Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar o obuci

Banožić: Naša vojska spremna je za obuku Ukrajinaca, ona će se dogoditi nakon završene saborske procedure

Zagreb: Aktualno prijepodne u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.10.2022.
u 17:38

Na taj način ponašat ćemo se kao odgovorna članica EU jer je ovo prije svega riječ o EU misiji - kazao je ministar Banožić.

Na današnjoj sjednici saborskog Odbora za obranu, na kojoj je tema bila godišnje izvješće o obrani za 2021., donošenje zaključka izazvalo je i demonstrativna napuštanja. Kako je nakon sjednice izvijestio HDZ-ov član Odbora, ujedno i potpredsjednik toga Tijela Ante Deur, čelnik Odbora SDP-ov Franko Vidović samovoljno je napustio sjednicu jer nije htio potpisati zaključak koji se odnosio na njega. 

- Predsjednik Odbora samoinicijativno je slao pisma predsjedniku Sabora bez upoznavanja i mene kao potpredsjednika i ostalih članova Odbora sa sadržajem tih pisma. Vidović ne želi članove Odbora upoznati s tim što radi i na koji način se ponaša. I nije htio donijeti zaključak sjednice. Jednostavno, pobjegao je bez zaključka i pojašnjenja o svom djelovanju - kazao je Deur, a pisma o kojima je govorio odnose se na Vidovićeve pismene upite o upisu HDZ-ova zastupnika Ante Bačića u ratnu školu koje je Vidović poslao Jandrokoviću, te od Jandrokovića i dobio odgovore. 

Novinari su iskoristili priliku što je na Odboru bio i ministar obrane Mario Banožić pa su ga nakon sjednice pitali o aktualnoj temi mogućeg dolaska ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku.

Video - Milanović o kraju rata u Ukrajini

 

Treba li dopustiti vježbanje ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, pogotovo što predsjednik Zoran Milanović kaže da on to neće dozvoliti, pitali su novinari. 

- Stav Vlade je jasan od početka, mi suosjećamo s Ukrajincima koji proživljavaju najteže trenutke. I svjesni smo svih geopolitičkih izazova i procesa koji se sad događaju. Što se tiče samim obučnih aktivnosti, hrvatski vojnici ih i do sada provode redovno s našim saveznicima i partnerima iz stranih zemalja. Provodimo ih na razne načine i uvijek smo spremni sudjelovati u obučnim aktivnostima s drugom vojskom. No, ono što nije dobro, to je da nije ni došlo do same procedure pokretanja, a o njoj se već raspravlja u javnosti. Obrana nije resor u kojem se nešto treba prije ispolitizirati u javnosti, a onda to vraćati u zakonske okvire. Dakle, hrvatska je vojska spremna za obučne aktivnosti. I one će se dogoditi nakon završene saborske procedure koja je jasna. Na taj način ponašat ćemo se kao odgovorna članica EU jer je ovo prije svega riječ o EU misiji - uzvratio je ministar Banožić dometnuvši da u u obzir treba uzeti i činjenicu da, što se obrane tiče, uvijek postoje i određeni klasificiranu podaci. 

Ne bi li ipak bilo dobro da jedno i drugo "brdo" surađuju oko tog pitanja jer ih na to obvezuje i Ustav, tim više što postoji dojam da predsjednika države u tome želi zaobići, pitalo se dalje Banožića.

- Ako govorim o suradnji, niti se sjelo za stol niti je došlo do određenog prijedloga, a već se reklo - ne. To se ne može okarakterizirati kao suradnja - reče Banožić prebacujući i dalje krivnju u cijeloj ovoj priči na predsjednika Milanovića. 

Na pitanje je li se prije sastanka ministra vanjskih poslova, na kojem se na tu temu razgovaralo, usuglasio hrvatski stav s predsjednikom Milanovićem, Banožić je odgovorio:

- Nisam bio na tom sastanku ministara vanjskih poslova, no naravno da bi lijepo da imamo predsjednika koji se pristojno ponaša i s kojim se može komunicirati pa da se neke stvari mogu odraditi i dogovoriti. No vidite kako se komunicira. 

Grbin kaže da je premijer taj koji krši ustav?

- Naravno da premijer ne krši ustav.

Komentara 31

DU
Deleted user
10:23 21.10.2022.

Ukrajincima treba pomoći !

PR
pravednik2
18:31 20.10.2022.

Kao odgovorna prozapadna, slobodarska država ćemo to učiniti. Najmanje 75 % uljudi u Hrvatskoj je za EU-solidarnost. Naši istočni proputlerovski trolovi imaju naravno no drugojaćije mišljenje. Naša stabilna demokracija može i takva bolesna, u režiji KGB naložena mišljenja još uvijek dobro podnijeti.

VO
Vookov
18:56 20.10.2022.

Hrvati podržavaju Ukrajinu i podršku Ukrajini u obrani od agresije. Kukavice i poltroni Moskve mogu lajati na mjesec..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije