Naslovnica Vijesti Hrvatska

Napetosti ne prestaju: 'Hrvatska policija krši slovensku suverenost'

Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor niti u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.
30. prosinca 2017. u 21:07 160 komentara 9276 prikaza
Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, optužuje Hrvatsku da negira poštovanje međunarodnog prava. Hrvatska mu ministrica uzvraća da je agresivan i bezobrazan
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je hrvatska policija, prateći savudrijske ribare, u subotu ujutro kršila slovensku suverenost ulaskom u vode Piranskog zaljeva koje je arbitražni sud dodijelio Sloveniji.

Srđan Hebar Naš reporter u Savudriji 'S lijeve strane broda 2 hrvatska, s desne 2 slovenska, a u daljini ratni brod'

"Hrvatska policija krši slovensku suverenost, nedopustivo je da strani državni organ bez dozvole u našem moru provodi određene  aktivnosti", kazao je Erjavec u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Erjavec je komentirao prvi dan koji je Slovenija odredila za početak jednostrane primjene razgraničenja u Piranskoj vali prema presudi koju je prije šest mjeseci objavio arbitražni sud, a koju Hrvatska ne priznaje i Sloveniji nudi bilateralne pregovore o razgraničenju.

Zbog najave Ljubljane da će globama kažnjavati hrvatske ribare iz Savudrije koji tradicionalno love u zaljevu kad uđu u područje koje su arbitri presudili u korist Slovenije, hrvatska policija u subotu je pratila ribare do sredine zaljeva, a slovenska policija to je zabilježila kao incident.

Slovenija takve slučajeve bilježi i priprema se za vjerojatnu tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a i time će pokušati dokazati da Hrvatska ne poštuje europsko i međunarodno pravo ni presudu arbitraže, rekao je.

"Za tužbu imamo već dosta materijala", rekao je Erjavec. 

Ponovio je da Slovenija neće dati svoju privolu na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor niti u OECD ako službeni Zagreb ne prizna i ne primijeni arbitražnu presudu.

Erjavec je za POP-TV također kazao da su glede primjene arbitražne presude u zaljevu "svi pravni argumenti" na strani Slovenije.

Slovenske službe u zaljevu su primijenile predviđeni postupak nad ribarima, pa će na temelju prikupljenih informacija taj postupak produljiti i provesti do kraja izricanjem i naplatom predviđenih novčanih kazni, rekao je Erjavec. f .
Ako hrvatski ribari sami ne podmire kazne na temelju izdanog rješenja, onda će im je slovenski organi naplatiti pri ulasku u Sloveniju, najavio je Erjavec u razgovoru za POP-TV.

Pogledajte i galeriju: Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, optužuje Hrvatsku da negira poštovanje međunarodnog prava. Hrvatska mu ministrica uzvraća da je agresivan i bezobrazan
1 / 18
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže
Savudrija BOŠTJAN ŠEFIC Predstavnik slovenskog MUP-a: 'Hrvatskim ribarima naplaćivat ćemo kazne' Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Večernji u Savudriji Bernardić: Vlada ne zna riješiti ovu situaciju sa susjedima Savudrija MVEP: Slovenska nota dokazuje hrvatsku vlast u spornom području Savudrijske vale
Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Uvik svojom glavom
  Uvik svojom glavom:

  Apsolutno me ne brinu ovi slovenski komarci, jedino me brinu hrvatske jude !

 • pp:

  Erjavec inače ima vikendicu u Istri i ljetuje svako ljeto u Hrvatskoj. Treba ga proglasiti personom non grata i zabraniti svaki ulazak u Hrvatsku osim kao dio službenog posjeta zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja suvereniteta RH

 • bokida 2:

  E moj Erjavec, a šta ćeš sa vikendicom u Istri. U nju će mo useliti izbjeglice, pa neka uživaju.