Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA EUROPOLA I ŠPANJOLSKE POLICIJE

Najveću narko banku, koja je prala 300 milijuna eura godišnje vodili iz - restorana

Protest in support of Ukraine, in Madrid
Foto: JON NAZCA/REUTERS
1/2
17.10.2022.
u 09:47

Španjolska policija duže vrijeme istraživala je njihove aktivnosti, a ta istraga, koju je potpomogao Europol na koncu je nedavno završila akcijom u kojoj je sudjelovalo 200 policajaca.

Poslovali" su u 20-ak zemalja, pri čemu su dvije godine postojanja oprali, kako sumnjaju Europol i španjolska policija po 300 milijuna eura godišnje.

Riječ je o kriminalnoj skupini za koju se sumnja da je vodila najveću europsku "narko banku" i to iz jednog restorana u španjolskoj Fuenlabradi. Španjolska policija duže vrijeme istraživala je njihove aktivnosti, a ta istraga, koju je potpomogao Europol na koncu je nedavno završila akcijom u kojoj je sudjelovalo 200 policajaca.

Oni su pretražili 21 lokaciju na području  Málage i Toleda u Španjolskoj, što je na koncu rezultiralo uhićenjem 32 osobe te zapljenom oko tri milijuna eura vrijedne imovine. Istražitelji su tako zaplijenili oko 428.205 eura u gotovini, blokirali su 19 kriptovalutnih računa na kojima je bilo ukupno 1,5 milijuna eura u kripto valutama, 11 luksuznih vozila te 70 kilograma hašiša, 1,2 tone marihuane te plantažu na kojoj je bilo zasađeno 995  stabljika marihuane. Tijekom istrage ranije je još zaplijenjeno 2,9 milijuna eura u gotovini.

Cijeli posao koji je vodila ta kriminalna skupina, bio je  više nego dobro organiziran. Posao se vodio iz jednog lokalnog restorana u koji su kriminalci-klijenti mogli doći i položiti ili podignuti  novac. S tim novcem, kriminale skupine mogle su kupovati drogu, ulagati ga u legalne tokove novca... Ukratko mogli su sve što se može i u redovnoj banci. 

Ilegalna banka pružala je svoje usluge kriminalnim skupinama koje su se bavile trgovinom drogom u najmanje 20 zemlja, a među uhićenicima su uglavnom španjolski državljani.  Za pranje novca i izbjegavanje policije koristili su se hawala sustavom prijenosa novca.

Hawala je neformalni sustav prijenosa novca u kojem se novac prenosi putem mreže brokera (koji su poznati kao hawaladari) bez stvarnog, fizičkog kretanja gotovine,  a taj sustav, koji je inače drevni način prenošenja s novca tipičan za Bliski istok,  sve češće koriste razne kriminalne skupine za svoje poslove.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:38 18.10.2022.

Naša najveća banda vodi se iz Sabora i godišnje opere preko 30 milijardi kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije