Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP o granici sa Slovenijom:

Arbitražna odluka može biti početna točka za pregovore

savudrija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/6
02.01.2018.
u 13:24

SDP je razočaran što rješenje nije postignuto na sastanku Plenkovića i Cerara u Zagrebu

Iako se rješenje za hrvatsko-slovensku granicu zasad ne nazire zbog tvrdog stava slovenske strane koja inzistira na doslovnoj primjeni cjelovite odluke arbitražne komisije koju Hrvatska ne priznaje zbog nepovratno kompromitiranog postupka, u Vladi su uvjereni da je mogućnost dogovora dviju zemalja veća nego ikada prije.

Kako vide moguće rješenje, zasad ne otkrivaju, no poznato je kako je premijer Plenković u rujnu predstavnicima parlamentarnih stranaka predočio kako bi izgledala granična crta prema arbitražnoj odluci i koji bi bili mogući modaliteti prilagodbe kako bi rješenje bilo životnije i razumnije za stanovništvo s obje strane granice. Od stranaka je tada dobio placet da krene u bilateralne razgovore sa Slovenijom, no kakav god bio eventualni dogovor sa Slovenijom, prije primjene će morati proći ratifikaciju u Saboru, za što je nužna dvotrećinska većina, odnosno glas 101 zastupnika.

Ipak blizu rješenja

Iako je rezultat kompromitiranog postupka, arbitražna odluka nije dala za pravo nerealnim zahtjevima Slovenije da im se dodijeli teritorijalni koridor do međunarodnih voda, no dodijelila im je četiri petine Savudrijske vale iako je Hrvatska otpočetka zastupala stav da je granica na crti sredine. Iz stranaka GLAS i IDS već su, međutim, poručili kako takva presuda nije nešto s čim Hrvatska ne bi mogla živjeti pa premijer Andrej Plenković očito može računati na njihove ruke u Saboru ako eventualni dogovor bude na tragu odluke koju Hrvatska ne priznaje. Da im takvo rješenje nije strano, jučer su poručili i iz SDP-a.

– Početna točka za razgovore može biti sadržaj arbitražne presude ako takvu poziciju kao svoju nacionalnu na pregovarački stol stavi Slovenija – kažu u vrhu SDP-a. Napominju kako su razočarani što su premijeri Plenković i Miro Cerar na nedavnom sastanku u Zagrebu propustili priliku da utvrde rješenje teritorijalnog spora između dviju država.

– Potpuno je izostala državnička mudrost i odlučnost da se iskoristi stvoreni trenutak i očekivanja javnosti da se na temelju rezultata svih dosadašnjih nastojanja oblikuje zajednički prihvatljivo rješenje, u svom sadržaju i u formi – uvjereni su u najvećoj oporbenoj stranci. Iako smatraju da Plenković “svojom neodlučnošću, nesnalaženjem i izbjegavanjem odgovornosti šteti nacionalnim interesima”, očito je da se bilateralnom dogovoru koji bi bio na tragu arbitražne presude ne bi protivio ni SDP. Stranka vjeruje da je takav dogovor moguće postići i zato Sloveniju poziva da jednostranim aktima ne narušava granični status quo “koji će trajati do sporazumnog rješenja graničnog spora i ratificiranja sporazuma o njegovu rješavanju u parlamentima dviju država”.

Most izričito protiv

– SDP smatra da smo blizu rješenja i zalaže se za konstruktivni i kreativni dijalog dviju država utemeljen na dosadašnjim rezultatima pokušaja rješavanja graničnog spora. Ti rezultati, uz moguće manje dodatke i provedbeni hodogram aktivnosti koje su prihvatljivi objema državama, trebaju se pretočiti u sporazum koji će njihovi parlamenti ratificirati. Svaki drugačiji put može dovesti samo do daljnjih napetosti u odnosima dvije država, a time nas i trajnije udaljiti od rješenja graničnog spora. To bi bilo neodgovorno ponašanje za koje dvije trenutačne vlade moraju snositi odgovornost – poručuju iz najveće oporbene stranke.
Za razliku od SDP-a, donedavni HDZ-ov koalicijski partner Most ne kani podržati bilo kakvo rješenje koje bi odstupilo od crte sredine u Savudrijskoj vali, koju je Hrvatska zagovarala otpočetka.

– Iako razumijemo da je Plenković pod pritiskom, mi smo suverenistička stranka, ovakvu arbitražu ne priznajemo i inzistiramo na crti sredine. Ništa manje od toga ne bismo podržali – kazao nam je Mostov Nikola Grmoja, koji je 2009. kao aktivist inicijative “More je kopno” prosvjedovao protiv potpisivanja Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Pogledajte galeriju: Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

savudrija
1/18

Komentara 21

Avatar southman
southman
13:31 02.01.2018.

Kratko rečeno " ono što je Hrvatski sabor jednoglasno odbacio treba biti polazna točka za pregovore " !? Ako je i od SDP-a previše je !!

DU
Deleted user
13:42 02.01.2018.

sdp - stranka pogubljenih luzera. hrvatski sabor jednoglasno odbaci kontaminiranu arbitrazu a oni bi sad rezultat te arbitraze dopustili kao pocetnu tocku za pregovore. komedija.

DU
Deleted user
13:41 02.01.2018.

Tko će našim ribarima garantirati miran prelaz EU granica zbog neplaćanja kazni jučer branitelji danas ribari tko će biti sutra sljedeci s ovim hrvatskim čelnicima loše nam se piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije