Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euroizbori

Austrija: Jasna pobjeda narodnjaka i jačanje krajnje desnice

Michael Spindelegger
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.05.2014.
u 21:47

Na izbore je izašlo oko 45,5 posto birača, što je nešto slabiji odaziv u odnosu na prošle izbore i odaziv od 46 posto

Austrijska Narodna stranka (ÖVP) izborila je jasnu pobjedu na izborima za Europski parlament ispred vladajućeg koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke (SPÖ), pokazali su prijevremeni preliminarni rezultati, temeljeni na 99,1 posto prebrojanih glasova, koje je u nedjelju navečer u svom dnevniku ZiB 2 objavila austrijska javna televizija ORF.

Narodnjaci potkancelara i ministra financija Michaela Spindeleggera s kandidatom Othmarom Karasom osvojili su 27,3 posto glasova, odnosno 2,6 posto manje nego na euroizborima 2009. godine, dok su na drugom mjestu socijaldemokrati kancelara Wernera Faymanna s 23,8 posto, odnosno 0,1 posto više glasova u odnosu na prošle izbore,.za koje je u utrku bio ubačen umirovljeni novinar Eugen Freund.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) kontroverznog Heinz-Christiana Strachea predvođena u izbornoj utrci Haraldom Vilimskyjem ima najviše razloga za zadovoljstvo, jer je s 19,5 posto glasova, što je čak 6,8 posto više nego 2009., osvojila visoko treće mjesto i udvostručila broj mandata u EP. U parlament su ušli i Zeleni s 15,1 posto što je njihov dosad najbolji izborni rezultat, kao i novoosnovana liberalna stranka Neos s 7,9 posto glasova.

Pokret za budućnost Austrije (BZÖ), 2008. godine poginulog ekstremnog desničara Jörga Haidera sa samo 0,5 posto glasova birača, što je 4,1 posto manje nego na prošlim izborima, ne samo da nije uspio ući u Europski parlament nego je gotovo u potpunosti nestao s austrijske i europske političke scene. U Parlament nisu uspjele ući ni tri nove male stranke i opcije: EU STOP, Europa anders i Rekos.

U odlučujućoj borbi za 18 zastupničkih mandata u EP rezerviranih za Austrijance u slijedećih pet godina, pet mandata (-1) osvojili su narodnjaci, isto toliko socijaldemokrati, četiri slobodnjaci (+2), tri Zeleni (+1) te jedan Neosi.

Postotak birača koji su izašli na izbore iznosi 45,7 posto i nešto je slabiji od onog zabilježenog 2009. godine, kada je na izbore izašlo 46 posto birača. Pravo glasa imalo je 6,4 milijuna Austrijanaca.
Konačni preliminarni rezultat euroizbora u Austriji objavit će austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u nedjelju u 23 sata.

Analitičari ocjenjuju da je izborni rezultat u Austriji, uz jasnu pobjedu narodnjaka koji su uspjeli zadržati prvo mjesto osvojeno 2009. godine, obilježilo i vidno jačanje austrijske krajnje desnice poznate po svom euroskepticizmu i tvrdim stajalištima prema muslimanskim imigrantima., a kao „vodu na mlin“ toj političkoj ideologiji koja se širi Europom, navode višegodišnju krizu koja ne jenjava, štednju i stalno povećanje broja nezaposlenih u ovoj alpskoj zemlji.

Na slavlju u pobjedničkom taboru, čelnik narodnjaka Spindelegger je rekao kako je osvojeno i obranjeno prvo mjesto „veliki izazov“ za njegovu stranku i da je uvjeren kako će „ispuniti zadaću stvaranje bolje Europe“ koju joj je povjerilo biračko tijelo.

Kancelar Faymann, vidno potišten zahvalio je svima koji su se zdušno borili za socijaldemokratsku opciju, a izborni je rezultat kratko komentirao utješnom rečenicom „Ostali smo otprilike jednako jaki“.

Najzadovoljniji i najpričljiviji među govornicima bio je čelnik krajnje desnice Strache koji je izborni rezultat svoje stranke nazvao „veličanstvenim uspjehom“.

„Politički potres mogao je biti još snažniji da je odaziv na izbore bio veći“, poručio je, istaknuvši kako je uzlet FPÖ-a vidljiv u udvostručenom broju zastupničkih mandata. Austrijski mediji izvještavaju kako neki smatraju da je izborni rezultat europskih izbora značajan pokazatelj političkog raspoloženja u Austriji. 

>> Fischer: Pravo glasa je najvažnija hrana demokracije

Komentara 2

CR
crniohhelo
09:42 26.05.2014.

Krivo je reci da je to jasna pobjeda narodne partije Austrije, ti su na prvome mijestu ali su glasove izgubili i to ne govori o jacanju nego da njihova politika ne samo u EU nego i u Austriji je jedna politika kocenja vaznih promijena u socijalnome i skolskome sistemu i da uvijek tamo gdje njihovi lobisti interese zastupaju je ta narodna partija Austrije na strani lobista to je njima vaznije nego neke promijene koje bi bile vazne za cijelu zemlju i njihove ljude, to sto dobro zna Austrijska narodna partija je kocenje i zaustavljanje, blokiranje vaznih promijena koje bi koristile svima ljudima a ne samo lobistima i pitanje se cesto postavlja u Austriji dali ta partija kao narodna partija to ime zasluzuje ili nije to vec davno partija lobista i njihovih interesa sve drugo bude blokirano i ljudi su svakim danom nevazniji.

DU
Deleted user
11:08 26.05.2014.

Sad se Teršelička i društvo trebaju preselit u neku od zemalja (Austrija, Francuska, Mađarska..) gdje borba protiv fašizma ima nekog smisla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije