Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Atentat obavljen - motociklom

24. listopada 2008. u 16:05 5 prikaza
Zbog očevida na križanju Palmotićeve i Stare Vlaške, za nekoliko minuta policija je blokirala cijelo središte Zagreba
Foto: Foto: Patrik Macek

Tko je, zašto i po čijoj naredbi bombom likvidirao Ivu Pukanića (47), novinara i predsjednika uprave NCL Medije, te Niku Franjića, koji je također poginuo u eksploziji, pitanja su kojima će se sljedećih dana baviti policijska istraga.

Počinitelj snimljen
No, u traganju za neposrednim počiniteljem zločina koji je šokirao cijelu zemlju i čak uspio ujediniti političku elitu istražiteljima bi mogle pomoći snimke sigurnosnih kamera u Palmotićevoj 3 i okolnim ulicama. Jer, kako neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih policijskoj istrazi, nadzorne kamere snimile su osobu koja se tijekom jutra motociklom dovezla do dvorišta u Palmotićevoj 3 za koju se sumnja da je neposredni izvršitelj atentata na Ivu Pukanića.


Video: Nova TV

Nakon što se motociklom dovezao u dvorište, počinitelj ga je parkirao pokraj Pukanićeva lexusa. Taj je motocikl prije toga ukraden, očito kako bi poslužio za počinjenje zločina. U njemu je bila paklena naprava. Potom je počinitelj otišao u Palmotićevu 4, gdje je satima mirno čekao pogodan trenutak za aktiviranje bombe.

Taj trenutak dogodio se u 18.20 sati kada je Pukanić s Franjićem izišao iz zgrade te krenuo prema svojem vozilu. U trenutku kad je Pukanić stavio ruku na bravu, dogodila se eksplozija, a počinitelj, ovaj put s kacigom na glavi, udaljio se s mjesta događaja.


Video: Marko Kuman

Novi fotorobot
Neslužbeni izvori također navode da osoba čiji su lik zabilježile videokamere u mnogočemu odgovara fotorobotu koji je objavljen nakon što je u travnju ove godine nepoznati muškarac pucao na Pukanića ispred njegove zgrade u Ilici. Da bi u tim neslužbenim informacijama moglo biti mnogo istine, može se naslutiti i iz nekih službenih policijskih izjava.

Naime, kako je priopćeno, policija već ima neke korisne spoznaje i informacije koje se trenutačno analiziraju te će javnost idućih dana o tome biti obaviještena. Policija će vjerojatno idućih dana objaviti fotorobot počinitelja, a policijska će se istraga odvijati u više smjerova. Jer, više je nego jasno da takav zločin nije mogla počiniti osoba koja nije osposobljena za rukovanje eksplozivom.


Foto: Antonio Bronić


– Ne isključujemo nijednu mogućnost kao motiv ubojstva, od najbanalnijeg motiva pa sve do organiziranog kriminala. Policijska istraga odvijat će se na dvije razine. Na jednoj ćemo tražiti neposredne počinitelje, a na drugoj naručitelje. Što se tiče vrste i količine eksploziva koja je pritom upotrijebljena te načina detoniranja, te ćemo podatke zadržati za sebe – kazao je Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije.

Opširnije o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića

Rekonstrukcija ubojstva

 Sanader: Ne bojim se za svoj život, a mafija neka strepi!

Srbijanska policija pomaže u istrazi o ubojstvima

Nikola Franjić se došao oprostiti jer se selio u Rijeku

Nacionalova redakcija: Karamarko laže, Pukanić nije tražio ukidanje policijske zaštite

Ubojstvo vlasnika Nacionala pomno je planirano

Rijetki su vjerovali Ivi Pukaniću kad je pričao o atentatu

Mirjana Pukanić: Sama ću doći na Ivin grob

‘Ubojstvom oslabiti Hrvatsku’

Panika na ulicama Zagreba 

Mesić: Terorizam je ušao na ulice Zagreba 

Sanader: Nećemo dopustiti da Hrvatska postane Beirut

Pukanić žrtva atentata, ostali terorizma

Strani mediji: Zagreb je zahvatio val nasilja

Milan Ivkošić: Vlast preuzeo kriminal 

Grafika: Mjesto zločina 


Posljednji ispraćaj Ive Pukanića

Pogreb Ive Pukanića bit će u ponedjeljak, 27. listopada u 16 sati na groblju u Velikoj Gorici, a Sveta misa zadušnica bit će služena nakon sprovoda u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici.


Svi videi o ubojstvu Ive Pukanića

Zbog velikog broja posjetitelja našim stranicama, mogući su manji problemi s učitavanjem video materijala. Ukoliko ne možete pokrenuti video-klipove unutar vijesti na vecernji.hr-u, kliknite na sljedeći link.

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta