Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanogradnja

Bačić: U sinergiji s lokalnom samoupravom omogućit ćemo mladima kupnju ili najam stanova

stanovi
Foto: Ivica Beti
1/2
20.10.2023.
u 16:16

POS je dosad izgrađeno 8000 stanova diljem Hrvatske, a preko modela subvencioniranja stambenih kredita stambeno pitanje riješilo je 35.000 mladih sugrađana

Cijena stanova u Hrvatskoj u okvirima Europske unije je prihvatljiva i priuštiva brojnim europskim građanima koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj, što je i jedan od razloga rasta cijena stanova, rekao je danas u Prelogu potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

– Zbog toga radimo Nacionalni plan stambene politike, stambenu strategiju kojom ćemo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama ići u nove modele stanogradnje, koji će mladim ljudima omogućiti kupnju ili najam stanova – dodao je Bačić koji je u Prelogu je podijelio je ključeve vlasnicima 16 od 20 novoizgrađenih stanova po programu POS-a, ukupne vrijednosti oko dva milijuna eura, a državna poticajna sredstva iznose oko pola milijuna eura. Trebat će im, kazao je, pomoć lokalne samouprave i sinergija jer će zajedničko sufinanciranje države i lokalne samouprave takav model kupnje priušitivih stanova učiniti mogućim. Kroz POS je dosad izgrađeno 8000 stanova diljem Hrvatske, a preko modela subvencioniranja stambenih kredita stambeno pitanje riješilo je 35.000 mladih sugrađana.

– Danas je sve teže riješiti stambeno pitanje. Prije su bile velike kamate, a danas je u Hrvatskoj i Europi izuzetno visoka cijena stanova i gotovo je nemoguće mladih ljudima doći do stana – kazao je Bačić.

VEZANI ČLANCI: 

POS-ova zgrada ima oko 1200 kvadrata neto korisne površine na četiri etaže. Grad Prelog osigurao je zemljište i komunalno opremanje zgrade priključcima, uključujući i komunalni doprinos, bez naknade, te je bespovratno sufinancirao izgradnju s 290.000 eura. Od 20 stanova, četiri ostaju za potrebe Grada. Kako je rekao gradonačelnik Ljubomir Kolarek, jedan je stan predviđen za liječnike. Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov rekao je da su zahvaljujući suradnji države i lokalne zajednice postigli cijenu četvornog metra u iznosu od 1350 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije