Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TREBAM DOBITI IZGLED METALA'

Autor eurokovanice s kunom na Fejsu tražio pomoć: 'Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...'

Stjepan Pranjković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/screenshot
1/5
06.02.2022.
u 10:15

- Može li mi netko reći je li moguće uzeti isječak fotografije u Photoshopu i otvoriti ga u Illustratoru ili nekom drugom programu kako bi se dodali svjetlosni efekti - upitao je u jednoj grupi

Autor najuspješnijeg dizajna kune za naličje eurokovanice od 1 eura Stjepan Pranjković izazvao je zanimanje javnosti jer njegov dizajn mnoge podsjeća na fotografiju životinje kune s interneta. O tome se još uvijek nije oglasio, a na društvenim mrežama proširila se njegova objava napisana u kolovozu 2021. u kojoj traži pomoć pri dizajnu kovanica. 

VIDEO HNB provjerava situaciju oko spornog dizajna eurokovanice, oglasila se i Vlada

U Facebook grupi "Bring Your Own Laptop Online" na engleskom je jeziku napisao kako ima problem s projektom na kojemu radi te je zamolio za pomoć.

- Pomoć! Može li mi netko reći je li moguće uzeti isječak fotografije u Photoshopu i otvoriti ga u Illustratoru ili nekom drugom programu kako bi se dodali svjetlosni efekti? Ne mogu to učiniti u Photoshopu jer nemam dovoljno jako računalo i ne mogu renderirati - napisao je.

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

U komentaru na svoju objavu otkrio je ponešto više o projektu te zbog čega mu je potrebna pomoć.

- Dizajniram neke kovanice i trebam dodati svjetlosne efekte na fotografiju kako bi dobio izgled metala. Pokušao sam na neke druge načine, ali ni jedan ne izgleda dovoljno dobro - naveo je. 

Foto: Screenshot/dubrovnik.net

Stjepan Pranjković na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer primijenjena umjetnost, modul slikarstvo, stekao je 2020. titulu magistra primijenjenih umjetnosti. 

Za pobjednički dizajn osvojio je 70.000 kuna, a po 35 tisuća dobio je za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama. Dakle, ukupno je za tri dizajna dobio 140.000 kuna i financijski je prošao najbolje među nagrađenima.

VIDEO Tko je dizajnirao motive za hrvatski euro?

Komentara 42

PO
poluprovokator
10:49 06.02.2022.

Magistar umjetnosti bi trebao znati osnove o zaštiti autorskog djela. To što je tražio pomoć nije sramota. Nije sramota niti koristiti tuđi rad kao predložak ali samo uz prethodni dogovor sa autorom. Amen.

LI
livnopravo
10:34 06.02.2022.

dobro i šta je tu točno problem? top programeri koji rade za 5000 eura plaće isto rade to, čovjek dizajnira nije uhljeb nego uči, nije ga sram pitati, zarađuje svoje novce...

PO
posluzitelj
10:25 06.02.2022.

Ma da, i okrugla je poput srpskih kovanica :) Siguran sam da su svi koji su sudjelovali u tom natjecaju i dizajnirali tu kovanicu koristili sve moguce rekurse koji se mogu naci na internetu. Ovome je to smjestio netko tko je ocekivao nagradu a nije je dobio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije