Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje su danas?

Sekolcu otkaz C. Gore, Drenik u Ministarstvu pravosuđa

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.06.2017.
u 19:02

Začudo, Jernej Sekolec – inače kolekcionar zemljovida – još uvijek obnaša dužnost “imenovatelja arbitara” pri Stalnom sudu za arbitražu

Nemam što reći. Molim vas, nemojte me ništa pitati, ponovio je desetak puta Jernej Sekolec, bivši slovenski arbitar u sporu Hrvatske i Slovenije. Sekolec je ekspresno nestao s javne scene, baš kao i slovenska zastupnica Simona Drenik nakon Večernjakova otkrića da je taj dvojac makinacijama okretao suce i proces na slovensku stranu. Gdje su i što danas radi dvojac koji je presudio arbitraži?

Sekolca smo pronašli u Beču, gdje ima ured i provodi većinu vremena. S Večernjakom je kratko razgovarao, ali nije htio odgovoriti na pitanje osjeća li se odgovornim za propast arbitraže i kako gleda na svoje postupke. A oni su mu, barem djelomično, naštetili karijeri arbitra specijaliziranog za trgovačko pravo.

Zbog skandala je u rujnu 2015. Sekolec dobio “otkaz” od Crne Gore koja ga je devet mjeseci prije imenovala kao “svog” arbitra u slučaju pred Arbitražnim sudom u Beču u sporu protiv Središnje europske aluminijske kompanije (CEAC) u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske. Crnogorska vlada ga je promptno zamijenila Stefanom Rützelom iz njemačke odvjetničke tvrtke Gleiss Lutz.

Sekolec, inače kolekcionar starih zemljovida, ipak je – začudno – nastavio rad pri Stalnom sudu za arbitražu, istom onom na kojem se vodio spor Hrvatske i Slovenije. Sekolec, prema navodima Suda, još uvijek obnaša dužnost “imenovatelja arbitara” u sporu između tvrtke Venezuela US, podružnice američke naftne kompanije Anadarko i države Venezuele. Naime, tajništvo suda imenuje arbitre ako se oko njih ne mogu složiti stranke. Sekolec je na tom mjestu 2014. zamijenio Talijana Piera Bernardinija nakon što je ovaj bio optužen za pristranost. Sekolec je povukao dva poteza – “razriješio” je arbitra Venezuele Gabrijela Bottinija u prosincu 2015. nakon što ga je naftna kompanija optužila za pristranost i kao novog, mjesec dana poslije, imenovao Marcela Kohena, ali i odbacio primjedbe Venezuele o pristranosti arbitra kojega je postavila kompanija. Sekolec je tako odlučivao o pristranosti kolega samo nekoliko mjeseci nakon što je on sam povlačenjem iz arbitražnog vijeća priznao da je bio – pristran.

Kao ni Sekolec, ni Simona Drenik ne istupa u javnosti iako se pojavljuje u dokumentarcu o arbitraži koji se prikazuje na TV Sloveniji. Par dana nakon skandala iz Ministarstva vanjskih poslova, gdje je radila od 2006. bila voditeljica Odjela za međunarodno pravo, prebačena je u Ministarstvo pravosuđa. Drži se podalje javnosti – jedino se može pronaći informacija da je lani u Portorožu 
vodila školu europskog prava koje je organiziralo njezino ministarstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije