Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U strahu od krize

Austrija, po uzoru na Njemačku, uvodi „kočnicu za dugove“

Faymann
AFP/Pixsell
Autori: sh/VLM, tri/VLM
15.11.2011.
u 17:36

– Moramo pravodobno spriječiti da se ne nađemo u vrtlogu – kazao je Spindelegger aludirajući na odnos starih austrijskih dugova i novih zaduženja

BEČ – U strahu od širenja krize, austrijska je vlada u utorak, po uzoru na Njemačku, donijela odluku o uvođenju tzv. „kočnice za dugove“ koja bi od 2017. godine stupila na snagu u slučaju da Austrija prekorači svoj državni dug za više od 0,35 posto BDP-a.

Odredba kakvu nalaže Maastricht da austrijski državni dug smije iznositi najviše 60 posto od BDP-a izostavljena je u nacrtu „kočnice za dugove“, koja bi nakon prihvaćanja u austrijskom parlamentu trebala biti uglavljena i u austrijski ustav. Njome bi se, barem prema riječima austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna, postiglo da Austrija do 2020. godine smanji svoj državni dug za otprilike dvije milijarde eura godišnje.

Socijaldemokrat Faymann i potkancelar i čelnik konzervativne Narodne stranke Michael Spindelegger pozvali su oporbene stranke da glasuju za prihvaćanje „kočnice za dugove“. Kako trenutačno stvari stoje, osim vladajućih socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) za povlačenje „kočnice“ su i desničarska Slobodarska stranka (FPÖ) i Pokret za budućnost Austrije (BZÖ), dok se Zeleni protive njezinu prihvaćanju.

Austrijska je Vlada najavila da će do provedenog glasovanja raditi na pripremi mjera štednje, kojima bi konsolidirala proračun na način da zemlji osigura daljnji gospodarski rast.

Ove je godine Beč, što se tiče državnog duga, premašio Maastrichtske odredbe i procjenjuje se da bi on na kraju godine mogao iznositi 73,6 posto od BDP-a, dok bi potrošnja u Austriji mogla premašiti prihode za oko 3,9 posto.

Faymann je nakon sastanka ministarskog vijeća novinarima rekao da vidi mogućnosti ušteda, prije svega kod javne uprave i prijevremenih odlazaka u mirovinu.
– Moramo pravodobno spriječiti da se na kraju nađemo u vrtlogu – istakao je Spindelegger aludirajući na odnos starih austrijskih dugova i novih zaduženja.

Najavio je restrikcije kod austrijske savezne željeznice (ÖBB), zdravstvenog sustava i državnog subvencioniranja, zamolivši kritičare da puste vladu da radi u miru s obzirom na to da je riječ o odlukama i mjerama s „dugogodišnjim posljedicama“.

Mediji pišu da je austrijska vlada ove još uvijek relativno bogate europske zemlje s vrhunskim bonitetom ozbiljno shvatila upozorenja agencija Moody s, Standard & Poor s i Fitch da „ne štedi koliko bi mogla“ i hitno napravila bolne rezove kako bi zemlju spasila od krize.

Spomenimo još da je jedna od najvećih austrijskih banaka BankAustria, u vlasništvu talijanskog UniCredita, koji je pak zabilježio gubitak od 10 milijardi eura u trećem kvartalu ove godine, zbog čega planira ukidanje do 10 tisuća radnih mjesta.

Ako bi agencije za procjenu solidnosti ulaganja odlučile sniziti ocjenu Austriji za samo jedan stupanj, to bi državu stajalo tri milijarde eura i donijelo bi veće kamate na kredite.

Također, pojavile su se spekulacije da postoji mogućnost privatizacije poduzeća poput Telekom Austria i energetskog giganta OMV ne bi li se spasio proračun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije