Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Humanitarna "pečenkijada"

Bajkeri velikog srca pomogli maloj Leoni da ode na operaciju

Slavonski Brod: Tradicionalna Pečenkijada na kraju moto sezone u organizaciji moto klubova
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
17.10.2022.
u 16:25

Akciju su, u suradnji sa članovima Oldtimer Klub "Stari sjaj" iz Vinkovaca,  organizirali domaćini, članovi Moto kluba Brod

Više od 27 tisuća kuna prikupljeno je u humanitarnoj akciji koja je u sklopu tradicionalne, 14. slavonskobrodske Pečenkijade organizirana u korist dvanaestogodišnje Leone Culek iz Cerića kod Vinkovaca, koja mora na operaciju kralježnice u Istanbul.

Naime, djevojčici je prije šest godina dijagnosticirana skolioza kralježnice koja joj onemogućava normalan rast i razvoj. Bolest i dalje napreduje, a kao jedino rješenje za njezin kvalitetniji život ukazao se odlazak na operaciju u poznatu kliniku Acibadem u Turskoj. 

Liječnici su savjetovali operativni zahvat u što kraćem roku s obzirom na to da je iskrivljenost kralježnice počela ometati Leonine najosnovnije funkcije kao što su kretanje, disanje, rad srca.

Akciju su, u suradnji sa članovima Oldtimer Klub "Stari sjaj" iz Vinkovaca,  organizirali domaćini, članovi Moto kluba Brod.
Operacija je visoko rizična, samo priprema bi trajala od četiri do šest mjeseci, a tijekom boravka u Istanbulu uz Leonu bi bila i njezina majka Željka.

Troškovi svega navedenog premašuju mogućnosti obitelji Culek, posrijedi je iznos od 70 tisuća eura. 
Svi koji žele pomoći Leoni još uvijek to mogu učiniti uplatom na njezin tekući račun u Privrednoj banci Zagreb, u stranoj valuti IBAN HR4523400093236201398 ili na žiro račun u kunama IBAN HR4823400093113732636, također u PBZ-u.

- Osnovni razlog našeg sudjelovanja na ovoj manifestaciji je humanitarna akcija za našu Leonu. Željeli smo dodano propiriti akciju prikupljanja novaca za njezinu operaciju u Turskoj, a poznato je da moto klubovi imaju sluha za takve inicijative - rekao je Tomislav Šunjić, tajnik Oldtimer kluba "Stari sjaj" iz Vinkovaca.

Emotivnom objavom na Facebooku o svemu se oglasila i sama Leona, koja je samo dan nakon Pečenkijade proslavila dvanaesti rođendan.

- Danas je moj rođendan, kao što i znate, ali zaista rođendan pun iznenađenja. Vi ste veliki ljudi velikog srca. Uljepšali ste moj rođendan, time pomogli mojim roditeljima i meni da što prije krenem prema cilju i da počne moj normalni život bez iskrivljene kralježnice – napisala je Leona.

Inače, Pečenkijada je ove godine okupila čak 140 ekipa sastavljenih od bajkera i njihovih gostiju iz cijele regije. Bogata slavonska trpeza i pečenka s ražnja, ali i riba i drugi morski specijaliteti mamili su mirisom i okusom na popularnom slavonskobrodskom izletištu Poloj, najljepšoj riječnoj plaži u Hrvatskoj. 

Jedinstvena gastronomska manifestacija jedno je od najvećih bajkerskih okupljanja u Hrvatskoj, ali i šire. Bila je to odlična prilika da se kroz druženje s motoristima iz drugih hrvatskih krajeva, ali i Švicarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine obilježi završetak još jedne uspješne sezone. Neobično natjecanje u pečenju odojaka na ražnju privuklo je pozornost više od tri tisuće zaljubljenika u masne proteine.

- Napokon smo nakon tri godine dočekali da opet možemo organizirati Pečenkijadu u punom kapacitetu, bez ograničenja uvjetovanih koronom - zadovoljan je bio Mario Karakaš, predsjednik Moto kluba Brod. 

Ekipa je Kaštela poručila je da voli pečenku, ali da ne žele otimati primat Slavoncima. 

- Naravno da volimo pečenku. Da je ne volimo, ne bismo bili ovdje. Međutim, pripremili smo i naše tradicionalne dalmatinske specijalitete, kojima ćemo počastiti naše domaćine. Tu su rožata, pašteta od tune, slani inćuni, školjke na buzaru... - nabrajao je jedan od članova ekipe iz Kaštela. 

Pečenke premazivane mašću, uljem, vodom i solju, a na kraju i pivom, polako su se okretale uz vatru i mirisom mamile posjetitelje, jer nema "ptice do prasice". O tome koliko su natjecatelji bili uspješni, najbolje govori to što je sve ispečeno u trenu pretvoreno u kosti i mrvice. 

Na kraju je prvo mjesto u pečenju pečenki osvojio Moto klub Kočevski medvedi iz Kočevja u Sloveniji, drugi su bili njihovi kolege iz Moto kluba Uspomena Kaštela, a treće Planinarsko društvo Izletnik iz Zagreba. Posebnu nagradu za najljepši štand osvojila je ekipa Metalke. Međutim, ove godine pobjednici su svi koji su sudjelovali u akciji za Leonu.

>> VIDEO Najatraktivnije lokacije Adventa dobile koncesionare, otkriven i 'papren' iznos koji će Zagreb zaraditi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije