Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje

Bananama zbog opasnih gljivica prijeti izumiranje

Banane
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
08.04.2014.
u 17:45

Uznemirujuća upozorenja pojavila su se nakon što su opasane gljivice Tropical Race 4 izazvale gljivična oboljenja na plantažama u Mozambiku i Jordanu.

Bananama, koje su četvrta najvažnija prehrambena namirnicama na svijetu, prijeti izumiranje - upozorila je organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Ovakva uznemirujuća upozorenja pojavila su se nakon što su opasane gljivice Tropical Race 4 izazvale gljivično oboljenje nazvano Panamska bolest na plantažama u Mozambiku i Jordanu, a strahuje se da bi se ono moglo proširiti dalje, piše Independent.

To bi moglo uzrokovati katastrofalne posljedice po sortu Cavendish kao što je 1950-ih godina zbog gljivica gotovo istrebljena sorta Gros Michell koju je kasnije naslijedila Cavendish.

Da se gljivica proširi cijelim kontinentom dovoljan je samo mali dio kontaminiranog tla, a kad se zna da je banana u Aziji i Africi za 500 milijuna ljudi glavna prehrambena namirnica jasno je kakve bi posljedice prouzročilo njeno izumiranje.

FAO je pozvao mjerodavne da učine sve kako bi se zaustavilo širenje Panamske bolesti.

>>Tako je slatka, ali... Evo kako bananu jedemo – krivo!

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
18:22 09.04.2014.

Je li ovo clanak o Hrvatskoj buducnosti?

IC
ice12
18:33 08.04.2014.

banana republica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije