Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ROŠADA

Austrija: Tri nova člana vlade prisegnula, četvrti izostao zbog korone

Foto: Ured predsjednika
1/3
11.05.2022.
u 13:33

Dosadašnja ministrica poljoprivrede Köstinger morat će, zbog oboljenja njezinog nasljednika Totschniga covidom-19, ostati još neko vrijeme na dužnosti

Tri, od četiri nova člana austrijske vlade danas su prijepodne u bečkom Hofburgu prisegnula pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom.

Riječ je o ministru rada Martinu Kocheru, koji je postao i novi ministar gospodarstva te dvoje državnih tajnika: Florianu Turskyju, nadležnom za digitalizaciju i Susanni Kraus-Winkler zaduženoj za turizam. Četvrti novi član vlade i novi ministar poljoprivrede Norbert Totschnig je danas izostao i naknadno će prisegnuti, jer je imao pozitivan test na koronavirus.

Velika rošada u austrijskoj vladi konzervativnog kancelara Karla Nehammera bila je posljedica ostavki dviju ministrica iz redova njegovih “narodnjaka” (ÖVP), ministrice poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger i Margarete Schramböck, ministrice gospodarstva i digitalizacije. Sada su njihova resorna područja podijeljena na više dužnosnika. A ono što mediji kritiziraju je da su ih zamijenila dva muškarca, pa je prosjek žena min istrica u austrijskoj vladi znatno pao.

- Vremena su nemirna, blago rečeno - istakao je Van der Bellen na svečanoj prisezi. Napomenuo je da je “Rusija dovela rat u Europu” i da se “Ukrajinci bore za svoju slobodu”. Dodao je da je rat prouzročio i određene posljedice u Europi, te je više nego ikada važno sloga i zajedništvo.

- Moramo našu liberalnu demokraciju održati visoko i zajednički ju braniti - poručio je austrijski predsjednik.

Novim članovima vlade zaželio je uspjeh u radu i svako dobro, u ova, kako je naglasio, “teška vremena”, koja obilježavaju rat u Ukrajini, promjena klime i druge nedaće. Kako javljaju mediji dosadašnja ministrica poljoprivrede Köstinger morat će, zbog oboljenja njezinog nasljednika Totschniga covidom-19, ostati još neko vrijeme na dužnosti.

VIDEO Objavljena nova karta najtrusnijih područja: Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije