Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Banskim dvorima ljutiti

Bandić bi porez na nekretnine, a iz Vlade odgovaraju: Sve ćemo razmotriti

Milan Bandić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
11.08.2018.
u 10:54

Od 16. kolovoza krenut će trotjedna javna rasprava o poreznim zakonima, sve primjedbe će se razmotriti i onda odlučiti, kažu u Vladi

Porez na nekretnine tema je koja već godinama zaokuplja političku scenu, a da ni ovo ljeto ne prođe bez nje, pobrinuo se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. On je sazvao konferenciju za novinare kako bi objavio da njegova stranka neće podržati prijedlog poreznog rasterećenja zbog kojega bi njegov grad od iduće godine, po Bandićevoj računici, mogao ostati bez 150 milijuna kuna prihoda. Mjere koje je Ministarstvo financija pustilo u savjetovanje o prethodnoj procjeni učinaka Bandić je nazvao “domobranskima” i zatražio da se umjesto poreznog rasterećenja na teret lokalne samouprave uvede porez na nekretnine.

‘Nema dramaturgije’

– Onaj koji ima više, neka plati više – poručio je Bandić, a budući da uz jednog zastupnika iz svoje stranke u Saboru ima i jak utjecaj na dio zastupnika nacionalnih manjina, njegova poruka da je protiv onoga što je naumila Vlada mogla bi dovesti u pitanje sudbinu daljnjeg poreznog rasterećenja najavljenog za početak iduće godine. Iz Vlade, međutim, dolaze umirujuće poruke.

Milan Bandić
1/8

– Nema tu nikakve dramaturgije. Bandić je rekao svoje, sada još traje procedura prethodne procjene učinaka, javnu raspravu o poreznim zakonima otvorit ćemo 16. kolovoza i trajat će tri tjedna, a zakoni će tek tada na Vladu. U ta tri tjedna svatko će moći iznijeti svoje primjedbe, sve ćemo ih sagledati pa ćemo vidjeti što ćemo i kako učiniti – kaže naš izvor iz Vlade. Što se tiče samog zahtjeva da se uvede porez na nekretnine, kaže kako Bandić nije jedini gradonačelnik koji razmišlja u tom smjeru, ali i podsjeća kako se prošle godine, kada je Vlada izišla s prijedlogom da se komunalna naknada i porez na kuće za odmor objedine u porezu na nekretnine “digla teška haranga”, iako se, ističe naš izvor, nije radilo o vrijednosnom porezu.

Nešto oštrija reakcija na Bandićev istup mogla se čuti u HNS-u, u kojem tumače kako Bandić pokušava privući pozornost u “sezoni kiselih krastavaca”, iako zna da je uvođenje poreza na nekretnine u ovom trenutku nemoguće. U toj stranci podsjećaju da je Vlada u ovogodišnjem nacionalnom planu reformi, odgovarajući na preporuke Europske komisije da se uvede vrijednosni porez na nekretnine navela kako se radi na ažuriranju podataka o nekretninama, zbog čega se očekuje rast prihoda od oporezivanja nekretnina. Planira se novi sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina, koji bi omogućio masovnu procjenu, a bez toga se, kažu u HNS-u, ne može ni pomišljati na uvođenje poreza na nekretnine, jer ga je nemoguće provesti.

– Ako Bandić misli da to može, neka pokuša pokazati kako bi to izgledalo u Zagrebu – poručuju iz HNS-a.

Ipak, porez na nekretnine jedini je dovoljno izdašan da bi se uopće pomišljalo na znatnije daljnje rasterećenje rada ili potrošnje. No, u Vladi su ljutiti na Bandićeve prozivke da mjere daljnjeg poreznog rasterećenja pokazuju “domobranski mentalitet” i da Vlada nema hrabrosti za dublje promjene.

– Nismo ni govorili o novoj poreznoj reformi, to je krivo interpretirano. Riječ je o nastavku poreznog rasterećenja, u kojem smo krenuli rezati onoliko koliko se prostora otvorilo – komentira naš izvor iz Vlade. U Banskim dvorima uvjereni su da su mjere koje namjeravaju provesti itekako efikasne, posebno kada je riječ o uvođenju međustope na meso, ribu, voće i povrće.

Najbolje je ništa ne raditi

– Kada se tome pridoda međustopa na odvoz otpada i distribuciju električne energije od lani, porezno smo rasteretili dvije trećine troškova hrvatskog kućanstva s nižim primanjima, a to nije malo. Ispada da je ovdje najbolje ništa ne raditi pa te nitko neće ni kritizirati – žali se naš izvor.

A Milan Bandić nije jedini koji od Vlade očekuje uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine. U više su navrata to zatražili i MMF i Europska komisija, koja je u svibnju izdala i godišnji izvještaj po kojem je Hrvatska, uz Litvu i Slovačku, zemlja s najmanjim poreznim opterećenjem imovine mjereno udjelom tog poreza u BDP-u.

Porez na promet nekretnina smanjio bi se s 4 na 3 posto

1. Po podacima Europske komisije, Hrvatska je 2016. godine imovinu svojih građana oporezivala s 207 milijuna eura

2. Vlasnici nekretnina godišnje plaćaju oko dvije milijarde kuna, komunalne naknade, no ona se ne smatra porezom

3. Porez na promet nekretnina lani je smanjen s 5 na 4 posto, a od iduće godine planira se novo smanjenje stope na 3 posto.

Pogledajte što građani kažu o rekonstrukciji rotora u Novom Zagrebu:

Komentara 65

Avatar indigo25
indigo25
11:39 11.08.2018.

A da netko pita narod što bi oni htjeli

Avatar Toni Broo
Toni Broo
12:42 11.08.2018.

Bandić za sebe tvrdi da je socijaldemokrat, a porez na nekretnine koji i nije porez na nekretnine već komunalna naknada prema zadnjem prijedlogu zakonodavaca je čisti socijalizam jer bi se taj porez lomio na onima sa više nekretnina i onima koji imaju novije nekretnine dok bi većina plaćala isto, a neki i manje. Bandić samo dokazuje da je on istinski socijaldemokrat u praksi jer u Zagrebu na neki način subvencionira 70% Zagrepčana tako da daje naknade na male mirovine, svim učenicima omogućuje besplatne udžbenike, roditelji plaćaju najjeftinije vrtiće, socijalno ugroženima se daju stanovi i subvencioniraju režije i sad traži da bogati daju više preko tzv. poreza na nekretnine. Osobno se ne slažem sa socijalnom politikom koju Bandić vodi, ali mi je isto tako smiješno da ga većinom napadaju tzv. ljevičari u politici i komentarima koji uopće ni ne znaju što je bit socijaldemokracije već im se sve svodi na 1945. i Tita, paradiranje u LGBT povorci i zaštitu migranata. To su vrijednosti današnjih istaknutih tzv. ljevičara u Hrvatskoj koji Bandića preziru jer provodi svoju kakvu takvu socijaldemokraciju u praksi i nije salonski-ljevičar i demagog kao većina SDP-ovaca i normalno tko nije u njihovom toru je izdajnik nove ljevice, ljevičara i njihovih komentatora koji ne znaju što je kultivirana argumentirana rasprava, već samo sipaju hajku, šovinizam, prozivke, etikete i spinove prema onima koje odrede za metu.

ST
stefj
11:21 11.08.2018.

Ma nema, kakvo porezno rasterećenje... Od početka godine broj zaposlenih u javnom sektoru narastao je za preko 16%, a sada se po hitnom postupku zapošljava još 300 ljudi... Reforma zdravstva svela se na povećanje nameta kroz veća davanja na plaću i veće trošarine. Reforma javne uprave svela se na spajanje i seljenje, nema niti jedan propis ili namet manje, nema povećanja efikasnosti ili smanjenje broja ljudi. Reforma mirovinskog svodi se na namjerno uništavanje 2. stupa... Marićeva mantra da se treba paziti na rashodovnu stranu proračuna svela se na 10 milijardi veće planirane rashode slijedeće godine... Uglavnom, rashodi rastu brže i više od prihoda, reforme se svode na to kako, kome i koliko novaca još uzeti, te kako još nekoga uhljebiti, čak niti ne smanjuju parafiskalne namete... Struka i mladi nisu baš toliko blesavi, pa da ne vide da tu nema neke budućnosti. Em sada rade većinom za državu, a ne za sebe, em mogu biti sigurni da će im država sve uzeti i u budućnosti, naročito mirovinu. Mi koji smo tu, smo gotovi, nema nam spasa, no naša djeca ipak imaju svjetliju budućnost, samo ne u Hrvatskoj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije