Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bankama pristižu zahtjevi za odgodom kredita, uvjete za odobrenje još nisu definirale

Naknade za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka privremeno su ukinuli PBZ, Erste, RBA i OTP
25. ožujka 2020. u 09:59 2 komentara 1147 prikaza
Podizanje novca s bankomata
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od vladina dogovora s bankama o tromjesečnoj odgodi otplate kredita za građane i tvrtke koji su u pandemiji koronavirusa ostali smanjenih prihoda ili bez njih, a HNB donio odluku da u tom slučaju za klijente koji su bili uredni do kraja prošle godine ne moraju izdvajati rezervacije za loše kredite, prošlo je već tjedan dana: zahtjevi za odgodom bankama pristižu, ali kriterija za njihovo odobrenje još nema. Usto, ideja da se kreditne obveze samo odgode, i to isključivo klijentima koji su do izbijanja pandemije bili uredni platiše, baš i nije neka premija: osim što se banke nisu izjasnile hoće li tijekom odgode dužnici morati plaćati kamate, očekivanja da će oni koji su ostali bez posla nakon tri mjeseca doći do prihoda, jednako su nerealna kao i vjerovanje da će tvrtke u tom trenutku biti spremne podmirivati svoje obveze.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici 'Bio je kratak, ali snažan' Zabilježen novi potres u Zagrebu: 'Zatresao je moju zgradu'

U banaka najavljuju „mjere“ za takvu situaciju, ali zasad nijedna nije niti izdaleka otkrila kakve. U RBA kažu kako su započeli s pripremom aktivnosti s ciljem olakšavanja i odgode otplate financijskih obveza klijenata koji su se zbog pojave i širenja virusa Covid-19 pronašli u nepovoljnoj financijskoj situaciji, a iz OTP-a poručuju da ubrzano rade na kreiranju modela restrukturiranja obveza pravnih osoba i građana pogođenim širenjem koronavirusa u suradnji sa svim nadležnim institucijama te da će u realizaciju krenuti kad se ispune tehnički i pravni uvjeti. 

Krizni stožer Prekipjelo im je nakon 8 novih zaraženih: Ako nećete biti sami u izolaciji, onda ćemo vas mi staviti u izolaciju!

Prikupljamo upite i prijave klijenata kroz cijelu poslovnu mrežu te ćemo pri uspostavi uvjeta kreirati konsolidiranu listu onih koji ispunjavaju potrebne uvjete. Vodimo računa o svim relevantnim promjenama kako bismo osigurali što bolje uvjete za funkcioniranje gospodarstva i života u Hrvatskoj - kažu u OTP-u d dodaju da će pri kriterijima voditi računa i o posljedicama potresa, što će u obzir uzeti i Addiko. 
 
U PBZ-u također ističu da intenzivno rade na setu mjera za pomoć i olakšanje otplate financijskih obveza  građana i poduzeća čije poslovanje je pogođeno zbog izvanredne situacije izazvane koronavirusom, u skladu s regulatornim okvirom. Klijenti kojima će te mjere biti potrebne o svim detaljnijim informacijama bit će pravodobno obaviješteni, poručuju iz PBZ-a. 

Korona karta Hrvatske Podacima protiv virusa Pogledajte korona kartu Hrvatske

Nakon što je HNB jučer dao preporuku za ukidanjem naknade na bankomatima drugih banaka kako bi klijenti mogli do novca na prvom raspoloživom uređaju, kao i za izdavanjem debitnih kartica najranjivijim skupinama jer ih nemaju mnogi umirovljenici, ali ni blokirani kojima prihodi sjedaju na zaštićeni račun, neke su to već učinile. PBZ, Erste, RBA i OTP ukinuli su od danas naknade za bankomate i riješile tehničke preduvjete za podizanje gotovine na drugim bankomatima. Klijenti Erste banke će gotovinu, osim na bankomatima, tri mjeseca moći podizati bez naknade i na EFT POS uređajima drugih banaka, poštanskih ureda i prodajnih mjesta koji omogućavaju tu opciju. Što se tiče blokiranih građana koji imaju račune zaštićene od ovrhe, klijenti OTP-a mogu svojim standardnim debitnim karticama bez naknade podizati gotovinu na bankomatima OTP banke. I klijenti  Erste banke koji imaju otvoren zastićeni račun u pravilu imaju kartice koje mogu koristiti na prodajnim mjestima i bankomatima, bez potrebe fizickog dolaska u poslovnicu radi podizanja gotovine, a karticom mogu plaćati i na internetu. No, to nije unificirana praksa u svim bankama. 

Europa League - Group K - Feyenoord v Dinamo Zagreb
MODRI PREZIMILI
Evo što sada čeka Dinamo nakon što je prošao skupinu, ima jedna sjajna vijest!
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • than:

    Nema brige. Banke će reprogramirati kredite. Naravno na svoju korist...

  • sisavac:

    ja bih molio da banke ne skidaju s računa iznose novca kojeg uzimamo na bankomatu! tražimo pravo na zaborav. duga! :)