Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PEJČINOVIĆ BURIĆ

'Arbitraža je kompromitirana, Hrvatska neće biti na izricanju presude'

Marija Pejčinović Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.06.2017.
u 17:26

Ministrica je akreditiranim stranim predstavnicima ponovila stajalište RH o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je u srijedu da Hrvatske neće biti na izricanju presude Arbitražnog suda koja će biti objavljena u četvrtak, kao i da RH neće zaprimiti pisani primjerak odluke, objavljeno je na internetskoj stranici MVEP-a.

Na sastanku s pozvanim predstavnicima stranih diplomatskih misija akreditiranih u Hrvatskoj Pejčinović Burić je naglasila da se "Republika Hrvatska neće smatrati obvezanom takvom odlukom", dodavši kako na "sutrašnjoj objavi odluke Arbitražnog suda neće biti predstavnika Republike Hrvatske niti će Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj zaprimiti pisani primjerak odluke", kaže se u tekstu.

Ministrica je akreditiranim stranim predstavnicima ponovila stajalište RH o nepovratno kompromitiranom arbitražnom postupku te podsjetila da je Hrvatska napustila postupak arbitraže u srpnju 2015., odmah nakon što je javno razotkriveno protupravno djelovanje zastupnice Republike Slovenije i jednog arbitra u tom arbitražnom postupku.

Ministrica Pejčinović Burić naglasila je da Hrvatska neće poduzimati jednostrane radnje, a isto očekuje od Slovenije te od drugih država ne očekuje zauzimanje za provedbu odluke Arbitražnog suda nego podršku za nastavak dijaloga Hrvatske i Slovenije u potrazi za konačnim rješenjem otvorenog graničnog pitanja. Jer, zaključila je ministrica, Hrvatsku i Sloveniju i njihove stanovnike puno više toga spaja nego što bi ih smjelo razdvojiti, dodaje se u tekstu objavljenom na internetskoj stranici MVEP-a.

 

Komentara 10

PA
papilon100
18:21 28.06.2017.

Zbilja smo smjesni i jadni,sud donosi presudu,i nasi politicari ce skinut gace pred tom presudom,pa ce bit svi krivi samo ne oni hr politicari i drzava.Mediji nam mazu oci kojekakvim imenima trgova pa makar trg nosio ime zlocinca i osnivacaa Jugoslavije nikad Hrvatske,zatim kojekakva gradonacelnica Siska trabunja da vratimo Istru i Dalmaciju Talijanima kako ju dao srpski kralj Raphalskim ugovorom itd itd.Sve se to radi smisljeno planski kako bi se unistila lijepa nasa.Vidjet cemo a ja znam da ce nasi politicari priznat presudu trabunjat da se tu nista nemoze napravit.Samo se svadaju da nista nerade nigdje na svjetu nije bolje bit politicar ko u Hrvatskoj sramota

PU
Pukovnik
17:51 28.06.2017.

Sve u tedu to ste vec rekli. Mene kao hrvatskog gradanina zanimaju druge stvari. Da li imate dugorocnu strategiju vanjske politike spram susjedima kako nas ne bi mogli stalno ucjenivati? Da li imate uopce neku strategiju? Da li ste se pripremili za poteze Slovenske vlade nakon proglasenja odluke? Premijer Cerar rekao je da ima razraden scenariji za dan "D" i za slucaj da RH ne prihvati arbitrazu ukoliko je za Sloveniju pozitivna. Nadam se da ce te jednom biti aktivni a ne samo retroaktivni. Volio bi znati zasto svi susjedi imaju teritorijalne apetite spram nama i ne priznaju AVNOJ-ske granice a mi nemano nikakve zahtjeve? Inercija ili mirolubljivost? Bojim se drugo. Zato nadalje premijer stalno provocira Rusijiu s Ukrajinom i financiranjem AGROKOR-a dok drugi ostvariju ekstraprofite u trgovini krseci embargo? I konacno da li mi uopce imamo dipomaciju ili ste svi amateri?

ZG
ZGexil
19:31 28.06.2017.

od noćas sva hrvatska lovačka i ribolovna društva u pripravnost. svjesni njihovih dometa, hrvatskim političarima poruka, još noćas preseliti sav naš visoko rizičan odpad u sporni dio savudrijske uvale. jer ako skiksate na ovome, a vašu "sposobnost" ste mnogi put dokazali, bar će nam zlovenci zbrinuti odpad. za drugo ovako pohlepni niti nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije