Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPÖ + ÖVP

Austrija dobiva novu koalicijsku vladu do Božića?

Werner Faymann
Petar Glebov/PIXSELL
09.12.2013.
u 14:03

Pregovori o obnovi „velike koalicije“ socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) započeli su u prvoj polovici listopada

Austrijski mediji u ponedjeljak upozoravaju kako se glavni pregovarački „dvojac“, socijaldemokratski kancelar Werner Faymann i konzervativni potkancelar Michael Spindelegger mora sa svojim timovima najkasnije do ovoga petka postići suglasje oko nekih još uvijek „otvorenih pitanja“ ako želi, kako je sam planirao, do Božića Austrijancima podariti novu vladu.

Pregovori o obnovi „velike koalicije“ socijaldemokrata (SPÖ) i narodnjaka (ÖVP) započeli su u prvoj polovici listopada, a i austrijski predsjednik je pregovaračima dao više puta na znanje da bi bilo poželjno da dvije u zemlji najjače stranke dogovore koaliciju prije kraja ove godine.

Kako bi im to pošlo za rukom, Faymann i Spindelegger su u ponedjeljak u pregovore uključili i čelnike devet austrijskih pokrajina pozvavši ih u Beč da ih izvijeste o dosadašnjim pregovaračkim postignućima te s njima dogovore novu podjelu nadležnosti na saveznoj i pokrajinskoj razini, kao i reformu Saveznog vijeća austrijskog parlamenta u kojoj sjede pokrajinski predstavnici. Tema je bila i mjere štednje prema kojima bi država od potrebnih 18 milijardi eura trebala uštedjeti 13, a pokrajine preostalih 5 milijardi eura.

Napad oporbe

Kao mogući kamen spoticanja navodi se proračunski deficit koji bi trebao 2016. godine doći na nulu, pa pregovarači vode žestoku bitku oko toga što privatizirati i koliko podići poreze kako bi se namaknula potrebna financijska sredstva. Samo za sljedeću godinu u državnoj blagajni nedostaje trocifreni milijunski iznos eura, navode mediji i ističu kako su se pregovarači navodno dogovorili da Pošta, Telekom i domaća industrija nafte i naftnih derivata (ÖMV) moraju ostati u državnom vlasništvu. Što se tiče poreza, za sada je u javnost procurila samo vijest o povećanju poreza na alkohol i duhan te „prilagođavanju“ trošarina za kupnju automobila europskim standardima.

Oporba je oštro napala SPÖ i ÖVP da postižu kompromise na uštrb Austrijanaca. Narodnjacima predbacuje da su prekršili dano obećanje da neće dozvoliti povećanje poreza te da će inzistirati na mirovinskoj reformi. Socijaldemokratima da rasprodaju svoju zemlju, da nisu uveli porez na bogataše kako bi preraspodijelili bogatstvo u zemlji, da su napravili nepotrebne ustupke oko obrazovanja i drugih pitanja.

Najdalje je otišao čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz Christian Strache koji traži nove izbore tvrdeći da novo/stara koalicija izbjegavanjem temeljnih reformi ugrožava standard Austrijanaca.

"Mršavija" vlada

Detalji o pozicijama u novoj vladi, koja se očekuje prije kraja ove godine, još nisu službeno poznati osim vijesti da bi trebala biti „mršavija“ za jednog ministra i državnog tajnika. Socijaldemokrati i narodnjaci skupili su zajedno na parlamentarnim izborima održanim 29. rujna ove godine tanku većinu od 50,9 posto glasova birača, koja im je omogućila formiranje nove vlade, unatoč tome što su zabilježili najlošije izborne rezultate od Drugog svjetskog rata.

Dobitnici izbora bili su Stracheov FPÖ i nova liberalna stranka Neos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije