Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U NESREĆI POGINUO ČOVJEK

Banožić o nalazu krvi s 0,20 promila: 'To nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi'

Zadar: Ministar Banožić sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukov
Dino Stanin/PIXSELL
19.05.2024.
u 19:34

Upitan je li svjestan da ga je ova nesreća obilježila za cijeli život, Banožić kaže: "Naravno da jesam i zato sam rekao da tražim istinu".

Bivši ministar Mario Banožić optužen je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je život izgubio 41-godišnji vozać. "Ja također proživljavam i ono što je ta obitelj proživjela u gubitku. Maknuo sam se sad već jedan duži period, ali isto tako držim da je puno toga izneseno. Izneseno je ono što je neistinito i to se treba ispraviti", ustvrdio je za RTL.

Upitan je li svjestan da ga je ova nesreća obilježila za cijeli život, Banožić kaže: "Naravno da jesam i zato sam rekao da tražim istinu".

"Znači ja nisam ušao u sudski proces da bih ja iskrivio nešto što nije istina, ja želim upravo da struka kaže svoje i tako da fizika objasni kretanje vozila. Ne samo kretanje vozila, brzinu vozila, ali isto tako i trenutak odnosno sam kut sudara i tada će se vidjeti da su mnoge stvari izrečene, a nisu točne", rekao je".

Banožić je ustvrdio kako je zadobio brojne ozljede u nesreći te da mu je desna noga bila polomljena na tri mjesta. Imao je polomljenih 7-.8 rebara, vodu u plućina, ključnu kost u ramenu.

Zadar: Ministar Banožić sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice ustrojavanja 9. gardijske brigade Vukov
1/17

" Imao sam po licu 20-ak nekakvih ozljeda, ožiljaka odnosno šivanja. Isto tako, straga je došao nekakav udarac koji je napravio i veliku ozljedu mozga. Imao sam tu sreću, liječničko osoblje koje je bilo je reagiralo i pravovremeno i na način na koje je reagiralo tako da se dogodilo i to buđenje osam dana poslije same nezgode. Ali, prolazim fizikalne terapije i vjerujem da će to sve sjesti na svoje mjesto", ispričao je Andriji Jarku.

Na pitanje čega se prvo sjeća, odgovorio je: "Pa prvo mi je došlo upravo to da sam vidio bolnicu oko sebe, vidio sam medicinsko osoblje i vidio sam osiguranje koje je brinulo. Mislim da kad bi se sada ovako do kraja premotalo, da su mi tajili tih prvi dan ili dva što se uistinu dogodilo".

Upitan sjeća li se točno tog kobnog trenutka, bivši ministar je potvrdio.

"Dakle, ono što mogu reći je da nakon svoje vožnje koja je išla u pravcu prema Županji, nakon kamiona koji je vozio ispred mene nekakvih 100 metara, na suprotnom traku pojavljuje se kombi bijele boje koji u nekom trenutku sa svojom zadnjom stranom prelazi u moju stranu. Da li se to dogodilo zbog kočenja ili zbog nečeg drugog, ja sad to u tom trenutku ne mogu reći. Uglavnom, njegova zadnja polovica prelazi u moju stranu. Ja u tom trenutku pokušavam kočiti, međutim odlazim na lijevo i zato se dogodilo ono što sam rekao, nije frontalni sudar nego on je bio više bočno, ali dopustimo da to fizika pojasni, da ja ne bi sad ovdje bio prometni stručnjak. Ali, do samog trenutka sam pokušavao da ne dođe do tog kontakta. Ono što sam zadnje mogao je stisnuti kočnicu i pokušati napraviti najbolje što mogu. Međutim, dogodilo se to da ja sam završio u suprotnoj strani. Dogodio se sudar koji se dogodio", rekao je Banožić za RTL.

VIDEO: Plenković: 'Danas popodne razriješio sam ministra Banožića s dužnosti'

Nakon prometne nesreće u javnosti se pojavio nalaz prema kojem je stajalo da je u krvi ministra pronađen alkohol. Mario Banožić je kazao kako on tu noć nije konzumirao alkohol te je inzistirao na tome da je imao 0.00 promila u krvi.

"To je evo jedan dio za koji sam začuđen, a još sam začuđeniji na sustav da ne reagira na te stvari i želio bih možda da ovo kod mene bude jedan primjer, koji će promijeniti praksu u budućnosti. Pitanje je dana kad će se netko dosjetiti da nekakav član medicinskog osoblja si uzme za pravo slikati medicinski dokument, pustiti ga u javnost da bi sebi ili nekakvim užim članovima obitelji nešto priskrbio"

Na pitanje kako to da je navodni nalaz pokazivao da je ipak imao alkohola u trenutku nesreće, odgovorio je: "Koliko sam ja uspio naknadno to ispratiti, riječ je o etilnom alkoholu koji dolazi iz sredstva koje u biti služi za vađenje krvi kao dezinfekcije. Što se tiče nalaza, ne možemo reći da je on lažan. On je kao takav postojao u medicinskoj dokumentaciji, ali to nije alkohol koji je izvađen iz moje krvi. To je znači alkohol koji je donesen na tijelo s ciljem dezinfekcije".

Bivši ministar  Mario Banožić kazao je kako se ne boji suđenja, te kako očekuje da pravosuđe i vještaci utvrde istinu o njegovoj prometnoj nesreći.  Na pitanje kakva je njegova poruka obitelji muškarca koji je poginuo u nesreći, kazao je: "Duboka sućut i nastojat ću im pomoći u životu koliko god mogu". 

Upitan da komentira to što ga je premijer Plenković smijenio s funkcije ministra obrane par sati nakon nesreće, utvrdio je da je to bio jedan zreo potez i zbog toga što je došlo do gubitka ljudskog života i zbog osjetljivosti cijele situacije jer je, kako je rekao, "već u prvim trenucima bio osuđen".

Komentara 80

Avatar Le-Freak
Le-Freak
21:33 19.05.2024.

Sada su dozvoljene sve uličarske uvrede koje Balkancima padaju na um. Nije drug pa se ne mora gledati na pisana pravila komentiranja i nepisane običaje.

MA
Makbe
22:04 19.05.2024.

Svi ovi osuđujući komentari su rezultat medijskih članaka koji su već prvi dan osudili čovjeka bez ikakvih točnih dokaza. Sve su "znali" i prije policije i liječnika i istražitelja. Eevjerojatno, a nitko od komentatora nije bio na licu mjesta nitii znaju što se i kako dogodilo.

DI
dinamo
20:18 19.05.2024.

hrvatska klasika.ajmo mi njega osuditi no ne zbog nesreće već zato što je hadezeovac..pustimo da sud odradi svoje.ako je kriv neka visi pedro.što ako kojim slućaje ipak možda nije kriv.tko je ikad naglo koćio zna da ne može kontrolirati putanju vozila kao on ta ko i pokojni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije