Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VISOKE KAZNE

Austrija postavlja nove 'super radare': 13.000 'uslikanih' vozača samo u Gornjoj Austriji

ilustracija
Pixabay/Ilustracija
19.01.2023.
u 12:55

Kako pokazuju statistički podaci u Welsu sve više vozača vozi prebrzo. Prošle je godine zabilježen porast broja prekršitelja s 47.141 na 57.635. Uz to je čak 928 vozača uhvaćeno i kažnjeno zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Austrija se je u kontroli prometa odlučila za najmoderniju tehnologiju. Nabavila je i postavila sredinom prošle godine u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji nekoliko “super radara”. Prvo u gradu Welsu na Salzburger Strasse, gdje je u samo u pola godine novi radar “uslikao” čak 13.000 vozača koji su vozili brže od 50 km/sat koliko je dozvoljeno u toj prometnoj zoni. I to, s obzirom na modernu lasersku tehnologiju, znatno precizniju od one na starim radarima sprijeda i sa stražnje strane. Tako da sada postoji prepoznatljiva slika svakog vozača prekršitelja. Mediji navode kako je i sama policija iznenađena velikim brojem prekršitelja odnosno ispostavljenih kazni u samo pola godine u Welsu.

“Trenutno je Wels daleko najbolje mjesto”, rekao je šef inspektor pokrajinske policije Andreas Weidinger za austrijski dnevni list “Oberösterreichischen Nachrichten”. Weidinger je istakao da otkako je postavljen novi radar i automobili moraju usporiti vožnju, stanovnici obližnjih naselja uz autocestu znatno se manje tuže na buku.

“Novi nam radar mnogo pomaže da sada kod velikih prekoračenja brzine i škripanja gumama možemo u samo 72 sata identificirati registarske tablice prekršitelja”, rekao  je šef inspektor austrijskom dnevnom listu. Napomenuo je kako kazna za takovi prekršaj iznosi i do 300 eura.

Kako pokazuju statistički podaci u Welsu sve više vozača vozi prebrzo. Prošle je godine zabilježen porast broja prekršitelja s 47.141 na 57.635. Uz to je čak 928 vozača uhvaćeno i kažnjeno zbog prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu.

Novi “super radari” postavljeni su i na izlazu iz Asten / Sankt Floriana i Ennsa u smjeru Beča i smjeru Salzburga. Također su postavljeni i kod Ottsdorfa kraj Kirchdorfa na Pyhrn autocesti od Graza do Linza kojom vozi mnogo Hrvata kada idu na skijanje.
Samo u Gornjoj Austriji biti će postavljeno 20-ak “super radara”. Jedan košta 100.000 eura, navode mediji. Ističu kako i ostale austrijske pokrajine namjeravaju na svojim vitalnim prometnicama ugraditi nove, najmodernije radare.

Kako piše dnevni tabloid “Heute” jedan “super radar” je nedavno postavljen i na autocesti A1 u smjeru Beča. Zato vozači oprez!
O tome što to može novi “super radar” što stari ne može, nadležni za promet u pokrajinskom uredu Gornje Austrije  Johann Thumfart je za Heute rekao kako novi radar ima “znatno precizniji laserski uređaj. I svako vozilo je snimljeno dva puta sprijeda i straga, što omogućava da se točno vidi tko je vozio automobil. Dakle, policija ima i sliku vozača”.

“To je posebno važno za vozače iz inozemstva”, napomenuo je. Pojasnio je kako se do sada nadležni za prometne prekršaje u Njemačkoj nisu smatrali obveznima dati podatke o vozaču ako nije bila priložena njegova slika.

Thumfart je također istakao kako uz slike vozača, novi “super radar” pokazuje i prekršitelje koji telefoniraju mobitelom za vrijeme vožnje, što je kažnjivo.

Što na kraju reći nego vozači držite se austrijskih propisa i usporite, jer kazne za prometne prekršaje u Austriji su izuzetno visoke. Zbog sigurnosti na cestama, ali i punjenja državnog proračuna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Sidewinder
Sidewinder
22:35 19.01.2023.

Dali i naše kazne sa hrvatskih cesta stižu austrijancima u Austriju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije