Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljeni u prijevodu

Azimov: Mediji su me krivo interpretirali

Kliman i Azimov
Foto: Ministarstvo turizma
07.03.2016.
u 18:49

Pretpostavio sam da se radilo o krivoj interperatciji, naravno da želimo ruske turiste, kazao je Kliman

Želi li Hrvatska ruske turiste ili ne? Hoće li i 2016. biti još jedna godina u nizu u kojoj će njihov broj i dalje padati? Ta je pitanja proteklih dana aktualizirao ruski veleposlanik Anvar Azimov, koji je prema pisanju dijela medija u Rijeci izjavio da čak 300.000 Rusa želi ovog ljeta na Jadranu, ali da ta informacija nije obradovala hrvatske turističke vlasti. Odgovor koji je Azimov čuo, kako se pisalo posljednjih nekoliko dana, bio je prilično iznenađujući i praktički odbijenica; Jadran je  već bukiran gostima iz Austrije i Njemačke. Na današnjem sastanku veleposlanika Anvara Azimova i ministra turizma Antona Klimana, zakazanom danima prije ovog slučaja, ispostavilo se da se ipak radi o svojevrsnom nesporazumu. Ruski veleposlanik ističe da je krivo interpretiran u izjavama, koje su  se pojavile u hrvatskim medijima. Hrvatski je ministar, pak, naglasio kako je tako nešto i pretpostavio. Međutim, kazao je "kako moramo biti oprezni u komunikaciji, s obzirom na to da je sigurnost i dobrodošlica trenutačno prednost više Hrvatske u odnosu na druge mediteranske zemlje".

–Ruski su turisti više nego dobrodošli u Hrvatsku, što smo i pokazali i time što je ostalo otvoreno predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Moskvi – ističe Kliman.

Ruski veleposlanik pozvao je ministra na sajam u Moskvi u ožujku ove godine, kao i na zajednički sastanak hrvatskih i ruskih turoperatora koji bi se mogao održati u travnju ili svibnju ove godine. Ministar je naglasio kako je tradicionalno ovih godina da ministar turizma u nekoliko navrata posjećuje Rusiju, upravo kako bi dao i osobni aspekt učestalim pozivima ruskim turistima u Hrvatsku te da će i sam, bude li u mogućnosti, posjetiti ove godine sajam u Moskvi. Osim dodatnih promotivnih aktivnosti u suradnji Hrvatske turističke zajednice, ali i Hrvatske gospodarske komore, Ministarstvo turizma, čulo se na sastanku, iniciralo je i dalje aktivno pregovara s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova oko mogućnosti za olakšanje i ubrzanje postupka dobivanja viza za Hrvatsku za ruske turiste. Osim što je otvoreno 19 viznih centara diljem Rusije, te je omogućeno da nositelji schengenske vize s njom mogu doći u Hrvatsku, bez obzira na to što još nije članica Schengena, razmatraju se i druge mogućnosti izdavanja viza za ruske turiste, po uzoru na neke starije članice EU i schengenskog prostora.

Ministar je zadovoljan što su najave s ruskog tržišta za ovu sezonu vrlo dobre te, također, što je Hrvatska prema National Geographic Traveleru za Rusiju proglašena idealnom destinacijom za obiteljski odmor u 2016.

– Rusko nam je tržište strateški važno, posebice zbog činjenice da Rusi putuju i u pred i posezoni –  ističe Kliman.

Inače, lani je Hrvatska ugostila 113.000 ruskih turista, a u 2014. ih je bilo 148.000. Posjet je počeo ulaskom Hrvatske u EU i uvođenjem viza. Veleposlanik Azimov je izrazio želju da se za  pet-šest godina brojka ruskih turista na odmoru u Hrvatskoj  popne i na pola milijuna. Na ruku nam ide što su iz fokusa ruskih turista ispali Egipat i Turska, a samo u Tursku ih je godišnje odlazilo više od tri milijuna.U svakom slučaju, u predstavništvu Hrvatske turističke zajednice u Moskvi uvjereni su da će ove godine biti zaustavljen negativni trend, a posjeti iz Rusije porasti možda i u dvoznamenkastim postotcima u odnosu na lani.

– Svi partneri nam govore da se ne moramo bojati, da će Rusa ove godini biti u Hrvatskoj. Svi imaju pozitivne pokazatelje, a ulažu se maksimalni napori da se nakon nekoliko godina minusa dogodi sezona pluseva – kaže Rajko Ružička, direktor HTZ-ova predstavništva u Moskvi.  

>> Ministarstvo turizma odgovorilo Azimovu: Naš je cilj privlačenje ruskih turista  

>> Na Jadran želi 300 tisuća Rusa, ali poručeno im je da više nema mjesta?

Komentara 8

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
22:09 07.03.2016.

Kaže prije izvjesnog vremena Azimov kada je bio u Baranji: "zašto nas hrvati ne vole a oslobodili su nas", jesu rusi nas u Slavoniji oslobodili zajedno sa onim šumskim banditima, prvo su popljačkali sela, silovali žene, neke su oslobodili vlastitog života. A neću zaboraviti iz najnovije povijesti torturu u zadnjem autobusu kada su nas vodili u Nemetin 1992. na razmjenu, a jesu nas ruski plavci tukli, a kao unproforci su bili.

DU
Deleted user
11:58 12.03.2016.

nisu tebe krivo interpretirali nego su namjerno iskrivili I izokrenuli. pa jesi ti covjece svjestan dje si dosao, imas li ti kojeg saveznika tamo. pa oni patoloski mrze pravoslavlje I rusiju, oni su I dan danas ponosni sto su saa nacistima isli u rusiju I napadali na staljingrad I moskvu. pa nadji nekoga da ti prevodi komentare ispod svakog clanka o rusiji I rusima pa ce ti sve biti jasno, hrvatsku mrznju prema rusiji mozes jedino usporediti sa nacistickom mrznjom prema zidovima. sto prije to hvatite u rusiji bit ce vam bolje.

Avatar pendreck
pendreck
12:41 08.03.2016.

Vrlo je upadljivo da forumasi "rusofili" koji pisu hvalosojeve kad je tema Sirija tamo se preseravaju svojim antiamerikanizmu a kad se rado o ovakvoj temi samo 3 komentara. Dakle placna skupina koju deligiraju na odredene teme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije