komentara 8

Avatar OLtar
OLtar
07:54 05.03.2022.

MINISTARSTVO obrane kupilo je 1998. i 1999. godine od tvrtke Ves gradnja dva stana s ukupno 160,55 kvadrata u prestižnoj zagrebackoj ulici Nova Ves za 2.202.050,30 kuna i potom ih prodalo Damiru Krsticevicu, donedavnom ministru obrane, za svega 136.176 kuna. Iako je od stanova napravljen jedan, dvoetažni, Krsticevic ih u imovinskoj kartici, nakon zadnjih ovogodišnjih izmjena, prikazuje kao dva - veci od 112,52 kvadrata procjenjuje na milijun i 600 tisuca kuna, a manji od 50,11 kvadrata na 740 tisuca kuna. Dakle, stanove koje smo kao porezni obveznici, posredstvom MORH-a, platili 2.202.050,30 kuna i potom mu ih prodali za 136.176, kuna, Krsticevic se danas ne bi odrekao za manje od dva milijuna i 340 tisuca kuna.

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:20 05.03.2022.

Svi hoće veće kvadrature stanova, al im mala kvadratura Plenkijevog rektuma ne smeta kad se svi guraju unutra. Ne shvaćam.

MA
Marko1337
16:12 05.03.2022.

Jugosipović ima 7 stanova za koje se znade, a za mesića nije ni poznato koliko ima, uglavnom se zna da je državu opljačkao za stotine milijuna, a takvih levih kriminalaca je nebrojeno i ni jednome nije pala dlaka sa glave. Dok Frka i Banožić samo koriste stanove na koje imaju pravo dok su na dužnosti . Ove afere samo su predmet udjebaških komunističkih struktura koje ruše hrvatsku vlast, a time i državu Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije