Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTNO

Arsenal godinama držao kod kuće, otkrilo ga narušavanje javnoga mira i reda

oružje
19.01.2015.
u 15:13

Policija je pronašla dvije automatske puške, jednu poluautomatsku, 32 ručne bombe...

Godinama poslije završetka Domovinskog rata i povratka u svoj dom 53-godišnji mještanin Tordinaca, sela nedaleko od Vinkovaca, držao je u kući i pomoćnim prostorijama pravi vojni arsenal. Kod njega je policija, nakon dobivenoga naloga od strane Županijskog suda u Vukovaru, pronašla dvije automatske puške, jednu poluautomatsku, oko 1500 komada streljiva za automatsku pušku, 32 ručne bombe, jednu ručno pravljenu bombu, deset kilograma eksploziva, 4,5 metra sporogorećeg štapina, dvije elektronske detonatorske kapisle…

Prema riječima pomoćnika načelnika PP Vinkovci za poslove kriminalističke policije Stjepana Anđića ovome otkriću prethodilo je narušavanje javnoga reda i mira kao i spoznaje kako je bilo i pucanja. Nakon pretrage pronađeno naoružanje i eksploziv su oduzeti, a počinitelj priveden pritvorskom nadzorniku. Radi držanja ove količine naoružanja prijeti mu kazna do pet godina zatvora.

– Ovaj slučaj ukazuje nam kako još uvijek postoji veliki broj građana koji u svojim kućama drže ovakve, pa i veće, količine naoružanja. Radi se o naoružanju koje je najčešće zaostalo iz Domovinskoga rata, rekao jevoditelj Odjela za organizirani kriminalitet PU Vukovarsko-srijemske Mario Lozančić. Dodao je i kako je 2013. godine na području ove PU podignuto 46 kaznenih prijava za nedozvoljeno držanje naoružanja i eksplozivnih tvari, dok je prošle godine podneseno 35 prijava. Podsjetio je i na akciju MUP-a Pegaz koja za cilj ima smanjivanje broja ilegalnog naoružanja u Hrvatskoj ali i legalnog naoružanja koje građani posjeduju ali više ne ispunjavaju zakonske uvjete. Na novinarski upit kolike su šanse da dio ilegalnog naoružanja završi kod raznih kriminalnih ili terorističkih skupina Lozančić je rekao kako takav rizik uvijek postoji i da dio ilegalnoga naoružanja završava na ilegalnim tržištima.

– Nemamo saznanja kako je takvo naoružanje u zadnje vrijeme završavalo kod takvih skupina ali se zna da su pojedina kaznena djela izvršena sa naoružanjem koje je porijeklom iz Hrvatske, rekao je Lozančić.

I ovu priliku iz PU su iskoristili da pozovu sve građane koji imaju nedozvoljeno i nelegalno naoružanje da se jave policiji i bez ikakvih zakonskih sankcija naoružanje predaju. Najsigurnija opcija je da policijski službenici dođu po njega osobno, a moguće je dogovoriti i da policija ne dođe sa označenim automobilom.

Komentara 4

DU
Deleted user
15:30 19.01.2015.

Hmmmm... Tordinci... mislim da su oni bili pod okupacijom.. koga zmija ugrize taj se i guštera boji... razumijem zbog čega je zadržao oružje, ali ipak bih ga kaznio jer su mu puške zahrđale, hahaha ;-p

RA
rafaell
15:33 19.01.2015.

nije vratio oružje u MUP,nije htio,nije lud

DU
Deleted user
20:41 20.01.2015.

Hehe.. gledam tv, komentiraju ovu temu, a voditelj citira moj komentar... dakle ljudi, pišite u rukavicama, ne znate tko čita ;-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije