Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda za franak

Banke bi mogle izgubiti 18 milijardi kuna – put u kolaps

presuda franak,slavlje,portal (1)
Borna Filić/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
06.07.2013.
u 12:00

Stručnjaci još ne mogu procijeniti u kolikim su bankari problemima zbog presude suca Dobronića. Ne znaju kako

Ni u petak nije bilo ništa jasnije kakve će posljedice na bankovni sustav imati kontroverzna presuda suca Dobronića u slučaju Franak. Nemoguće je procijeniti kakvi će biti učinci presude, tj. koliku će štetu pretrpjeti banke. 

Izvori bliski HNB-u otkrili su nam da su pravnici HNB-a još zbunjeniji presudom nakon što su je detaljno proučili nego što su to bili nakon što su primili samo osnovne informacije. A HNB bi trebao biti ključna institucija koja bi trebala znati reći bankama kolike rezervacije moraju izdvojiti zbog presude suca Dobronića. Radi se o krajnje delikatnoj situaciji. Već smo pisali o nagađanju da bi u slučaju prosječnog smanjenja rate za oko 1000 kuna šteta za banke mogla biti pet milijardi kuna. Danas je urednik Banka magazina Željko Ivanković objasnio da bi u tom slučaju ukupni gubici u bankovnom sektoru dosegli enormnih 14 do 18 milijardi kuna. A toliki razmjeri gubitaka doveli bi do enormnog povećanja cijene kredita u Hrvatskoj, daljnjeg usporavanja ekonomije i gubitka na desetke tisuća radnih mjesta. 

Kako sada stvari stoje, HNB će i od banaka zatražiti da procjene potencijalne gubitke po kamatama (što je još možda i moguće ako se postavi neki kriterij), ali je potpuno nejasno kako tretirati pitanje valutne klauzule. Već je sada sigurno da neće biti brzog i lakog odgovora te da je razina poslovne i pravne neizvjesnosti izuzetno visoka. Valja podsjetiti na jučerašnju informaciju prema kojoj je mađarski Vrhovni sud presudio u vrlo sličnom slučaju u korist OTP banke uz obrazloženje da bi u suprotnom podrivali pravni sustav i stvorili financijsku nesigurnost.

>>Navala na Udrugu Franak: Hoće li se vraćati stanovi oduzeti ovrhom?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije