Naslovnica Vijesti Neredi u Vukovaru

Austrijski Der Standard: Hrvati su mentalno još uvijek u ratu

Zapadni mediji pišu kako je hrvatska Vlada ojačala manjinska prava, a beogradski B 92 da svaku ploču čuva 100 policajaca
04. rujna 2013. u 11:52 0 komentara 7 prikaza
Vukovar i dvojezične ploče, portal (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

O incidentu s natpisima u Vukovaru izvijestile su svjetske agencije, Reuters, Associated Press i France-presse, a te su vijesti prenijeli brojni svjetski mediji. Ugledni američki dnevni list Washington Post prenio je tekst AP-a o događajima u Vukovaru. U tekstu stoji da su hrvatske vlasti postavile dvojezična natpise kako bi ojačale manjinska prava. Navodi se da su hrvatski predsjednik i Vlada osudili incident nazvavši ga “šovinističkim nasiljem”.

Najviše prostora razbijenim pločama posvetili su austrijski mediji. U opširnim izvješćima Austrijanci ističu kako Srbi imaju pravo na ćirilične natpise jer ih prema posljednjem popisu iz 2011. u Vukovaru živi više od 33 posto. Der Standard podsjeća da se slična situacija dogodila i u Austriji 1972.

– Uništavanje ploča na institucijama u Vukovaru podsjeća na tzv. Ortstafelsturm 1972. u Koruškoj – piše Der Standard. Ortstafelsturm (napad na ploče s imenima gradova) počeo je u noći na 21. rujna 1972. kada je skupina ljudi potrgala ili prešarala natpise gradova na slovenskom jeziku.

Koruške vlasti svaki dan su postavljale nove ploče, a prosvjednici bi ih preko noći demolirali. Akcija nezadovoljnih Austrijanaca trajala je sve do kraja 1972. godine. U austrijski Ustav početkom 1972. godine uvedeno je da Slovenci imaju pravo na natpise na materinskom jeziku u svim mjestima u kojima su manjina.

Mentalno u ratu

Vanjskopolitička urednica Der Standarda Adelheid Wölfl danas je u komentaru o događanjima u Vukovaru ustvrdila kako su Hrvati mentalno još uvijek u ratu.

"Problem nije to što se žrtve ratnih zločina i ratni veterani teško nose sa svojim sjećanjima. Problem je što u elitama nema konsenzusa da ta sjećanja moraju biti odvojena od manjinskih prava te da se politika identiteta hrvatskih građana više ne sastoji od razlike od Srba", piše Wölfl.

Unutarnja stvar Hrvatske

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kazao je da očekuje “pravu i jasnu reakciju Zagreba”, a Europska komisija naglasila je da je riječ o unutarnjoj stvari Hrvatske.

I srbijanski mediji objavili su priču o vukovarskim dvojezičnim natpisima.

Tako je jučer B 92 objavio da nakon nasilnog uništavanja dvojezičnih natpisa, one naknadno postavljene čuva od 50 do 100 policajaca.

>>Nova dvojezična ploča postavljena i na policijsku postaju u Vukovaru

Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.