Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
twittervju

Tražimo od Mrsića da prestane harač po džepu pomoraca

27.06.2013., Zagreb - U Ministarstvu pomorstva u prisutnosti ministra Sinise Hajdas Doncica i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsica potpisan je ugovor izmedju hrvatskih pomoraca i belgijske tvrtke Maritimae Regionis.  Photo: Zarko Basic/PIXSE
03.11.2014.
u 09:38

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Predrag Brazzoduro o beneficiranom radnom stažu i posadama istraživačkih brodova

Što ste učinili da se riješe neregularnosti u statusu posada na istraživačkim brodovima naših instituta?

Na brodove smo uputili inspekcije koje su utvrdile da rade kao državni službenici, a imaju pravo na beneficirani radni staž. Na zahtjev posada počeli smo pregovore s odgovornima da im se prizna status pomoraca i u tome ćemo ići do kraja.

Jeste li zadovoljni sadašnjim rješenjem beneficiranog staža za koji ministar M. Mrsić najavljuje izmjene?

Sada imamo "harač po džepu pomoraca", protuustavno rješenje prema kojem za 15 godina plovidbe, a to je zapravo 30 godina plaćanja, za doprinose izdvajaju više od ostalih, 7,84%, a dobiju beneficiju manju od drugih, umanjenje od 27% ako idu u mirovinu sa 60 godina. Upozoravali smo na tu nepravdu prilikom zadnjih izmjena zakona, no nisu nas slušali.

Što ćete onda predložiti u javnoj raspravi?

Tražimo da se svaka godina računa 15 mjeseci i da razdoblje od 4 godine daje pravo na umanjenje starosne dobi od godinu dana pa bi pomorci u punu mirovinu odlazili sa 64 godine, a sa 15 godina plovidbe i 60 godina bez umanjenja.

>>Pomorci, zatvorski čuvari i balerine imaju ‘rok trajanja’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije