Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bačić: Ne vidim zašto bi Marić podnosio ostavku

Sukob interesa jest pogodovanje vlastitom interesu i nitko me nije uvjerio, a najmanje Povjerenstvo, da je ministar Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu, rekao je Branko Bačić
04. prosinca 2018. u 12:41 10 komentara 388 prikaza
Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da u predmetu ministra financija Zdravka Marića u slučaju Agrokor nije bilo sukoba interesa, komentirao je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Ne vidi zašto bi Marić podnosio ostavku.

Zdravko Marić Martina Dalić Afera agrokor Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načela obavljanja javne dužnosti

– Čujem da oporba zbog takve odluke traži ostavku ministra Marića, ja bih to samo komentirao: "Što se babi htilo, to se babi snilo". I u prijašnjim vladama puno je puta bilo sličnih situacija, povreda načela obnašanja dužnosti, a nikome nije palo na pamet da bi podnio ostavku. A sada je traže. Nema nikakvog razloga za podnošenje ostavke. Na kraju krajeva, zakon u ovakvim odlukama ne predviđa sankcije, pa to dovoljno govori koliko je u takvim slučajevima povrijeđen zakon. Ova odluka predstavlja jedno široko tumačenje Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Tu nema govora o sukobu interesa, pa nema potrebe tražiti ostavku niti će je ministar dati. Sukob interesa jest pogodovanje vlastitom interes i nitko me nije uvjerio, a najmanje Povjerenstvo, da je ministar Marić obnašanjem javne dužnosti na bilo koji način pogodovao svom interesu. Kad bi to bio slučaj, prvi bih tražio ministrovu ostavku. Ali on se nijednim svojim postupkom u procesu donošenja i provedbe zakona o izvanrednoj upravi nije ogriješio o zakon niti je pogodovao svom interesu. Nitko me ne može uvjeriti da je donio sebi korist, imovinsku ili neku drugu – tvrdi Bačić.

Sjednica Sabora Sabor o mirovinskoj reformi Maras Paviću: Vi ste, ministre, njima dali najgori poklon za ovaj Božić

Ministar ne može snositi političku odgovornost, vjeruje Bačić.

– U ovom slučaju nema nikakve političke odgovornosti zbog koje bi ministar Marić trebao podnijeti ostavku. Ponavljam, u Vladi Zorana Milanovića nije bilo ministra koji nije povrijedio načelo obnašanja dužnosti, ali nijedan nije dao ostavku. Kad bi ta povreda načela obnašanja dužnosti bila u mjeri koja bi podrazumijevala klasičan sukob interesa u kojem bi taj dužnosnik sebi priskrbio bilo kakvu korist, ja bih onda bio sklon tražiti političku odgovornost. U ovom slučaju je nema – siguran je Bačić.

Ne vidi problem u činjenici da kritizira rad Povjerenstva, jednako kao što su to prije njega radili njegovi kolege iz HDZ-a i članovi Vlade.

Zdravko Marić Ministar financija Marić: Rast BDP-a premašio je i naša očekivanja

– Pazite, moj rad svatko može komentirati, pa i ja kao zastupnik imam pravo komentirati odluke tijela koje je proizašlo iz Sabora. Ako ćete zastupnicima zabraniti komentiranje odluka Povjerenstva, onda mi o tome nemojte postavljati pitanja. A kad ste mi ga već postavili, vrlo sam vam jasno iznio svoj stav. I ubuduće ću, kad god to ocijenim potrebnim, komentirati rad Povjerenstva. Nitko, pa ni oni, nije sveta krava, pa da se o tome ne bi trebalo izjašnjavati – zaključuje Bačić. 

Pogledajte video: Noćno prepucavanje u Saboru

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Avatar southman
  southman:

  Ma kakva ostavka, kakva su to lupetanja !

 • Hrvatska:

  Maric treba ostati ministar! Kakav nepismeni Sincic i Maras sta govore koga briga! Maricc je najbolji!

 • Avatar krile11
  krile11:

  Demagogija,demagogija...s jedne strane navode Milanovicevu Vladu kao olicenje zla ,a kad im odgovora onda se pozivaju na njoh.Ministar nema poloticku odgovornost???!!Tko ima ?Portir u Banskim Dvorima?