Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Logoraš iz Auschwitza i muftija sjede jedan do drugog u parlamentu. Gdje to ima?

- Thanks for your coming. I am a Croatian minister and I’ll speak Croatian - rekao je Kujundžić, pomalo nezgrapno prevevši izraz “hvala na dolasku” i nastavivši dalje na hrvatskom.
27. rujna 2017. u 15:22 36 komentara 5357 prikaza
Bandić i Kujundžić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić danas su u Bruxellesu održali javno predstavljanje kandidature Zagreba za preseljenje sjedišta Europske agencije za lijekove (EMA) iz Londona.

Milan Bandić Nedjeljom u dva Dok sam ja ovog stanja svijesti neće u Zagrebu biti ploča s natpisom 'ZDS'

Iako su se trudili obraćati međunarodnoj publici, obojica su govorili na hrvatskom jeziku uz prijevod na engleski, a jedino je Kujundžić na početku izustio nešto što je više zvučalo kao pokušaj engleskog nego kao engleski jezik. 

- Thanks for your coming. I am a Croatian minister and I’ll speak Croatian - rekao je Kujundžić, pomalo nezgrapno prevevši izraz “hvala na dolasku” i nastavivši dalje na hrvatskom.

- Trebamo dati agenciju onim zemljama koje nemaju, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koje nemaju sjedište neke EU agencije - naglasio je Kujundžić.

Gradonačelnik Bandić nije ni pokušavao na engleskom, a prva informacija koju je ponudio u govoru bila je da je on već “šest puta biran”, da već 17 godina upravlja Zagrebom, i da je stoga najpozvaniji da priča o Zagrebu. Do kraja govora je još nekoliko puta naglasio da je on već 17 godina na vlasti, iako je nejasno kako bi to moglo pomoći pri odluci o tome gdje će se preseliti EMA, agencija koja iz Londona mora odseliti zbog izlaska Velike Britanije iz EU. 

- U Zagrebu se dobro živi i on je postao istinska europska metropola - rekao je Bandić. - Kad dođete u Zagreb i Hrvatsku, ne znate kuda ćete prije. Sve je prekrasno - dodao je.

- Multikulturalnost i multietničnost je nešto što mi živimo. Zagreb voli i prihvaća različitost - napomenuo je gradonačelnik. 

No, kad mu je iz publike, od jednog nizozemskog novinara s portala EU Observer, upućeno pitanje o tome što bi rekao nekom gay zaposleniku EMA-e koji bi želio sklopiti istospolni brak u Zagrebu, Bandić se poprilično zakomplicirao i triput je pokušao dati smislen odgovor.

Prvo što je rekao bilo je, naravno: “ja sam već 17 godina na čelu glavnog grada”…

- Gay udruge u Zagrebu uživaju potpuna prava kao i sve druge. Poštujem ih i sve im omogućim, što god im zatreba. Uvijek ih primim i svima im odgovaram. Ne dijelim njihov svjetonazor i neću ja biti na čelu gay povorke na Gay Prideu jer to bi bilo licemjerno. Ali ih poštujem. Za razliku od drugih koji zagovaraju retorički ta prava, a ustvari ih krše - odgovorio je Bandić.

Zagreb: Održana vježba postrojbi civilne zaštitte Urbano spašavanje 2017. 'Urbano spašavanje' Kalinićeve postrojbe izvele spektakularnu vježbu u centru Zagreba

Pa zatim nastavio o tome kako su na njegovoj listi za Skupštinu Grada Zagreba bili Branko Lustig i Ševko Omerbašić.

- Preživjeli logoraš iz Auschwitza i dugogodišnji zagrebački muftija sjede jedan do drugog u zagrebačkom parlamentu. Nađite mi jedan drugi glavni grad u čijem parlamentu toga ima - rekao je gradonačelnik Zagreba, možda i zaboravivši da je Branko Lustig morao otići iz Skupštine (i bio zamijenjen drugim zastupnikom s Bandićeve liste) jer nije želio dići ruku za odluku o preimenovanju Trga maršala Tita, na kojoj su inzistirali Bandićevi koalicijski partneri Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih s izborne liste Neovisni za Hrvatsku. 

Treći put se vrativši na to pitanje o gay brakovima, Bandić je konačno rekao da je Hrvatski sabor ozakonio životno partnerstvo osoba istog spola u Hrvatskoj.

- Iako ne dijelim njihov svjetonazor, volim popiti kavu s njima, to su topli i dragi ljudi - zaključio je na kraju Bandić.

Pitanje nije bilo nelegitimno, i novinari su ga postavljali i na prezentacijama drugih gradova u Bruxellesu, jer je skupina EMA-inih zaposlenika koji se izjašnjavaju kao LGBT osobe uputila molbu liderima EU da ih, pri odluci o preseljenju agencije, ne šalju u zemlje koje bi ih diskriminirale po toj osnovi. Posebno su istaknuli Slovačku, Poljsku, Bugarsku i Rumunjsku kao zemlje u kojima istospolna partnerstva nisu ozakonjena. 

Inače, u internoj anketi među zaposlenicima EMA-e, samo 20 posto njih se izjasnilo da bi se željelo preseliti u Zagreb. Preferencije zaposlenika nisu jedini, a ne moraju biti ni najvažniji kriterij pri odluci o tome gdje će se EMA seliti iz Londona, no nisu ni nevažne. 

Najviše ih se izjasnilo za Amsterdam (81 posto), Barcelonu (76), Beč (73), Milano (69) i Kopenhagen (65), a najmanje za Sofiju (6), Bukurešt (8), Varšavu (10), Bratislavu (14) i Zagreb (20).

Kujundžić i Bandić upitani su na današnjoj prezentaciji u Bruxellesu i o tome kako komentiraju tu anketu.

- Ja inače više vjerujem međusobnim kontaktima s ljudima nego anketama - rekao je Bandić.

- Konzultirajte veleposlanike vaših zemalja o tome kako im je bilo na mandatu u Zagrebu i svi će vam reći: najbolje - dodao je gradonačelnik Zagreba.

Selidba agencije Male šanse da dobijemo Agenciju za lijekove EU Ljutita škvadra Pisali Bandiću: Zašto ste gradili park kad ste znali da će postati cesta? Svetice BANDIĆ POVUKAO ANEKS Slučaj Svetice? Dok se svi ne usuglase, ništa od projekta

"Nama se ne može dogoditi predgrađe Pariza"

Sigurnost je jedan od glavnih argumenata u korist Zagreba, naglasio je Bandić u svom govoru na prezentaciji u Bruxellesu, a u izjavi novinarima kasnije je još dodao:

- Nama se ne može dogoditi ni predgrađe Pariza ni kolodvor ni restoran, koji se nažalost događaju drugdje u Europi. Međunarodni terorizam se, na našu sreću, još uvijek kod nas ne može dogoditi.

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar joebonamassa
  joebonamassa:

  od konobara i kuhara se trazi da govore barem jedan strani jezik, a ministar i gradonacelnik glavnog grada ne znaju reci dvije recenice engleskog......o, zemljo moja jadna.....

 • Avatar majmunranko
  majmunranko:

  Znači, ovima je glavna stvar pederluk?

 • pritiskovic:

  Gdje to ima da gradonačelnik glavnog grada dođe iz opskurne vukojebine u drugoj državi!?