Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA Zadarski radnici i sindikat

Bagatovci sami nude svoje znanje

02.02.2009.
u 15:21

ZADAR – Kepplinger iz Austrije, Necchi iz Italije, njemački Pfaff, Bernien i Elna iz Švicarske te Husqwarna iz Švedske. Te tvrtke ovih bi dana trebale dobiti danas poslano pismo namjere predstavnika bivših radnika Bagat – Precizne mehanike. To nam je rekao Vedran Uranija, SSSH-ov pravni zastupnik bivših zaposlenika zadarske Tvornice šivaćih strojeva.

Tržište u 100 zemalja
– Odlučili smo poslati pisma namjere na šest europskih tvrtki koje proizvode šivaće strojeve, kućanske aparate, ali i lako naoružanje, a sve je to asortiman koji su bivši radnici Bagata sposobni proizvoditi. Neke tvrtke poput tirolskog Kepplingera bile su zainteresirane za kupnju Bagata još prije stečaja, no zbog velikih dugova od gotovo 100 milijuna kuna ideja o proizvodnji lakog naoružanja u Zadru nije se realizirala – rekao nam je Vedran Uranija te istaknuo kako je riječ o tvrtki koja proizvodi naoružanje za NATO.

Ističe i kako je talijanska tvrtka Necchi prije stečaja imala interes za kupnju Bagata.

– Nažalost, Bagat je likvidiran, a vlasnik, odnosno Fond za privatizaciju, nije omogućio privatizaciju Bagata. Ipak, ostali su radnici i njih je barem 400 i dalje sposobno raditi, a vrhunski su stručnjaci. Mi tim tvrtkama u tim pismima namjere nudimo odlične radnike, tržište koje je bilo u više od 100 zemalja, a i poznati brand, koji se i danas koristi – rekao nam je Vedran Uranija.

Naglašava kako je procjena stručnjaka da bi za pokretanje Novog Bagata trebalo investirati 30-ak ili 40-ak milijuna eura, ali da bi baš zbog postojećeg tržišta i prepoznatljivosti proizvoda pogotovo u jugoistočnoj Europi ta investicija bila je oplođena. Da u sindikatu znaju što govore, dokaz je i ovrha uoči stečaja Bagata u kojoj su sindikalisti sami prodali strojeve koje su zaplijenili i radnicima podmirili više zaostalih plaća iz dobivenih sredstava.

Traže pomoć države
– Mi ćemo o svemu obavijestiti i Vladu RH te predsjednika Republike. Ovaj ćemo model primijeniti i u drugim slučajevima – rekao nam je Vedran Uranija, predstavnik 800-tinjak bivših radnika Bagata koji su potpisali peticiju u kojoj od države traže i 20 milijuna kuna zbog gubitka radnih mjesta.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije