Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Smišljeno varanje'

Prvo priznanje bankarske službenice: 'Morali smo reći da su CHF krediti najpovoljniji'

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
03.11.2017.
u 12:01

Iz Udruge Franak navode da se, prema izjavi bankarske službenice, klijente nije upozoravalo na moguće negativne posljedice i visoke rizike kredita u švicarskim francima. Štoviše, preporučivali su se takvi krediti.

Bivša bankarska službenica iz BiH priznala je da je od svojih nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom CHF u spornom razdoblju, počevši od 2005. godine kada su takvi toksični krediti plasirani na tržište, izvijestili su iz Udruge Franak iz koje ističu da su u posjedu ovjerenog priznanja.

Uputa nadređenih bila je da se korisnicima kredita treba napomenuti kako je riječ o najpovoljnijim kreditima te da je švicarski franak jedna od najstabilnijih svjetskih valuta, čime bi ih se smišljeno zavaralo da nema rizika od rasta tečaja.

Službenica je, prema naputku nadređenih, klijentima isticala da je u CHF kreditima najniža kamatna stopa u odnosu na sve ostale kredite, što je bio dodatan razlog da se takvi ugovori zaključuju. U tu svrhu službenica je potvrdila da je banka svjesno i s namjerom kreirala 1 do 2 postotna boda nižu promjenjivu kamatnu stopu za CHF kredite u odnosu na druge kredite, kako bi se buduće korisnike kredita dovelo u zabludu da uzimaju jeftiniji' kredit, priopćili su iz Udruge Franak. 

Iz Udruge Franak navode da se, prema izjavi bankarske službenice, klijente nije upozoravalo na moguće negativne posljedice i visoke rizike kredita u švicarskim francima. Štoviše, preporučivali su se takvi krediti. "Da je tako možda najbolje, svjedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita te da se bankarske službenike koji su radili na kreditima ocjenjivalo prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF", stoji u priopćenju. 

"Riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit"

Iz Udruge Franak ističu da se, bez obzira na to što je ovo slučaj iz susjedne države, radi o istoj praksi i bankama koje posluju na području regije. "To priznanje iz kruga bankarskih službenika potvrđuje ono o čemu mi u Udruzi Franak godinama govorimo u javnosti – riječ je o smišljenoj i pripremljenoj prevari banaka kako bi se ostvario ekstraprofit. Banke su takve kredite plasirale uz prešutnu dozvolu HNB-a, bez obzira na opasnost od takvih kredita za egzistenciju korisnika kredita i njihovih obitelji", ističu. 

Udruga Franak, stoji u priopćenju, ima pouzdane informacije o svjedočenjima osobnih bankara u privatnim sudskim procesima u Republici Hrvatskoj, u kojima oni nedvojbeno tvrde kako nisu upozoravali klijente na razlike između valutne klauzule euro i valutne klauzule CHF te na rizike koji iz toga proizlaze jer nisu imali nikakve spoznaje o tim razlikama i rizicima.

"To je dokaz da uprave banaka svjesno i s namjerom nisu poučile osobne bankare o tim rizicima i razlikama te su tako putem osobnih bankara svjesno i s namjerom dovodile svoje buduće klijente u zabludu. Udruga Franak ovim putem apelira na priziv savjesti zaposlenika banaka te molimo da nam se jave i progovore o naputcima i naredbama koje su dobivali od svojih pretpostavljenih. Posebno apeliramo na one koji više ne rade u bankama i koji iznošenjem istine ne strahuju za svoja radna mjesta i svoju budućnost. Slijedite primjer službenice iz susjedne nam BiH i pomozite da istina napokon izađe na vidjelo", poručuju iz Udruge Franak. 

IZJAVA 

Kojom ja Dizdarević Dinela, rođena 15.01.1975. u Cazinu, od oca Sidika i majke Esme, izjavljujem pod punom moralnom i krivičnom odgovornosšću, da sam u periodu od 2005. do 2016. godine bila zaposlenik - radnik Hypo Alpe Adria bank, a.d. Mostar, danas Addiko bank, a.d. Sarajevo, te da sam većinu svog radnog odnosa u navedenoj Banci radila na poslovima i zadacima kreditnog službenika. 

U naznačenom periodu bila sam instruirana od svojih nadređenih u banci da sugeriram klijentima zaključenje ugovora sa valutnom klauzulom u CHF, te da ih informiram u tom smislu da se radi o najpovoljnijim kreditima na BH tržištu jer se otplata kredita vrši u valuti KM koja će biti vezana za valutu CHF, a koja je najstabilnija europska, pa čak i svjetska valuta, te da ukoliko bi se dogodila promjena vrijednosti valute Euro u odnosu na KM, da tržišna kretanja CHF upućuju da činjenicu da ta valuta neće mijenjati svoju vrijednost u budućnosti

Instruirana sam od strane nadređenih u banci u kojoj sam radila, da klijente poučavam da se u tim kreditima ugovara promjenljiva kamatna stopa koja je najniža u odnosu na sve druge kredite u BiH, i da je to dodatni razlog zašto klijenti trebaju zaključiti ovakve vrste ugovora. 

Klijente nismo upozoravali na bilo kakve negativne buduće posljedice zaključenja ovih ugovora, tim prije što smo im iste preporučivali, a kao kreditni službenik u banci sam posebno ocjenjivana u pogledu broja plasmana ovakvih ugovora, kao i ostali kreditni službenici koji su bili angažirani na plasmanu ugovora s valutnom klauzulom u CHF. 

Ističem da je banka svjesno smanjivala visinu kamatne stope kod ovakvih ugovora za 1-2 posto, upravo zbog svega gore navedenog. 

Cilj je bio da se što više klijenata privuče da zaključe ove ugovore, a o svemu što sam u ovoj izjavi iznijela spremna sam svjedočiti pred svim državnim organima i isnitucijama. 

Pogledajte i video ranije press konferencije za medije Udruge Franak 

Komentara 20

Avatar superhik74
superhik74
13:44 03.11.2017.

Pa cemu se sada svi navodno iscudjavaju, pa bankarstvo je u biti legalizirano lihvarstvo I prevara zbog cega je bankarstvo s kamatarenjem bilo stoljecima zabranjeno od strane katolicke crkve, zbog cega su i svi bankari u pretezno katolickim drzavama uu to doba bili zidovi, S vremenom su se drustvene vrijednosti promjenile i takav oblik lihvarenja je prihvacen od vecine zapadnih drzava, samo su se metode prevare gradjana i lihvarenja mjenajle s novim tehnologijama ali je princip prevare i lihvarenja ostao isti. To je jedan od razloga zbog cega se medjunarodni bankarski lihvari i bore protiv islamskog beskamatnog bankarstva jer im je konkurencija pa se boje da ce se prosiriti I da ce im lihvarski posao propasti.

TI
Tigrus
15:35 03.11.2017.

Samo jedno ću reci - vratite oteto.

VI
vidum
14:07 03.11.2017.

Jednako kao i u telekomunikacijama. Djelatnici polaze tečajeve kako prevariti klijente. O uspješnosti laganja i broju prevara im ovise primanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije