Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEBASTIAN KURZ

'Odlučno ćemo se boriti protiv antisemitizma u svim njegovom oblicima...'

Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
21.12.2017.
u 00:30

Izrael je jasno rekao da njegovi ministri za sada neće imati izravnih kontakata s ministrima koji dolaze iz te stranke

Austrijski kancelar Sebastian Kurz rekao je u srijedu u svom prvom govoru u parlamentu da će prioritet njegove vlade biti borba protiv antisemitizma u svim oblicima, kako mu ne bi bilo mjesta u Austriji.

"Odlučno ćemo se boriti protiv antisemitizma u svim njegovom oblicima.. To je osnovni zadatak naše vlade", rekao je konzervativni čelnik koji vodi koaliciju u kojoj je i krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe).

FPOe raspolaže sa šest ministarskih resora -  među kojima unutrašnjih poslova, obrane i vanjskih poslova - u vladi koja je stupila na dužnost u ponedjeljak. 

Izrael je jasno rekao da njegovi ministri za sada neće imati izravnih kontakata s ministrima koji dolaze iz te stranke.

Nekoliko članova FPOe-a našlo se na udaru kritika zbog antisemitskih izjava u prošlosti, ali oni su se posljednjih godina pokušali približiti židovskoj zajednici.

Kancelar Kurz je također upozorio da ne treba zaboraviti "tužne i sramotne događaje iz ožujka 1938." kada su njemačke trupe osvojile zemlju i nisu naišle na otpor.

Sljedeće godine se obilježava 80. obljetnica Anschlussa, kada je nacistička Njemačka pripojila Austriju.

Prema programu koalicije, među njezinim prioritetima je i smanjenje socijalne pomoći migrantima a šef FPOe Heinz-Christian Strache, koji je sada vicekancelar, ocijenio je da "islamu nije mjesto u austrijskom društvu".

>> Reutersove fotografije godine

Sebastian Kurz
1/23

Komentara 25

DU
Deleted user
01:15 21.12.2017.

Izgleda da svaka zapadnjačka vlada prije nego što počne djelovati mora prvo prisegnuti na vjernost židovskom gospodstvu te se još i prigodno posuti pepelom zbog ''grijeha'' iz prošlosti.

KA
KaraMarko
05:56 21.12.2017.

Ovo je pravi politicar.

Avatar southman
southman
07:27 21.12.2017.

Je li i njega Plenković svrstao u populiste !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije