Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lobiranje se nastavlja

Odluka o granici 29. lipnja, ali Hrvatska je neće priznati

arbitraža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.06.2017.
u 16:40

Hrvatska i Slovenija spremno čekaju presudu, Karl Erjavec svjestan je da bi se mogla primijeniti s odgodom

Slovenija je spremna za objavu presude Arbitražnog suda u slučaju razgraničenja s Hrvatskom, kazao se slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, ali i spomenuo da bi se odluka suda ipak mogla primijeniti s odgodom jer ju Hrvatska ne priznaje.

No na objavu pravorijeka spremna je i Hrvatska. Iz neslužbenih izvora doznaje se kako su pripreme počele mjesecima prije, kad su ministrima podijeljena zaduženja da se – svatko u svom resoru – pripreme za presudu, no detalje o planovima nitko ne želi otkrivati.

Suprotni stavovi

I u danima prije objave presude – a jučer je arbitražni sud u Haagu poručio kako će to biti 29. lipnja – obje države nastavljaju lobiranja koja će se nastaviti i nakon što se dozna što je odlučio sud. Sugovornicima iz međunarodne zajednice pokušavaju predočiti svoje stavove koji, točno dvije godine otkako je Večernji otkrio kako su slovenska zastupnica Simona Drenik i arbitar Jernej Sekolec nedopušteno surađivali, dogovarali taktike utjecaja na arbitre te dogovarali ubacivanje novih dokumenata u spis, ostaju dijametralno suprotni.

Nova ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je kako je priča o arbitraži za Vladu završila kada je Hrvatski sabor odlučio da Hrvatska izlazi iz tog postupka zbog kontaminacije.

– Ustav RH kaže da o granici Republike Hrvatske odlučuje Hrvatski sabor i tu Vlada nema što reći, Sabor je rekao mišljenje i za nas je od tada ta priča završena. Hrvatska je napravila sve što je trebala, a dio za koji se govori da je Hrvatska propustila napraviti nije bio obvezujući – kazala je Pejčinović Burić referirajući se na kritike SDP-ovaca kako je Vlada trebala izvijestiti UN o izlasku iz arbitraže i pokrenuti postupak mirenja. Dodaje i kako je Hrvatska izvijestila sve instance.

– Mi smo intenzivno radili, bilo je jasno da će doći do pravorijeka. Sa svim našim partnerima smo razgovarali, ne samo bilateralno nego i multilateralno. Ali naša je pozicija da je odluka Sabora krajnja – tvrdi ministrica.

Hrvatska je dosad dobila potvrdu iz Europske komisije, Poljske i Litve, da je pitanje arbitraže bilateralna stvar, a takav je stav nekoliko puta iznosio i SAD. Stručnjaci za međunarodno pravo objašnjavaju kako bi problem u provedbi presude bio taj što kod arbitraža ne postoji mehanizam prisile. No Slovenija tu računa na politički pritisak međunarodne zajednice.

‘Izbjegavat ćemo incidente’

– Pripreme za implementaciju se odvijaju u okviru međuresorske skupine, spremni su i drugi državni organi te organi lokalnih zajednica – kazao je Erjavec u razgovoru za slovensku televiziju večer uoči jučerašnjeg priopćenja iz Haaga o datumu objave. Mnogi će primijetiti taj detalj i već se ponovno špekulira ima li Erjavec – kao i prije – informacije iz Haaga. Tu treba napomenuti da su nedavno kružile nepotvrđene informacije kako Slovenija lobira da odluka bude objavljena u jesen, nakon predsjedničkih izbora u toj državi.

– Mi ćemo presudu implementirati tako da ne bi dolazilo do incidenata. Samo na početku bi moglo doći do odgode primjene arbitražne presude, ma kakva ona bila, jer Hrvatska arbitražu više ne smatra relevantnom, ali će i hrvatska strana vidjeti da je međunarodne ugovore potrebno poštovati – kazao je Erjavec.

Komentara 108

DU
Deleted user
17:49 20.06.2017.

Slovenija je smisljeno s ucijenama trazila da Hrvatska pristane na Arbitrazni sud kao uvijet zelenog svijetla ulaska u EU. Slovenija je dobro znala da na Medunarodnom sudu pomorskog prava u Den Haagu koji rijesava takve sporove u svijetu nema apsolutnoolutno sanse dobiti zlazak na otvoreno more i zato je mutila. Srecom pojavila se snimka i njihove necasne radnje pale su u vodu. Ipak Boga ima.

BO
Božo
18:44 20.06.2017.

Granicu bilateralno odrediti po međunarodnom pravu i onda ugovorom dopustiti susjedu slobodan izlaz na more. Što je komplicirano samo se mora naći netko normalan tko će se dogovoriti na stolu,a ne ispod njega.

KO
koraknaprijed
16:58 20.06.2017.

Ne samo da su pokušali vrati ova gamad već zna rezultate arbitraže.Ustupka nesmije biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije