Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selidba agencije

Male šanse da dobijemo Agenciju za lijekove EU

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
02.08.2017.
u 16:57

Spremno je i moguće sjedište EMA-e, Sky Office, no u utrci je važan i broj mjesta u međunarodnim školama i vrtićima, infrastruktura..

Hrvatska bi željela Europsku agenciju za lijekove (EMA), ali treba biti realan. Šanse za dobivanje lukrativne agencije koja se mora iseliti iz Londona nisu velike i bilo bi neozbiljno uložiti ogroman novac u velike promotivne akcije. 

To nikako ne znači ignorirati utrku – lobira se, ali ovu priliku prvenstveno treba iskoristiti da se Hrvatska postavi na kartu te pokaže kao država na koju se treba računati u nekoj budućoj podjeli agencija iako se za sad nove agencije ne planiraju.

Od početka, čim je bilo jasno da će EMA zbog Brexita morati iz Londona, ovo je bio i ostao stav Hrvatske jer su indicije i analize pokazale da i nema previše izgleda, dok se za drugu agenciju koja ide iz Britanije – Agencija za banke (EBA) – nije ni razmatrala kandidatura.

Presudni uvjeti života

Jučer je istekao rok za podnošenje kandidature za EMA. Zagreb je u konkurenciji s 18 gradova: samo Cipar, Mađarska, Slovenija, Luksemburg, Češka, Estonija, Letonija i Litva suzdržali su se od kandidature za agenciju koja je možda jedna od najvažnijih u EU s godišnjim budžetom od 300 milijuna eura.

Agencija sada zapošljava oko 900 ljudi. Riječ je o zaposlenicima s vrlo specifičnim znanjima koje Agencija ne želi izgubiti te će se i njihovo mišljenje uzimati u obzir u odluci. Vodit će se računa da dobiju adekvatno okruženje, slično onome koje su imali u Londonu – prenose nam razmišljanja diplomatski izvori.

Uvjeti života nose veliki broj bodova – treba računati na dovoljan broj odgovarajućih stanova ili kuća za zaposlenike. Novo odredište također treba nuditi mogućnosti da partneri zaposlenika u EMA pronađu posao. Španjolska, jedna od država koja ulaže mnogo novaca za lobiranje, tako je već odredila savjetnike koji će supružnicima pomoći u traženju posla. Uz to, broj mjesta u međunarodnim školama i vrtićima također je važna komponenta, isto kao i zdravstvena zaštita. Prema indeksima kvalitete života, Hrvatska nije na vrhu ljestvice u EU. Prema lanjskoj listi Social Progress Indexa, na 33. je mjestu, a po listi Numbea, globalne baze podataka, iz srpnja ove godine na 18. Najviše bodova donose joj klima i sigurnost. Na prvom su mjestu Danska i Finska.

– Hrvatska je sigurna zemlja, to je naša prednost. Imamo i dugu tradiciju javnog zdravstva – kažu nam diplomatski izvori, a to potvrđuje i ministar zdravstva Milan Kujundžić. On, uz sigurnost i tradiciju medicinske i biokemijske znanosti, navodi i položaj Zagreba, koji je lako dohvatljiv, i to da je već spremno moguće sjedište agencije, Sky Office.

Glasa se u studenome

Infrastruktura je jedan od objektivnih kriterija – dnevno u EMA stiže više od 200 ljudi i izravna veza s drugim europskim i svjetskim gradovima je neophodna, što Zagreb nema. U EU ne žele da se ponovi slučaj Grčke, kad je Agencija za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) sjedište dobila u Heraklionu na Kreti pa zbog troškova puta postala najskuplja agencija.

Prednost bi trebala biti i to što Hrvatska, uz Bugarsku, Rumunjsku, Slovačku i Cipar, nema ni jednu europsku agenciju. No i ta je “prednost” dvojbena – iako je pri proširenju 2004. donesena politička odluka da se pri otvaranju agencija prednost treba dati zemljama koje ih nemaju, Slovenija je Agenciju za suradnju energetskih regulatora (ACER) dobila tek 2010. Odluka će biti politička. Do kraja rujna EK će evaluirati kandidature, a glasa se u studenome na Vijeću općih poslova. Glasovanje je kompliciranije od Eurovizije – svaka država favoritima (može i samoj sebi) daje tri, dva i jedan bod. Pobjednica mora osigurati “tri boda” od najmanje 14 država. Ako se to ne ispuni, ide se u drugi krug, pa u treći. Ako tad ispadne neriješeno, predsjedništvo bira novu lokaciju slučajnim odabirom.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
18:34 02.08.2017.

Zemlja koja ima zdravstveni sustav u kolapsu, sustav koji ne plaća godinama račune dobavljačima lijekova, sustav u kojem nema niti jedne suvisle i korisne promjene jednostavno nema nikakve šanse. Jedno su želje naših političara a potpuno drugo strogi i zahjevni kriteriji prilikom takvih natječaja.

KE
kenedy
21:03 02.08.2017.

ovaj kujundzic je patoloski lazljivac...laze cim zine...al odlicno se uklapa u svoju partiju...

EM
emojmile
18:37 02.08.2017.

Umjesto da trazite rjesenja za ono sto nemamo,vi cvilite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije