Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA U PONEDJELJAK

Austrijanci bi uskoro trebali znati na koje iznimke će imati pravo oni koji su se cijepili

Koronavirus u Austriji
Foto: REUTERS
1/2
29.04.2021.
u 15:15

Izuzetak od obveznog testiranja, kako stoji u prijedlogu, vrijedio bi za cijepljene s prvom dozom cjepiva nakon 22 dana od primitka cjepiva, te za u potpunosti cijepljene osobe šest mjeseci nakon što su primile drugu dozu cjepiva. Također se navodi da se vremenska ograničenja vezana uz trajanje zaštite od cjepiva mogu mijenjati ovisno o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Na izvanrednom zasjedanju, Nacionalno vijeće austrijskog saveznog parlamenta trebalo bi u ponedjeljak donijeti odredbu kojom bi svima koji su primili prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa ili su u potpunosti cijepljeni bile omogućene iznimke od nekih obveza donesenih u sklopu vladine odluke o jedinstvenom „otključavanju“ Austrije 19. svibnja.

Riječ je o otvaranju restorana, kafića i ostalih ugostiteljskih objekata, hotela i prenoćišta te kulturnih i sportskih priredbi. Kao „ulaznicu“ za sva navedena područja, kao i za odlazak frizeru i korištenje drugih uslužnih djelatnosti iz područja tjelesne njege, austrijska je vlada propisala obvezno predočenje negativnog testa na koronavirus. 

Upravo vezano uz tu obvezu  Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta bi na vladin prijedlog  cijepljene Austrijance trebalo izuzeti od obveznog testiranja, odnosno osloboditi ih od obveznog predočavanja negativnog COVID-19 testa. 

VIDEO: Što bi trebalo piti i jesti prije i nakon cijepljenja, a što ne bi?

Izuzetak od obveznog testiranja, kako stoji u prijedlogu, vrijedio bi za cijepljene s prvom dozom cjepiva nakon 22 dana od primitka cjepiva, te za u potpunosti cijepljene osobe šest mjeseci nakon što su primile drugu dozu cjepiva. Također se navodi da se vremenska ograničenja vezana uz trajanje zaštite od cjepiva mogu mijenjati ovisno o rezultatima znanstvenih istraživanja.

Uz vladajuću koaliciju koju čine „narodnjaci“ (ÖVP) kancelara Sebastiana Kurza i Zeleni potkancelara Wernera Koglera koji imaju većinu u parlamentu, za navedenu „olakšicu“  odnosno izuzimanje od obveznog testiranja za građane koji su cijepljeni su i „socijaldemokrati“ (SPÖ), najveća oporbena stranka. Stoga se smatra da je gotovo sigurno da će i  Nacionalno vijeće u ponedjeljak dati „zeleno svjetlo“ navedenom prijedlogu. 

Ukoliko se to dogodi biti će to premijerno uvođenje „olakšica“ za građane koji su cijepljeni i početak razdvajanja cijepljenih od necijepljenih u Austriji, navode domaći mediji. Dodaju kako bi slijedeća „olakšica“ za cijepljene mogla biti oslobađanje obveznog predočavanja negativnog testa kao i samoizolacije nakon povratka iz inozemstva.

Također se izvještava da Austrija „punom parom“ radi na „zelenoj putovnici“ čije će oživotvorenje teći u tri faze. Prva će biti već u sklopu „otključavanja“ Austrije 19. svibnja i to u vidu „zelene potvrde“ o cijepljenju, ozdravljenju ili „svježem“ testiranju, a  druga početkom lipnja kao digitalni certifikat s QR kodom. Treća faza ovisiti će o odlukama EU-a, koje će biti jedinstvene za sve države članice, pa tako i Austriju.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:19 29.04.2021.

Večernji još nije objavio što su zapravo izjavili francuski generali nikako da se objavi istina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije