Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Konačno se stvara vrlo ujednačena sudska praksa na temelju kolektivne presude u slučaju Franak'

U priopćenju navode i kako su već ranije donesene pravomoćne presude za preplaćene kamate.
14. travnja 2017. u 09:28 2 komentara 535 prikaza
Udruga Franak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Udruga Franak u posjedu je više prvostupanjskih presuda za preplaćene kamate u kojima se polako, ali sigurno, stvara prvostupanjska relevantna sudska praksa kojom se ne prihvaćaju prigovori zastare od strane banaka, navodi se u priopćenju udruge.

Dodaju kako još čekaju i pravomoćnu potvrdu takvih prvostupanjskih presuda koje su donesene na općinskim sudovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Metkoviću, Zadru i Splitu. 

Tim se presudama utvrđuje:

- da banke moraju vratiti sve preplaćene iznose kamata dužnicima uz pripadajuće zatezne kamate
- da banke moraju vratiti baš sve preplaćene kamate, od samoga početka njihove nepoštene poslovne prakse 
- da zastare potraživanja nema, jer se zastara potraživanja preplaćenih kamata računa od 14. lipnja 2014. pošto je podizanjem kolektivne tužbe zastara potraživanja na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o načinu promjene kamatne stope bila prekinuta i ponovno je počela teći od 14. lipnja 2014 
- da kod instituta ništetnosti zahtjevi ne podliježu zastarnim rokovima
- u Zadru su već prije donesene dvije prvostupanjske presude nakon konverzije CHF kredita, kojima se utvrđuje da se preplaćena kamata mora vratiti, jer su banke i u konverziji koristile nezakonita povećanja kamata iz euro kredita, kao što su to činile u CHF kreditima i svim drugim kreditima bez ugovorenih parametara za promjenu kamatne stope. 

U priopćenju navode i kako su već ranije donesene pravomoćne presude za preplaćene kamate.

- No te presude su se temeljile na tužbenim zahtjevima koji su glasili samo unazad 5 godina od podizanja tužbe, pa zasad nemamo niti jednu pravomoćnu potvrdu prvostupanjskih presuda u kojima sud ne prihvaća prigovor zastare - stoji u priopćenju.

- Nakon čitava niza prvostupanjskih presuda u kojima suci zauzimaju argumentiran i jasan stav da zastare potraživanje preplaćenih kamata nema, ne možemo vjerovati da je moguća ikakva drugačija sudska praksa ubuduće. Stoga, s vjerom u naše sudstvo, koje polako, ali sigurno stvara sudsku praksu, čekamo nove pravomoćne presude. Naravno – najviše nas zanima kakva će biti nova revizijska odluka Vrhovnoga suda, a nakon odluke Ustavnoga suda da se revizija za valutnu klauzulu CHF za osam banaka te za promjenjivu kamatnu stopu za Sberbank d.d mora ponoviti i presuditi u skladu s pravom Europske unije - navela je Udruga Franak u priopćenju.

>> Udruga Franak zastupnicima HDZ-a: Ispunite svoje predizborno obećanje!

>> Doneseno još pravomoćnih presuda na preplaćene kamate

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • mikrogrizzly:

    Naravno, nitko ni riječi o tome da su te iste, medijski prozvane i ocrnjene banke, držale te iste dužnike, slijedom tih istih kreditnih ugovora - godinama u povoljnijoj poziciji glede otplatnih rata nego eurske dužnike. O čemu se možete uvjeriti ... prikaži još! da utipkate: ‘Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima, a onda se otvorio pakao... U članku su usporedno analizirane rate kredita u chf i eurskom paritetu i jasno proizlazi da su godinama kamate bile povoljnije! Samo što naš zakonski sustav, još dodatno ranjiv na predizborna obećanja, ne priznaje njihanje valutnog tečaja i kamate na nepovoljniju stranu - nego mora biti povoljno i nikako drugačije odnosno da mogu dužnici pametovati po kafićima. I naravno, nitko da spomene da valutna klauzula nesporna (presudom Vrhovnog suda) i da je Milanovićeva Vlada administrativno ograničila otplatni tečaj CHF! A da li je tu nešto bilo protuzakonito i protuustavno, da Vlada "komitetlijski" i forzom Linića krene propisivati tečaj strane valute, ali samo za kreditne dužnike. Na šalteru mjenjačnice i dalje franak vrijedio po tečaju HNB-a. O tome će tek uslijediti međunarodne arbitraže i svi porezni obveznici će snositi troškove lakomislenosti onih koji su krenuli u CHF kredite kao grlom u jagode, po sistemu mogu tim kreditom sobu više...

  • VisAVis2:

    potpisujem, mikro! Međutim, ako su banke nešto nezakonito naplatile, to naravno (i bez udruge "franak") moraju vratiti! Ako pak kreditni posao gledamo kroz iznos x vrijeme, zastara naplate tijekom kreditnog odnosa, počinje teći od zadnjeg dana otpisa kreditnog zaduženja (a ... prikaži još! ne od dana pojedinačnog zaduženja/isplate (ni ovo sa udrugama nema nikakve veze, jer sudit mogu i moraju samo sudovi i suci, a ne udruge i alejsići)!