Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORIZAM U BEČU

Austrija proglasila tri dana žalosti, svjetski čelnici šalju joj poruke podrške

napad u Beču
Foto: REUTERS
1/6
03.11.2020.
u 11:10

U terorističkom napadu u centru Beča život su izgubile dvije žene i dvojica muškaraca te jedan od napadača kojeg je ubila policija. Petnaestak osoba je ozlijeđeno, od kojih je sedam životno ugroženo.

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada Austriji u ponedjeljak navečer u kojem su poginule četiri osobe, a iz cijelog svijeta stižu joj poruke potpore i suosjećanja, javljaju novinske agencije.

"Naše su misli i suosjećanje sa žrtvama, ozlijeđenima i njihovim obiteljima u ovim jako teškim satima za Republiku Austriju", rekao je kancelar Sebastian Kurz prije sjednice vlade.

U terorističkom napadu u centru Beča život su izgubile dvije žene i dvojica muškaraca te jedan od napadača kojeg je ubila policija. Petnaestak osoba je ozlijeđeno, od kojih je sedam životno ugroženo.

VIDEO Opsadno stanje u Beču. Policija je objavila da je napad imao islamistički motiv.

Nakon sumanutog terorističkog čina Austriji ne prestaju stizati poruke potpore i suosjećanja iz cijelog svijeta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana napadom u centru Beča te da Njemačka izražava sućut susjednoj Austriji i da je uz nju u borbi protiv "islamističkog terorizma".

"U ovim užasnim satima kada je Beč postao meta terorističkog nasilja, moje su misli s austrijskom narodom i snagama sigurnosti suočenima s opasnošću", rekla je Merkel u izjavi koju je objavio na Twitteru u utorak njezin glasnogovornik.

"Mi Nijemci solidarni smo s našim austrijskim prijateljima. Borba protiv islamističkog terorizma naša je zajednička borba."

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da "Europa snažno osuđuje ovaj kukavički čin koji ne poštuje život i krši naše ljudske vrijednosti... Mi smo uz Austriju."  

Stravičan napad u Beču osudili su hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio napad u Beču i rekao je da je Rusija spremna pojačati protuterorističku suradnju s Austrijom.

U brzojavu poslanom austrijskom kancelaru Sebastian Kurzu, Putin je nazvao napad "okrutnim i ciničnim zločinom", priopćio je Kremlj.

VIDEO Snimka napada u Beču

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također je najoštrije osudio napad.

"S ozbiljnom zabrinutošću pratio sam napad u Beču, jednom od naših sjedišta UN-a. Najoštrije osuđujem napad i ponovno potvrđujem UN-ovu solidarnost s narodom i vladom Austrije."

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je šokiran i da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mislima s austrijskim narodom. "Ujedinjeni smo s vama u borbi protiv terora", istaknuo je.

Američki predsjednik Donald Trump je na Twitteru osudio "još jedan ružan teroristički čin" u Beču dodavši da "napadi zla" moraju prestati.

"Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Europu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste", napisao je aktualni predsjednik i republikanski kandidat uoči izbora. "Ti napadi zla na nedužne moraju prestati", dodao je.

Oglasio se i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden koji je osudio "stravične terorističke napade".

"Svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja", rekao je Biden.

Premijer Narendra Modi rekao je da je Indija "duboko šokirana i ožalošćena zbog kukavičkih napada u Beču. Indija je uz Austriju u ovo tragično vrijeme."

Napad su također oštro osudili i izrazili solidarnost s Austrijom čelnici Australije, Kanade, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i drugi.

Ključne riječi

Komentara 1

MP
miroslav.petkovic.7564
11:35 03.11.2020.

Eto dva turcina pomogla ranjenicin.Toje duznost i obaveza.Hvaljenjem turaka zeli se umanjiti ovaj cin terorista. Uskoro evropskim ulican narod nece moci prolazit od njih. Pogotovo nocu svi su u coporu.Takode Bosnjaci se pritajili a jedni su od najgori skupa sa siptarin. U Dalmaciji,prave probleme Istri svuda u Hrvatskoj .Samo dovlace rodbinu dok domoroci bjeze.Slusam na TV u Moskvi kazu kad smo govorili da suradujemo protiv terorizma.EU nas krivila za sve ljudska prava demokracija itdm Ksxu e to nece radit na nasin ulicama sjekaci glava.Rusin nitko pomoc koja se bori sama samo pricaju pricu i iznamljuju crkve islamistin u Europi.Zatim Evropske dame ili zene takode nase udaju se za njih ostavljaju muzeve nesretnike dok rade po basustelan turcin i arapina u krevetu. Nek ih dovode mami svojoj sve ih protrat za Arabiju ili Anadoliju nek tamo idu sa njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije