Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gotova blokada

Bandić pobjegao kad su došli inspektori. Pročitajte zapisnik!

jakuševec, bandić (1)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/9
24.08.2012.
u 18:31

Nakon tri dana deblokirano je zagrebačko odlagalište. Bandić obećao nešto što Skupština, i da želi, ne može ispuniti

Prosvjednici su deblokirali ulaz na odlagalište smeća Jakuševec oko 13.30 sati nakon što ih je posjetio gradonačelnik Milan Bandić i obećao im brda i doline. Na Jakuševec je došao ravno iz zgrade Poglavarstva, odakle je doslovno pobjegao kad su mu dojavili da su ga došli posjetiti inspektori Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Bandićev bijeg

U 12.30 sati došli su mu uručiti hitnu mjeru, odnosno naredbu da smjesta osigura neometan odvoz komunalnog otpada na Jakuševec. Umjesto njega, rješenje je dobio i potpisao gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat. No, Bandić će svejedno u ponedjeljak od Ministarstva dobiti optužni prijedlog jer kao odgovorna osoba nije uspio osigurati neometano odlaganje komunalnog otpada.

Nakon što su se kamioni Čistoće puni smeća tri dana “kuhali” na temperaturi od 35° , Zagrepčanima prijetila zaraza zbog obustave odvoza smeća, a političari se međusobno prepucavali, Jakuševčani su popustili tek kada je Bandić obećao da će udovoljiti svim njihovim zahtjevima, odnosno da će sve do zatvaranja odlagališta Jakuševec dobivati ekološku naknadu, da će im se besplatno(!) legalizirati svi nezakonito sagrađeni objekti – da neće platiti ni naknadu za legalizaciju ni komunalni doprinos – i da će i dalje smjeti imati svinjce, kokošinjce...

Bandić im je kao garanciju ponudio samo svoje uvjerenje da će Gradska skupština idućeg tjedna na izvanrednoj sjednici potvrditi sve njihove zahtjeve.

A to je, blago rečeno, obmana jer sve i da SDP-ova većina hoće, nekim od tih zahtjeva jednostavno ne može udovoljiti.

– Ekološku rentu ne možemo isplaćivati sve dok se ona ne uredi novim Zakonom o otpadu, a o besplatnoj legalizaciji bespravnih objekata uopće ne želim govoriti. Pa što je to nego čista ucjena? Nećemo pristati na ucjene – rekao nam je jedan od zastupnika SDP-a u Skupštini.

Kaže da od same izvanredne sjednice ne očekuje ništa i da će to biti obična farsa.

– Mi ćemo izglasati neke zaključke koji bi trebali obvezati gradonačelnika i nakon toga se neće dogoditi ništa, kao što se ništa ne čini već desetak godina. Pa Bandić još nije predložio ni lokaciju buduće spalionice otpada, a kamoli da je ona ucrtana u Prostorni plan – tvrdi SDP-ov zastupnik i podsjeća da je priča o Jakuševcu već tragikomična jer od 2010. godine to odlagalište smeća nema uporabnu dozvolu!

Lukavi manevar

Koliko je “blefa” i improvizacije bilo u pregovorima između gradonačelnika Milana Bandića i prosvjednika dobro ilustrira sastanak koji je održan u četvrtak navečer u lokalnom vatrogasnom domu.

– Na sastanku su bili šef Holdinga Ivo Čović, predsjednik Skupštine Davor Bernardić, gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici pobunjenih stanovnika Jakuševca. Bandić je rekao da je on spreman u roku od 45 minuta donijeti odluku o proglašenju Jakuševca područjem od posebne državne skrbi i zatražio je od Bernardića da potpiše takav dokument. Bernardić mu je rekao da ne može potpisati nešto što nije vidio i što je mimo zakona. Tako je Bandić lukavo bijes prosvjednika sa sebe usmjerio prema Bernardiću i Čoviću – ispričao nam je jedan od sudionika tog sastanka. Inače, u zagrebačkom SDP-u ne gledaju naklono na pobunu stanovnika Jakuševca, kažu da se radi o čistoj ucjeni jer im više ne “kapa” novac koji su kao odštetu za umanjenu vrijednost nekretnina dobivali zadnjih deset godina. Riječ je o 90 milijuna kuna.

>>Bandić 2001.: Spalit ću se na Jakuševcu ako ga za 4 godine ne saniram

>>Objavljujemo popis isplaćenih naknada Jakuševčanima!

>>Ministar Zmajlović: Podnijet ćemo optužni prijedlog protiv Bandića

Komentara 61

AG
Agricola
18:55 24.08.2012.

Milan Bandić je jedini političar u Zagrebu kojem bi normalan čovjek mogaod ati svoj glas. Jandroković i Bernardić nula bodova, Dok takvi brišu krmelje Bandić jeveć na Sljemenu. Čovjek koji sde diže rano ujutro svaki dan i naporno radi, izlazi u susret malom čovjeku kojeg je politika uništila, ne sakriva se i uvijek pokušava pronaći rješenje, vrijedan je... I dok je bio u SDP-u bio je takav, a iz SDP-a je izbačen samo zato što je organizirai koncert Thompsona u Zagrebu na dan hrvatskih branitelja, i što je jedom na televiziji javno pohvalio generala Gotovinu. Ukratko, čovjek je izbačen iz stranke zato što voli svoju domovinu, i zato što nije anacionalni element koji mrzi Hrvatsku.

IC
ICCO
18:58 24.08.2012.

Achtung, Achtung, es wird bekannt gegeben.. u ponedjeljak će protiv Bandića biti podignuta optužnica u ime naroda! Bravo Miha!

CA
car099
18:52 24.08.2012.

baš me zanima kako će ovo završiti. a u međuvremnu neka potraže neku bolju lokaciju za odlaganje smeća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije