Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesionalne mirovine

Balerine bi u mirovinu mogle sa 42, vatrogasci sa 52 godine

balerine
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
25.11.2014.
u 08:11

Pravila - 
Za svaku profesiju definirat će se dob i staž potreban za umirovljenje

Vatrogasci bi već od 2016. mogli u profesionalnu mirovinu nakon što navrše 52. godine života, balerine kad proslave 42. rođendan, a vojnici sa 40 godina.

Ministarstvo rada pokrenulo je javnu raspravu o novom reguliranju beneficiranog staža kojim će se uvesti profesionalne mirovine za 80.000 radnika. Tekst novog zakonskog rješenja očekuje se u proljeće i na njemu se radi sa stručnjacima i socijalnim partnerima. Ministar Mirando Mrsić kaže da Vlada neće ukidati beneficirani staž, ali ga želi modernizirati. Zakon bi tako definirao jasna načela po kojima će se određivati ima li neko zanimanje pravo na beneficirani staž, ovisno o složenosti posla, štetnosti za zdravlje te životnoj dobi.

Petogodišnji prosjek plaće

Balerine, primjerice, u mnogim državama odlaze u profesionalnu mirovinu sa 42 godine (muškarci 45), pa je ta dob u dosadašnjim razgovorima spomenuta i kao granica za odlazak u mirovinu i kod nas. Profesionalna bi mirovina u određenom postotku bila vezana uz petogodišnji prosjek plaće, a zakon će za svaku profesiju definirati životnu dob za profesionalno umirovljenje i minimalni staž koji je potreban na tom poslu da bi se ostvarila profesionalna mirovina. Jedni će uvjeti tako vrijediti za balerine, drugi za vojnike, treći za vatrogasce... Za svako će se zanimanje formirati posebno vijeće s predstavnicima radnika, države, stručnjaka iz zaštite na radu te medicine rada.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2016., uz prijelazni period od deset godina u kojemu će radnici na koje se zakon odnosi moći birati hoće li se na njih primjenjivati postojeće ili novo zakonsko rješenje. Ukoliko žele, radnici mogu nastaviti raditi u nekom drugom sustavu, a ministar Mrsić kaže da se još razgovara o eventualnim ograničenjima kod korištenja mirovine.

Prvila po zanimanju

– Nismo skloni tome da se zamrzne korištenje profesionalne mirovine, ali se mogu postaviti limiti u odnosu na zaradu – kaže Mrsić. Trenutačno je u evidenciji mirovinskog osiguranja oko 80.000 zaposlenih kojima poslodavac uplaćuje staž s povećanim trajanjem, polovica tog broja otpada na vojsku, policiju, vatrogasce i djelatne vojne osobe, a ostalo su radnici na drugim poslovima. Beneficirani staž ima 80 zanimanja, a Mrsić kaže da će Vlada s liste maknuti nepostojeća, a za ostala će se zanimanja pojedinačno odrediti minimalan staž i dob za odlazak u profesionalnu mirovinu. Nijedna strukovna organizacija još nije zatražila proširenje prava na beneficirani staž za nove profesije, a Mrsić kaže da će posebna vijeća razmotriti svaku takvu inicijativu.

Doprinosi za profesionalne mirovine uplaćivali bi se u prvi stup, osim na izričit zahtjev radnika koji ih žele usmjeriti u drugi stup. Uz profesionalnu mirovinu uvest će se i dodatak na plaću radniku ako kraće vrijeme radi na poslovima za koje je predviđen beneficirani staž.

>>Tražimo od Mrsića da prestane harač po džepu pomoraca

>>Hrelja: Treba cijeli sustav urediti prema novim uvjetima na tržištu rada

Komentara 20

TI
tikalo
08:23 25.11.2014.

Da nema balerina ovo društvo bi se naprosto raspalo, omogučimo im sve moguće povlastice

PA
Pathfinder60
08:38 25.11.2014.

A rudari, poljoprivrednici, drvosjece, i zeljeeznicari ce u penziju u 102 godini.

VP
vperica
08:32 25.11.2014.

Joj jadnici, toliko se istrose tijekom svoga radnog vijeka da se onda ne mogu prekvalificirati u recimo tete u vrtiću, ili portire, ili blagajnice, ili novinare, to im je valjda ispod časti. A svi ostali bi to trebali i sasa 60 godina. I onda neki cvile kako imamo puno umirovljenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije